Робер Молемський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робер Молемський
фр. Robert de Molesme
Народився 1027[1]
Труа
Помер 17 квітня 1111
Молем
Країна  Франція
Діяльність чернець
Знання мов французька
Посада abbot of Cîteauxd
Конфесія католицька церква

Робер Молемський (фр. Robert de Molesme; 1028, Труа — 17 квітня 1111, Молем) — католицький святий, засновник ордену цистерціанців.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Шампані, в знатній родині. З юності відчувши покликання до монашества, він у віці 15 років вступив в бенедиктинський монастир Монтьє-ла-Селль біля міста Труа. Він швидко завоював в монастирі великий авторитет і через деякий час став пріором. У 1068 році Роберт став абатом іншого монастиря, Сан-Мішель-де-Тоннер, однак, бачачи погані порядки і марність своїх реформістських зусиль, в 1071 році повернувся в рідний монастир.

Абатство Молем[ред. | ред. код]

Близько 1075 бургундці звернулися до папи Григорія VII з проханням про заснування нового монастиря і про свячення авторитетного настоятеля. Першим настоятелем майбутньої громади був призначений Робер. Він вибрав для нового монастиря селище Молем. Спочатку монастир був рядом хатин навколо каплиці Святої Трійці, проте потім почав швидко зростати і розвиватися. Святий Робер підтримував в громаді строгий порядок, статут св. Бенедикта неухильно виконувався, монахи дотримувалися суворої аскези. Коли чутки про благочестиву громаду і особисту святість її засновника широко поширилися, в Молем почали стікатися у великій кількості нові брати.

Монастир Сіто[ред. | ред. код]

Віконт міста Бон дарував святому Роберу долину в глухому лісі на південь від Діжона, де вихідці з абатства Молема заснували монастир Сіто. За традицією вважається, що монастир був заснований 21 березня. Сіто став першим з монастирів нового ордена, який отримав потім з цього монастиря ім'я цистерціанці. Святий Робер став першим настоятелем Сіто; другий і третій настоятелі монастиря — святий Альберіх і святий Стефан Хардінг були в числі тих двадцяти чоловік, які залишили Молем разом з Робером.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]