Ружа Ігнатова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ружа Ігнатова
болг. Ружа Пламенова Игнатова
Ім'я при народженні Ruzha Plamenova Ignatova
Прізвисько CryptoQueen
Народилася 30 травня 1980(1980-05-30) (43 роки)
Софія, Болгарія
Країна  Німеччина[1]
Діяльність організатор фінансової піраміди OneCoin
Засновник OneWorld Foundation
Alma mater Констанцький університет
Знання мов болгарська, німецька і англійська
Заклад OneCoin
Посада генеральний директор
Брати, сестри Konstantin Ignatovd
У шлюбі з Björn Strehld
Зріст 1,7 м
Очі темно-каріd

Ружа Ігнатова — болгарська підприємиця, організатор фінансової піраміди[2][3] «OneCoin». Головна управляюча директорка компанії OneCoin.

Біографія[ред. | ред. код]

Ружа Ігнатова народилася в Болгарії, в десятилітньому віці переїхала з сім'єю до Німеччини. Перед тим як повернутися на батьківщину і почати кар'єру, бізнес-підприємництво, Ігнатова закінчила економічний факультет в університеті міста Констанц і захистила докторську дисертацію в галузі права Оксфордського університету[4]. На початку кар'єри Ружа Ігнатова приєдналася в якості консультантки до міжнародної компанії McKinsey & Company, де працювала з низкою міжнародних банків та фінансових установ, очолювала напрямки — корпоративна банківська справа, управління приватним капіталом, активами, ризиками та ризиками ліквідності.

З 2017 року розшукується правоохоронними органами США та Великої Британії за звинуваченнями в шахрайстві та відмивання грошей. Створені болгарськими офшорними компаніями OneCoin Ltd і OneLife Network Ltd, зареєстрованими в Дубаї та Белізі, інвесторам у аферу OneCoin обіцяли гарантований прибуток до 300 %. Прокуратура США стверджує, що OneCoin ошукала інвесторів по всьому світу на 4 мільярди доларів.

У липні минулого року Ігнатова була додана до десятки найбільш розшукуваних ФБР. У той час опубліковане повідомлення бюро пропонувало винагороду в розмірі 100 000 доларів США за будь-яку інформацію, яка призведе до арешту Ігнатової.

Востаннє Ігнатову бачили під час посадки на рейс із Болгарії до Греції у 2017 році, і з того часу вона вважається зниклою[5].

Сімнадцятого лютого 2023 року незалежне Бюро журналістських розслідувань та даних (BIRD) з Болгарії повідомило, що за отриманими ними відомостями, які підтверджено документами, вилученими з будинку вбитого колишнього начальника кримінальної поліції Другого поліцейського відділку Любомира Іванова, Ружу Ігнатову було позбавлено життя на яхті у Греції у листопаді 2018-го року за замовленням одного з відомих місцевих наркобаронів - Христофороса Аманатидиса - Такі. Такі намагався приховати свою роль у фінансовій піраміді OneCoin та, імовірно, доручив своєму кілеру, Христо Христову ("Кераві"), вбити пані Ігнатову, розчленувати її тіло та викинути у води Іонічного моря.

Подробиці вбивства, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, розповів один із власників АТ "ГП Групп" Георгій Васильєв. З довідок, складених під час приватного розслідування колишніми працівниками спецслужб, вбачається також участь у приховуванні злочину керівника відділу вбивств Державної поліції Михайла Наумова.

Наразі болгарська прокуратура та МВС не вважають вилучені документи доказами, відтак, заступник міського прокурора Софії, Христо Крастев, говорить про відсутність підстав для порушення кримінальної справи про вбивство. На сайті ФБР Ружа Ігнатова залишається найбільш розшукуваною жінкою у світі. [6]

Діяльність[ред. | ред. код]

У 2014 році Ружа Ігнатова заснувала «OneWorld Foundation»[7], з метою покращення освіти дітей та молоді, які зростають в поганих умовах. Фонд орієнтований на підвищення рівня життя шляхом надання можливості отримання якісного рівня освіти.

Книжки[ред. | ред. код]

  • Art. 5 NR. 1 Eugvo — Chancen Und Perspektiven Der Reform Des Gerichtsstands Am Erfuellungsort (Europaeische Hochschulschriften / European University Studie) — ISBN 978-3631542880, 2005[8]
  • Learning for profit, ISBN 978-619-90326-1-9, 2015[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.vice.com/en/article/wxdmmz/ruja-ignatova-onecoin-europol
  2. Survey: Malaysians Warm Up to Cryptocurrencies. nasdaq. Процитовано 5 червня 2017.
  3. Morris, David Z. (31 травня 2017). The Rise of Cryptocurrency Ponzi Schemes. The Atlantic. Процитовано 5 червня 2017.
  4. Офіційний сайт OneCoin Україна. Архів оригіналу за 10 квітня 2018. Процитовано 30 квітня 2019.
  5. З'явився слід найбільш розшукуваної жінки у світі, «криптокоролеви», що вкрала в інвесторів $4 млрд[недоступне посилання]
  6. Ружа Игнатова: 100 000 долларов в водах Ионического моря - Crypto Law (ru-RU) . 11 квітня 2023. Процитовано 2 червня 2023.
  7. OneWorld Foundation. Архів оригіналу за 12 жовтня 2015. Процитовано 12 жовтня 2015.
  8. Peter Lang Publishing Group, Lang, International Academic Publishers. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 12 жовтня 2015.
  9. Національний реєстр виданих книжок в Болгарії. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 12 жовтня 2015.