Сад Ґловера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Садиба Томаса Ґловера в центрі парку.

Сад Ґловера (яп. グラバー園, ぐらばーえん, ґураба-ен; англ. Glover Garden) — гірський парк з архітектурними ансаблями західного стилю 2-ї половини 20 століття в Наґасакі, Японія.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Сад Ґловера знаходиться на схилах гірського району Мінамі-ямате перед затокою Наґасакі. Первісно він був місцем скупченого проживання іноземців у роки періодів Мейдзі і Тайсьо.

Перші садиби в районі були споруджені у 1863 році за проектом Коями Хіденосіна. У них проживали європейські та північноамериканські торгівці. Серед них був шотландець Томас Ґловер, який провів більшу частину свого життя в Японії, докладаючи чимало зусиль до її модернізації. Його садиба служила місцем переховування для бунтарів ханів Тьосю і Сацума, британських шпигунів і військових. Садиба Ґловера є найстарішою архітектурною спорудою західного стилю в Японії. Ім'ям цього торговця названий сучасний парк.

У "Саду Ґловера" розташований так званий Будинок мадам Батерфляй", з яким пов'язують події опери Пучіні "Чіо Чіо сан". Поряд з цим будинком знаходяться статуя композитора і діви Міури Тамакі, відомої виконавиці ролі головної героїні.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]