Сайко Тарас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайко Тарас
біл. Тарас Сайка
Народився 1906
Lipskd, Пінський повіт, Мінська губернія, Російська імперія
Помер 26 вересня 1973(1973-09-26)
США
Національність білорус
Діяльність учасник білоруської діаспори у США, пастор, меценат
Alma mater Forum Wiedenestd

Сайко Тарас (біл. Тарас Сайка; нар. 1906(1906), Липськ, тепер Ганцевицький район — 26 вересня 1973) — протестантський пастор, релігійно-культурний та громадський діяч білоруської діаспори в США, учасник білоруського християнського руху XX століття, меценат.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селянській родині білоруських православних. Початкову освіту здобув удома. Служив у польській армії. Після служби повернувся до Липська. Він прийняв святе хрещення. За матеріальної підтримки місії «Свет на Востоке» він побудував молитовний дім у Липську. З другої половини 1930-х років очолював місцеву баптистську церкву в Липську. Під час Другої світової війни його відправили на біблейські курси до духовної семінарії у Відні (Німеччина).

З 1950 року у Сполучених штатах Америки. Він жив і працював у Міннеаполісі, штат Міннесота. Ініціатор перекладу Біблії білоруською мовою.[1] З питань перекладу він багато листувався з білоруськими світськими та релігійними діячами в еміграції Яном Петровським, Яном Рапецьким, Яном Станкевичем. Один з організаторів та координаторів Білоруського біблійного комітету з перекладу Біблії. Діяч білоруського протестантського руху в США.[2] Брав участь у конгресі представників білоруських євангельських християн у Канаді (89 вересня 1973).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тарас Сайка і пераклад Бібліі на беларускую мову. store.arche.by (біл.). Архів оригіналу за 2 березня 2023. Процитовано 2 березня 2023.
  2. Сайка Тарас · Slounik.org. slounik.org (біл.). Процитовано 2 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пятроўскі Я. Тарас Сайка. — Гейнсвіл, 1995.
  • Пятроўскі Я. Тарас Сайка - ініцыятар і галоўны фінансавы ахвярадаўца на рэч перакладу і друку Бібліі на літоўскай мове. Gainesville, Florida : Яна і Аліцыі Пятроўскіх Беларускі харытатыўна-адукацыйны фонд, праваўмоцнены, 1995. - 103 с.
  • Весьнік беларускага эвангельска-баптысцкага брацтва ў ЗША і Канадзе № 2, 1974;
  • Кіпель В.