Сапун Володимир Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Сапун
Сапун Володимир Миколайович
 Старший матрос
Загальна інформація
Народження 1982(1982)
м. Глухів, Сумська область, Українська РСР, СРСР
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Військово-морські сили
Рід військ  Морська піхота
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Володимир Миколайович Сапун — старший матрос Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що відзначився у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Володимир Сапун народився 3 квітня 1982 року в с. Мар'янівка Конотопського району Сумської області. Після закінчення 9 класів навчався у Глухівському агротехнічному коледжі, а згодом закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ, мав юридичну освіту. Тривалий час працював на оперативних посадах у Глухівському відділі поліції. Брав участь в АТО на сході України. Згодом звільнився і на прикінці 2020 року розпочав службу за контрактом у складі 36-ї бригади морської піхоти ім. М. Білинського. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перебував на передовій, захищав Маріуполь. Наприкінці лютого 2022 року отримав поранення в ногу, а вдруге його поранило, пізніше, досить серйозно — куля застрягла в легенях. Воїна прооперували, він проходив реабілітацію в лікарні Маріуполя. Вимушений був евакуюватися у важкому стані, коли в медичний заклад потрапив снаряд. Востаннє на зв'язку з матір'ю був 5 березня 2022 року. У березні цього ж року наказом президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені під час виконання військового обов'язку, вірність Українському народові і військовій присязі полоненого старшого матроса, нашого земляка Володимира Сапуна відзначили державною нагородою — орденом «За мужність» III ступеня. Після лікування разом із співслуживцями взводу стояв на захисті Маріуполя. Вони останніми покинули форпост боротьби з ворогом і у травні 2022 року вийшли з «Азовсталі». Разом з усіма потрапив у полон, перебьував у Оленівці. Наразі невідомо про долю глухівчанина Володимира Сапуна[1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скакун, Сергій (14 грудня 2022). Мати двічі пораненого глухівчанина, якого полонили з Азовсталі, досі не знає про долю свого сина. Данкор онлайн (укр.). Процитовано 7 січня 2023.
  2. Мати двічі пораненого глухівчанина, якого полонили на “Азовсталі”, досі не знає про долю свого сина Бабкіним. СТС (укр.). 13 грудня 2022. Процитовано 7 січня 2023.
  3. Демешко Ольга. З молитвою про сина // Тиждень. 2022. № 52 (1228). 22 грудня. С. 2

Джерела[ред. | ред. код]