Сасолін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сасолін
Загальні відомості
Статус IMA чинний (успадкований, G)[d][1]
Абревіатура Sso[2]
Хімічна формула B(OH)₃
Nickel-Strunz 10 6.AA.05[3]
Dana 8 24.3.1.1
Ідентифікація
Сингонія триклінна сингонія
Колір риси білий
Інші характеристики
Названо на честь Sasso Pisanod[4]
Типова місцевість Sasso Pisanod[3]
CMNS: Сасолін у Вікісховищі

Сасолін, (італ. sassolite; англ. sassolite; нім. sassolin) — мінерал, борна кислота шаруватої будови. Названа на честь селища Сассо Пізано[it], Тоскана, Італія (D.L.G.Karsten, 1800). Синоніми: борна кислота.

Опис[ред. | ред. код]

Хімічна формула: H3[BO3] або В(ОН)3. Склад у %: B2O3 — 56,4; H2O — 43,6. Сингонія триклінна. Пінакоїдальний вид. Форми виділення: таблитчасті, псевдогексагональні, рідше голчасті кристали; лускаті, пухкі, землисті аґреґати, горбисті кірки, нальоти. Також утворює сталактитоподібні виділення. Спайність досконала, слюдоподібна. Густина 1,48. Тв. 1. Колір білий до сірого, іноді жовтуватий внаслідок включень самородної сірки. Кристали гнучкі; на дотик гладкі, жирні. Прозорий. Блиск перламутровий. На смак кислуватий або злегка солоний і гіркий. Легко плавиться і з забарвленням полум'я у зелений колір. Малорозчинний у холодній воді та добре розчинний — у гарячій.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається в у лагунах, продукт вулканічних сублімацій.

Знайдений у лагунах Тоскани, а також біля вулканів на острові Вулькано (Ліпарські острови), у тріщинах на вулкані Авачинська Сопка (Камчатка), на острові Сицилія та інші. Рідкісний.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]