Севастопольський вальс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Севастопольский вальс»
Пісня Еміль Горовець
Випущено 1955
Записано 1955
Жанр лирична пісня
Мова російська
Автор слів Георгій Рубльов[ru]
Композитор Костянтин Листов

«Севастопольський вальс» — радянська пісня, яка була написана в 1955 році композиторами Костянтином Листовим і поетом Георгієм Рубльовим[ru].[1]

Вперше, пісня «Севастопольський вальс» пролунала в Одесі, 22 лютого 1955 року під час гастролей по Україні оркестру Едді Рознера. Першим виконавцем цієї пісні був Еміль Горовець, який на той час був солістом оркестру Рознера.

Історія[ред. | ред. код]

Композитор Костянтин Листов розповідав, як він створював «Севастопольський вальс» до 10-річної річниці Дня Перемоги та сотої річниці Першої оборони Севастополя.[1]

Коли я писав цю пісню, я бачив перед собою картину вечірнього Севастополя, освітленого променями сонця, сонця що заходить… Настає прохолода, з моря дме свіжий вітерець. Матроси в білосніжних випрасуваних форменках збираються на Приморському бульварі, де багатьох чекають улюблені дівчата. Жарти, сміх, танці — в усьому відчувається молода радість життя. А на ранок кораблі йдуть в море.
Оригінальний текст (рос.)
Когда я писал эту песню, я видел перед собой картину вечернего Севастополя, освещённого лучами заходящего солнца… Наступает прохлада, с моря дует свежий ветерок. Матросы в белоснежных выутюженных форменках собираются на Приморском бульваре, где многих ждут любимые девушки. Шутки, смех, танцы — во всём чувствуется молодая радость жизни. А наутро корабли уходят в море.

Мелодія була готова вже до 1954 року, а за написанням віршів Костянтин Листов звернувся до свого друга, поета Георгія Рубльова[ru]. Наперекір важкій хворобі, поет з ентузіазмом взявся за твір тексту і придумав назву пісні: «Севастопольський вальс». Чотири рядки приспіву склав сам Листов. Рубльов написав текст пісні всього за кілька днів, але помер і не встиг почути професійне виконання своєї пісні.[2]

У 1961 році Костянтин Листов написав однойменну оперету, лейтмотивом якої є мелодія «Севастопольського вальсу»

Текст[ред. | ред. код]

Тихо плещет волна,
Ярко светит луна,
Мы вдоль берега моря идём
И поём,
И поём,
И шумит над головой
Сад осеннею листвой.

Приспів

Тихо плещет волна,
Ярко светит луна;
Мы вдоль берега моря идем
И поем, и поем,
И шумит над головой
Сад осеннею листвой.

Приспів
Севастопольский вальс,
Золотые деньки;
Мне светили в пути не раз
Ваших глаз огоньки.
Севастопольский вальс
Помнят все моряки.
Разве можно забыть мне вас,
Золотые деньки!

На Малахов курган
Опустился туман.
В эту ночь вы на пристань пришли
Проводить корабли.
И с тех пор в краю любом
Вспоминал я милый дом.

Приспів

Мы вернулись домой
В Севастополь родной.
Вновь, как прежде, каштаны в цвету,
И опять я вас жду…
Вдоль бульваров мы идем
И, как в юности, поем.

Приспів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ильина, Галина (5 травня 2020). «Севастопольский вальс» Константина Листова. Slava Sebastopol. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 2 квітня 2015.
  2. Бирюков, Юрий (8 березня 2016). Вновь, как прежде, каштаны в цвету. Pressmon. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 5 травня 2020.