Лістов Костянтин Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лістов Костянтин Якович
Основна інформація
Дата народження 19 вересня (2 жовтня) 1900
Місце народження Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія[1]
Дата смерті 6 вересня 1983(1983-09-06) (82 роки)
Місце смерті Москва, СРСР
Поховання Кунцевський цвинтар
Громадянство СРСР
Професії диригент, композитор, автор пісень, піаніст
Освіта Саратовська консерваторія
Інструменти фортепіано
Жанри пісня і оперета
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден Червоної Зірки медаль «За відзнаку в охороні державного кордону СРСР» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «За перемогу над Японією»
Народний артист РРФСР заслужений діяч мистецтв РРФСР

Костянтин Якович Лістов (рос. Константин Яковлевич Листов; 19001983) — радянський композитор, автор понад 800 пісень, оперет, музики до вистав. Учень М. А. Рославця і Л. М. Рудольфа.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 19 вересня (2 жовтня) 1900 року в Одесі в єврейській родині. Батьки були артистами цирку (батько — гімнаст, мати — балерина) і сім'я часто переїжджала з місця на місце. З п'ятирічного віку навчався музиці (на мандоліні) і сам виступав на арені. З дитинства полюбив море; пізніше багато пісень присвятив морю і морякам.

У 1917 році закінчив музичне училище Російського музичного товариства в Царицині.

У 1918—1919 роках служив в 32-му кулеметному полку РККА, брав участь в боях на Царицинському фронті; в цей же час його батько був військкомом кулеметного полку, а мати — військовим комісаром госпіталю.

У 1919 році був направлений керівництвом Реввійськради Десятої армії на навчання в Саратовській консерваторії по класу фортепіано і композиції І. А. Розенберга і Л. М. Рудольфа; закінчив консерваторію в 1922 році. Одночасно працював піаністом і диригентом в Саратовському театрі мініатюр.

У 1923 році переїхав до Москви, працює в театрі при Всеросійському Пролеткульті, пише музику до вистав. З 1925 року — музичний керівник одного з театрів «Синя блуза». З 1934 року — музичний керівник і диригент Театру оглядів Будинку друку. Написав музику до кількох спектаклів театру.

З 1930-х років почалася слава Лістова як першокласного композитора-пісняра. Він був також чудовим піаністом, виступав з концертами. З 1938 року був диригентом в Московському театрі оперети.

У роки війни — музичний консультант Головного політуправління ВМФ.

Помер 6 вересня 1983 року. Похований в Москві на Кунцевському кладовищі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Листов Константин Яковлевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.

Посилання[ред. | ред. код]