Lied

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lied
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
Споріднені жанри
канцона, романс, шансон

Lied (у множині Lieder, з нім. пісня) — це термін, що використовується в історії класичної музики для позначення короткої ліричної пісні, текстовою основою якої є поема. Художня пісня, що вимагає класичної вокальної освіти і традиційно відрізняється від арії в опері та ораторії, а також від театральної пісні в п'єсі (подібно до віденського куплету). Твір зазвичай виконувався сольно під акомпанемент фортепіано. Пізніше такі твори виконувалися вже у повному оркестровому супроводі. У широкому контексті — будь-яка пісня, що має своєю текстовою основою німецький поетичний твір.

У вузькому розумінні під Lied може матися на увазі:

Бетховен (Джозеф Вілльброрд Мелер, 1815)

Романтична Lied[ред. | ред. код]

Франц Шуберт в травні 1825 року, Акварель Вільгельма Августа Рідера, підписана внизу Рідером і самим Ф.Шубертом

Біля витоків австро-німецької романтичної пісні стояли Бетховен і Шуберт[1] а також Берліоз, Дебюссі, М. Мусоргський. Як стверджував у своєму «Музичному словнику» 1904 року, Гуго Ріман, романтична Lied характеризується надзвичайно високим художнім рівнем[2].

Форми Lied[ред. | ред. код]

Прості строфічні пісні[ред. | ред. код]

Мелодія та супровід у такого типу творах однакові в кожній строфі. Загальний настрій, таким чином, поширюється на всю пісню. Зміни настрою не впливають на строфічну систему. Приклад: «Ruhe» («Відпочинок»), К. Ф. Зельтер.

Варіативні (поліфонічні) строфічні пісні[ред. | ред. код]

Мелодія і супровід змінюються в деяких строфах. Зміни настрою мають незначний вплив на загальну строфічну систему твору. Приклад: «Lindenbaum» («Липа») з циклу Winterreise, Франц Шуберт.

Створені пісні[ред. | ред. код]

У творах такого типу дія завжди супроводжується новою мелодією та супроводом. Приклад: «З нянею» з циклу дитячих пісень, Модест Мусоргський. Він писав такі твори для сопрано або тенора і фортепіано, в яких зазвичай маленький хлопчик розповідає про свої повсякденні пригоди. Ця форма особливо підходить для текстів, які не є структурованими, а мають характер прози або розмовного слова. Проте, на основі їх змісту можуть бути сформовані і строфічні вірші.

Приклади[ред. | ред. код]

Одним за найбільш відомих прикладів Lied є твір «Der Tod und das Mädchen» Шуберта («Смерть і діва»), «Gretchen am Spinnrade» («Гретхен за прялкою») і «Der Doppelgänger» («Двійник»). Зрідка такого роду твори записувалися у формі пісенного циклу (German Liederzyklus або ж Liederkreis), серії пісень (зазвичай три або більше), що були пов'язані спільною сюжетною лінією або темою. До їх числа можна віднести такі відомі твори, як «Die schöne Müllerin und Winterreise» («Прекрасний мірошник і зимова подорож») Шуберта або «Frauenliebe und -leben» Роберта Шумана.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lied
  2. Музыкальный словарь Римана [Архівовано 14 вересня 2016 у Wayback Machine.], перевод немецкого словаря 1900 г., русское издание 1904 г.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hermann Danuser (Hrsg.): Musikalische Lyrik (= Handbuch der musikalischen Gattungen. Bd. 8, Teile 1/2). Laaber-Verlag, Laaber 2004, ISBN 978-3-89007-596-9.
  • Franziska Martienssen: Stimme und Gestaltung. C. F. Kahnt, Frankfurt 1927. Neuauflage: 1993, ISBN 3-920522-08-7.
  • Orrey, Leslie, and John Warrack (2002). "Lied". The Oxford Companion to Music, edited by Alison Latham. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-866212-9.
  • Encyclopædia Britannica, Editors of The. 1998. "Lied: German Song". Encyclopædia Britannica online.
  • Gramit, David (2004). "The Circulation of the Lied: The Double Life of an Art Form". In The Cambridge Companion to the Lied, edited by James Parsons, 301–14. Cambridge and New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-80471-4.
  • Dietrich Fischer-Dieskau (traduit de l’allemand par Christophe Ghristi préface d’André Tubeuf), Hugo Wolf, Tallandier éditions, Paris, 2003, (ISBN 978-2847340846)

Посилання[ред. | ред. код]