Синтез (футзальний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Синтез»
Повна назва Футзальний клуб
Синтез Кременчук
Засновано 1989
Розформовано 1992
Населений пункт Кременчук, Україна Україна
Стадіон «Зала СК Політехнік»
Вміщує 500
Головний тренер Україна Іван Шепеленко
Ліга Чемпіонат СРСР
Екстра-ліга
Домашня
Виїзна

Футзальний клуб «Політехнік» або просто «Політехнік»  — український футзальний клуб з міста Кременчук Полтавської області, учасник чемпіонату СРСР з футзалу (1990—1991) чемпіонату України з футзалу (1992).

Історія[ред. | ред. код]

Турнір «Честь марки»[ред. | ред. код]

У 1989 році «Синтез» бере участь в одному з перших футзальних турнірів СРСР, організованому «Комсомольською правдою» і отримав назву «Честь марки»[1]. Клуб, який представляє Завод білково-вітамінних концентратів, стає єдиним українським колективом з 300 учасників турніру, який зумів пробитися до 12 найкращих команд країни. Фінальна частина турніру проходить 6-10 жовтня 1989 року в грузинському Поті. З огляду на негоду фінальні матчі вирішено проводити в залі, в той час як відбіркові матчі гралися під відкритим небом на футбольному стадіоні. «Синтез» домагається виходу з групи і в підсумку займає п'яте місце.

Чемпіонат СРСР[ред. | ред. код]

У 1990 році «Синтез» бере участь в першому чемпіонаті СРСР з футзалу. У турнірі бере участь 16 команд, а матчі проходять в трьох українських містах: Світловодську, Жовтих Водах та Кременчуці. Перший тур команда розпочинає невдало, програвши перші два матчі, зігравши внічию в другому і лише потім здобувши дві перемоги. Другий тур робить «Синтез» реальним претендентом на нагороди: перші чотири матчі команда виграє, а в останньому — проти дніпропетровського «Механізатора» — програючи по ходу матчу 0:2, домагається нічийного результату. Останній тур проходить в Кременчуці, і команда виграє чотири з п'яти матчів, набравши таким чином 23 очки й посівши третє місце в чемпіонаті СРСР[1]. Бронзові медалі і дипломи чемпіонату СРСР у складі «Синтезу» завойовують Юрій Негода, Сергій Шаманський, В'ячеслав Сідненко, Андрій Ждан, Григорій Чичиков, Володимир Ульянов, Юрій Палієнко, Сергій Дружко, Михайло Бєлих та Валерій Зубенко. Тренер команди — Іван Шепеленко[2].

Третій тур чемпіонату країни 15 вересня 1990 року в Кременчуці проходить матч між збірною ветеранів футболу Росії, а також збірної СРСР з футзалу, складеної з учасників турніру. Матч на «скороченому» полі завершується впевненою перемогою футзалістів з рахунком 9:2. До числа переможців входять польові гравці «Синтезу» Юрій Палієнко, Сергій Дружко і Михайло Бєлих, воротар Валерій Зубенко, а також помічник головного тренера збірної тренер «Синтезу» Іван Шепеленко[1].

Другий чемпіонат СРСР з футзалу «Синтез» завершує на дев'ятому місці серед шістнадцяти команд[1].

Чемпіонат та кубок України[ред. | ред. код]

З 10 по 13 жовтня 1990 року «Синтез» бере участь в першому розіграші Кубку України з футзалу, який проходив у Дніпропетровську, однак не виходить у півфінал[2].

Після розпаду СРСР з команди йде головний тренер Іван Шепеленко, який став президентом ФК «Нафтохімік». Команда поступово втрачає вагу та показує найгірші результати. Чемпіонат України з футзалу 1992 року «Синтез» завершує на одинадцятому місці серед тринадцяти команд. Після закриття підприємства, яке представляв «Синтез», команда припиняє існування. Її правонаступником стає МФК КрАЗ, згодом перейменований у «Політехнік». Команда незмінно виступає у вищій лізі, а в 1994 році Кременчук в чемпіонаті України представляє навіть дві команди — КрАЗ та «Водеяр». Останнім сезоном для кременчуцької команди стає чемпіонат 2002/03 років, коли відігравши одне коле «Політехнік» вибуває з турніру[1][2].

У 1997 році колишні гравці «Синтезу» Чичиков, Зубенко, Палієнко, Дружко та Шаманський в складі команди «Нафтотранс», яка представляла Кременчук, стають першими володарями Кубку країни з футзалу серед ветеранів[1][2].

Клубні кольори та форма[ред. | ред. код]

Синій Білий

Гравці клубу зазвичай проводили домашні матчі в блакитній формі.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • СРСР Чемпіонат СРСР з футзалу
    • Бронзовий призер (1): 1990
  • Кубок Полтавської області
    • Володар (1): 1989

Стуктура клубу[ред. | ред. код]

Зала[ред. | ред. код]

Свої домашні матчі «Водеяр» проводив у кременчуцькому залі СК «Політехнік», який вміщує 500 сидячих місць.

Спонсори[ред. | ред. код]

  • Завод з виробництва білково-вітамінних концентратів у Жовтих Водах

Відомі тренери[ред. | ред. код]

  • Україна Іван Шепеленко (1989–1992)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Валерий ЗУБЕНКО Первопроходцы. fcvorskla.com.ua. Архів оригіналу за 13 квітня 2015. Процитовано 2015-4-13.
  2. а б в г Владимир Братусь. Страницы истории футзала в Украине. proza.ru. Процитовано 16 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]