Син-ханга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Син-Ханга)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кавасе Хасуі, дереворит 1920 р.

Син-ханга (яп. 新版画, «нова гравюра») — мистецька течія в Японії, що існувала з перервою до 1989 року.

Періодизація[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Розбурхане мистецьке життя Японії на початку XX століття характеризувалось палкими дискусіями та не менш напруженими пошуками. Одні митці наполягали на швидкому засвоєнні мистецького досвіду Західної Європи і США, як це робилося в промисловому виробництві зі засвоєння нових технологій (італійська перспектива, техніка олійного живопису, малювання на полотні, а не на папері чи шовку, японська «Йога», живопис європейського зразка), інші декларували збереження традиційних жанрів і технологій, які мали національне забарвлення і національні технології. Хоча було зрозуміло, що всі проблеми сучасності Японії традиційними технологіями не вирішити.

Саме так, на початку 20 століття виникають сосаку-ханга та син-ханга - дві нові течії в мистецтві японської графіки. Син-ханга продовжила традиції укійо-е 19 століття і навіть технології її друку з небагатьма модернізаціями. Метою було як продовження традицій ксилографії укійо-е, так і заміна дешевих відбитків на якісні та дорогі за ціною нових. Син-ханга була популярною і мала попит більше в Сполучених Штатах, де прошарок багатого суспільства зацікавився у мистецтві Японії. Саме вони забезпечили фінансовий успіх новій гравюрі, бо штосами вивозили в США графічну продукцію і кілограмами японські нецке, інро та окімоно (мініатюрні стакові скульптури, більші за нецке).

Хоча ця графіка розвивалась із перервами, розвиток мистецької течії підтримувався. Тематично в син-ханга переважали пейзажі та Bijin-ga (зображення привабливих жінок).

Серед найобдарованіших пейзажистів цього періоду були Хіросі Йосіда, Шінсуй Іто, Кавасе Хасуі тощо. Хасіґуті Ґойо створював як пейзажі, так і зображення привабливих жінок ( Bijin-ga ). Наторі Шунсен[1] був прихильником зображень популярних акторів японського театру кабукі. Багато хто вважає, що саме він є останнім майстром мистецтва кабукі якуша-е «картинки акторів».

Син-ханга активно підтримувалася японськими друкарями. Такі видавництва як Доі, Кавагуті, Унсодо (Unsodo) також сприяли її розвитку. В Унсодо довгий час працював Ватанабе Шоцабуро (Watanabe Shozaburo 1885—1962 р.р.), підтримка якого сприяла підживленню мистецької течії. Зі смертю Ватанабе Шоцабуро підтримка художників, що творили в стилі син-ханги, почала сходити нанівець.

Головні представники[ред. | ред. код]

Охара Косон, «Птах і лотос», Бруклінський музей, США.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kendall H. Brown: Impressions of Japan: Print Interactions East and West. In: Christine Javid (Hrsg.): Color Woodcut International. Japan, Britain, and America in the Early Twentieth Century. Chazen Museum of Art, Madison WI 2006, ISBN 0-932900-64-X, S. 13–29 .
  • Kendall H. Brown, Hollis Goodall-Cristante: Shin-Hanga. New Prints in Modern Japan. Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles CA 1996, ISBN 0-295-97517-2.
  • Helen Merritt: Modern Japanese Woodblock Prints. The early years. University of Hawaii Press, Honolulu HI 1990, ISBN 0-8248-1200-X.
  • Helen Merritt, Nanako Yamada: Guide to Modern Japanese Woodblock Prints. 1900—1975. University of Hawaii Press, Honolulu HI 1995, ISBN 0-8248-1732-X.
  • Alain Korkos, " Yan Nascimbene, ou la leçon de modestie [archive] ", Arrêt sur images, le 4 février 2013

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Natori Shunsen. Wikipedia (англ.). 25 червня 2023. Процитовано 19 березня 2024.