Відносини Північна Македонія — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Держави-члени НАТО і Республіка Македонія

Відносини Македонія — НАТО охоплюють історію взаємин між Республікою Македонія та військовим блоком НАТО. Станом на серпень 2014 триває розгляд питання про вступ Республіки Македонія в НАТО.

Історія

У 1995 році Республіка Македонія приєдналася до програми Партнерство заради миру, чим започаткувала процес вступу в альянс. У 1999 році, одночасно з Албанією, країна розпочала виконання свого Плану дій щодо членства. Долучившись до інтервенції НАТО в Союзну Республіку Югославія у 1999, вона отримувала допомогу від НАТО, маючи діло з біженцями, які втікали з Косового. У серпні 2001 року НАТО втрутилося у внутрішній конфлікт, в ході якого група албанських заколотників — Армія національного визволення — боролася проти урядових військ. Під час операції «Істотний урожай», проведеної слідом за угодою про припинення вогню, війська НАТО допомогли місцевим військовим частинам роззброїти заколотників.[1]

Запрошення на вступ країни в НАТО на Бухарестському саміті 2008 заблокувала Греція. Країни НАТО погодилися, що Македонія отримає запрошення після розв'язання спору щодо іменування Македонії.[2] Греція побоюється, що конституційна назва її сусідки передбачає територіальні посягання на її власну область Македонія. Після накладеного нею вето Греції довелося виступати відповідачем у Міжнародному Суді у зв'язку з її вимогою використання назви Колишня Югославська Республіка Македонія як прийнятного варіанту для вступу в НАТО. У суді Греція аргументувала свою позицію тим, що рішення не запрошувати Македонію було колективним рішенням НАТО, а отже, підписану між двома балканськими країнами-сусідками тимчасову угоду 1995 року не було порушено. Між тим, 5 грудня 2011 Міжнародний суд виніс у цій справі вирок про те, що Греція заблокувала вступ Македонії в НАТО незаконно, порушивши цим двосторонню домовленість 1995.[3] Попри це Греція з причини цього спору про назву не виключає також можливості блокувати вступ Македонії в Європейський Союз.[4] Ще в квітні 2009 тодішній державний секретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон попросила Македонію і Грецію знайти «прийнятний розв'язок» цього спору з тим, щоб Македонія змогла безперешкодно приєднатися до альянсу.[5]

Однак у 2014 році, напередодні свого 65-річчя від часу заснування, НАТО оголосило, що не пропонуватиме того року жодних нових країн на прийняття у члени організації. Аналітики розцінили це як знак, що члени НАТО дедалі скептичніше ставляться до дальшого розширення альянсу на схід відразу після анексії Росією Криму через занепокоєння з приводу російської відплати за нові гарантії безпеки близьким до її кордонів країнам.[6]

Опитування після саміту 2008 засвідчило, що 82,5% опитаних македонських громадян проти зміни конституційної назви країни заради вступу в НАТО.[7] Членство в НАТО загалом підтримали 85,2% населення.[8] Услід за самітом 2008 пройшли вибори, в результаті яких подальшу підтримку здобула правоцентристська, прихильна до НАТО партія ВМРО-ДПMНЄ. Вибори були затьмарені насильством, яке члени НАТО піддали критиці.[9]

Примітки

  1. NATO’s relations with the former Yugoslav Republic of Macedonia. NATO. 26 травня 2008. Архів оригіналу за 11 September 2008. Процитовано 22 вересня 2008. (англ.)
  2. Lungescu, Oana (2 квітня 2008). Nato Macedonia veto stokes tension. BBC News. Архів оригіналу за 8 April 2008. Процитовано 12 травня 2008. (англ.)
  3. ООН: Греція неправомірно заблокувала вступ Македонії в НАТО
  4. Хто стане наступним членом ЄС після Хорватії?, ВВС Україна
  5. Diplomatic Diary: NATO chief makes last visit to Bucharest (англ.)
  6. NATO rules out admitting new members anytime soon. Fox news. Процитовано 7 July 2014. (англ.)
  7. Macedonians Won’t Give Up Name for NATO. Angus Reid Global Monitor. 13 березня 2008. Процитовано 20 вересня 2008. (англ.)
  8. Macedonians Hugely Oppose Name Change For NATO Entry - Poll. Dow Jones Newswires. 18 вересня 2008. Процитовано 20 вересня 2008. (англ.)
  9. PM claims win in Macedonian poll. BBC News. 2 червня 2008. Архів оригіналу за 3 September 2008. Процитовано 20 вересня 2008. (англ.)

Посилання