Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської національної єдності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської національної єдності

Внатрешна македонска револуционерна организација — Демократска партија за македонско национално единство
Країна  Північна Македонія
Голова партії Хрістіан Міцкоскі
Засновник Любчо Георгієвський
Дата заснування 17 червня 1990
(1893)
Штаб-квартира Скоп'є
Ідеологія консерватизм, християнська демократія
Офіційний сайт vmro-dpmne.org.mk

ВМРО-ДПМНЄ — Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської національної єдності (мак. Внатрешна Македонска Револуционерна Организација — Демократска Партија за Македонско Национално Единство) — одна з найбільших політичних партій Республіки Македонії.

Походження[ред. | ред. код]

Назва партії виходить з Внутрішньої македонсько-одринської революційної організації, створеної ще в 1893. Партія вважає себе ідеологічним наступником ВМРО, була відтворена 17 червня 1990 року та офіційно зареєстрована 5 серпня 1990. Першим головою партії обрано Любчо Георгієвського, першим генеральним секретарем — Бориса Змейковського.

Участь у виборах[ред. | ред. код]

Прапор партії

ВМРО-ДПМНЄ отримала більшість голосів на перших багатопартійних виборах у кінці 1990. У 1992 партія зазнала поразки і перейшла в опозицію.

В 1998 році знову перемогла на виборах і в коаліції з партіями Демократична альтернатива та Демократичною партією албанців сформувала уряд на чолі з лідером ВМРО-ДПМНЄ Любчо Георгієвським.

На парламентських виборах у 2002 році партія зазнала поразки в коаліції з Ліберальною партією. На партійному конгресі в Охриді у травні 2003 року Любчо Георгієвський був змінений на чолі партії Николою Груєвським.

В 2006 році коаліція на чолі з ВМРО-ДПМНЄ перемогла на парламентських виборах і сформувала уряд під керівництвом Николи Груєвського.

15 травня 2007 року ВМРО-ДПМНЄ отримала статус спостерігача у Європейській народній партії

На дострокових парламентських виборах 1 червня 2008 коаліція «За кращу Македонію» на чолі з ВМРО-ДПМНЄ отримала більшість у парламенті країни.

Посилання[ред. | ред. код]