Стасина Василь Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стасина Василь Михайлович
Народився 1936
Бориничі, Ходорівська міська громада, Стрийський район, Львівська область, Україна
Помер 1997
Львів, Україна
Галузь бібліографія, релігієзнавство

Василь Михайлович Стасина (*1936, село Бориниці Львівське воєводство, Польща, нині Жидачівський район — †1997, Львів) — львівський бібліофіл, колекціонер, мав у своїй збірці понад 60 тисяч книг, з них близько 10 тисяч стародруків. Він не лише збирав книги, а й глибоко їх знав, мав унікальні книжки з історії України і Греко-католицької церкви. Окрім того, був високого рівня спеціалістом з історії релігії, вченим-релігієзнавцем[1]. Більша частина його унікальної бібліотеки одразу після смерті Василя Михайловича була вивезена машинами невідомими людьми[2] Якась частина книгозбірні розпродається досі, їх можна часом купити на книжковому ринку біля пам'ятника Федорову у Львові. Вони мають штамп «Домашня бібліотека Стасини В. М. №…»

Педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Василь Стасина в колі своїх учнів

Василь Михайлович працював у Львівській середній школі-інтернаті № 33 на вулиці Боженка (тепер вул. Княгині Ольги) вихователем, вчителем української мови і літератури і відзначався особливою вимогливістю до учнів. Він відбирав з них таких, кому можна довіряти, хто цікавився історією або літературою, тоді позичав їм на певний термін книги з власної бібліотеки з обов'язковим записом у журнал позичок. В бібліотеці зокрема були твори Костомарова, які були недоступні в державних бібліотеках («Гетманованє Івана Виговського і Юрія Хмельницького», «Руїна» і та подібні інші). В. М. Стасина виховував свої учнів бути національно свідомими, чесними наполегливими людьми і колишні учні згадують свого вчителя з великою подякою і пошаною. Деякі з них стали відомими журналістами, письменниками, громадськими і політичними діячами, митцями, такі як Ігор Мельник, Роксоляна Загайська та інші.

Бібліотечна діяльність[ред. | ред. код]

Домашня бібліотека В. М. Стасини охоплювала збірку книг ХІХ–ХХ ст. українською, польською, німецькою і російською мовами і була різноманітною за жанром: літературна, історична, мистецтвознавча етнографічна, богословська. Деякі з книжок, які були в бібліотеці, офіційно можна було отримати із фондів львівської книгозбірні тільки з дозволу КДБ, тому послугами домашньої бібліотеки користувалася вибрана львівська інтелігенція, серед представників якої були Володимир Вуйцик, Богдан Якимович, Степан Давимука, Іван Гречко, Борис Іванів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інтерв'ю Вільяма Ріша (США) з Богданом Якимовичем. Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. 21/2012 [Архівовано 6 жовтня 2016 у Wayback Machine.] — стор. 851
  2. Колекції мої, колекції, що ж буде з вами, як мене не стане? Газета «Високий замок». 06.11.2014,. Архів оригіналу за 06.10.2016. Процитовано 05.10.2016.

Посилання[ред. | ред. код]