Стрілка сибірська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стрілка сибірська

Самець
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Бабки (Odonata)
Родина: Стрілкові (Coenagrionidae)
Рід: Стрілка (Coenagrion)
Вид: Стрілка сибірська
Coenagrion hylas
(Trybom, 1889)[2]
Посилання
Вікісховище: Coenagrion hylas
Віківиди: Coenagrion hylas
EOL: 237186
МСОП: 62175
NCBI: 638468

Стрі́лка сибірська[3] (Coenagrion hylas) — вид бабок родини стрілкових (Coenagrionidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Північній Азії від Уралу до Японії, з основним осередком у Східному Сибіру. В Європі є ізольована популяція в Альпах на півночі Австрії (Тіроль). Раніше траплявся в Баварії, але там визнаний вимерлим.

Мешкає у різноманітних місцях проживання Сибіру: торф'яні озера, заболочені луки, болота, які частково живляться карстовими лужними водами, невеликі стариці в заплавах річок. У Європі вид приурочений до мілководних і більш-менш торф'яних водойм і невеликих озер з прозорою оліготрофною водою і зонами повільного протікання та просочування води.

Опис[ред. | ред. код]

Бабка завдовжки до 38 мм і з розмахом крил до 56 мм. Забарвлена в насичені контрасні чорний і синій колір. Забарвлення відрізняється від забарвлення інших блакитних стрілок тим, що в обох статей чорні плями на сегментах живота зходяться збоку, утворюючи безперервну лінію. Нижня сторона самців повністю чорна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Boudot, J.-P. (2020) Coenagrion hylas: інформація на сайті МСОП (версія 2021.2) (англ.) 22 листопада 2021
  2. Trybom, F. (1889) Trollsländor (Odonater), insamlade under Svenska expeditionen till Jenisei 1876., Bihang Kongliga Svenska VetenskapsAkademiens Handlingar 15 (4): 1-21, incl. pl. 1-1.
  3. О. О. Кагало та Б. Г. Проць. ОСЕЛИЩНА КОНЦЕПЦІЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ: БАЗОВІ ДОКУМЕНТИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ [Архівовано 21 січня 2022 у Wayback Machine.]: — Львів, 2012. — С. 56