Та-а мі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Таа мі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Та-а мі
Походження  Тайвань
Зазвичай використовувані компоненти китайська пшенична локшина, суп зі смаком креветок, креветки, коріандр, тайванський м'ясний соус і часник

Та-а мі[1] (кит. трад.: 擔仔麵; піньїнь: dànzǎimiàn; певедзі: tàⁿ-á-mī; букв. укр. «локшина-коромисло»), також відома як локшина та-а або локшина данцай, — різновид закуски, що зустрічається в Тайнані, Тайвань. Також відома як «Локшина та-а сезону затишшя», вона виникла в Тайнані (на півдні Тайваню) близько 130 років тому. Хоча загальний рецепт добре відомий, деякі спеції та пропорції різних інгредієнтів (суп зі смаком креветок, креветки, коріандр і часник) добре охороняються в таємниці різних ресторанів/кіосків, де подають цю страву[2]. Попри те, що це, здавалося б, проста закуска, гурмани з усього світу надали їй значного визнання. Звичайний розмір порції, як правило, невеликий, оскільки вважається більше закускою, ніж основною стравою. Вона також є більш дорогою (відносно) — близько 50 нових тайванських доларів (1,60 доларів США) за маленьку миску.

Походження[ред. | ред. код]

Кажуть, що локшина та-а походить від пізньої династії Цін, приблизно в 1895 році[3]. Щороку під час Фестивалю прибирання гробниць і літнього сезону (з липня по вересень) на Тайвані часто трапляються тайфуни, через що риболовля стає надто небезпечною. Ці «сезону затишшя» були відомі рибалкам як «малі місяці» (кит.: 小月; певедзі: sió-go̍eh) і фраза «пройти малі місяці» (度小月; tō͘-sió-go̍eh) стосується витримки похмурих сезонів.

Гон Юйтоу (洪芋頭), рибалка з Тайнаня, нащадок рибалок із Чжанчжоу, Фуцзянь, почав продавати локшину, коли йому було 20 років. Спочатку це був заробіток у міжсезоння, але з часом стало його основним заняттям. Спочатку він носив свою локшину на коромислі (; tàⁿ) і продавав її на вулиці, а потім поставив невеликий кіоск перед тайнаньським храмом Чуйсянь (水仙宮; Chuí-sian-kiong) з китайськими ієрогліфами (度小月擔仔麵; tō͘-sió-go̍eh tàⁿ-á-mī), написаними на ліхтарях. Звідси й назва «Локшина та-а сезону затишшя».

Приготування[ред. | ред. код]

  1. Інгредієнти: «олійна локшина», свинячий фарш, креветки, паростки квасолі, кінза, чорний оцет, часник, соєвий соус і яйце.
  2. Відварити голови креветок, щоб використовувати їх як основу для супу.
  3. Відварити локшину та паростки квасолі в гарячій воді, струшуючи їх вгору та вниз.
  4. Взяти локшину та паростки квасолі, викласти в миску спочатку паростки квасолі, а потім викласти локшину на паростки квасолі в мисці. Зверху викласти свинячий фарш і креветки.
  5. Додати суп з голови креветок, а потім додайте приправи на свій смак: зазвичай чорний оцет, часник і кінзу.
  6. Також можна покрити яйцем або свинячою кулькою

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. How To Tell Taiwanese Ta-a And Tshik-a Noodles Apart (англ.). MICHELIN. 19 жовтня 2020. While both are quintessentially Taiwanese noodles, ta-a-mi and tshik-a-mi are two distinct dishes with unique broths and side ingredients, enjoyed in very different ways.
  2. Hiufu Wong, Maggie (24 липня 2015). 40 of the best Taiwanese foods and drinks. edition.cnn.com. CNN. Процитовано 8 квітня 2020.
  3. Du Hsiao Yueh Restaurant. Процитовано 3 квітня 2016.