Тарпонові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарпонові
Час існування: рання крейда - наш час[1][2]

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Елопоподібні (Elopiformes)
Родина: Тарпонові (Megalopidae)
D. S. Jordan, 1923
Роди

див. текст

Посилання
Вікісховище: Megalopidae
Віківиди: Megalopidae
EOL: 5511
ITIS: 161114
NCBI: 7930
Fossilworks: 180557

Тарпонові[3] (Megalopidae) — родина променеперих риб ряду елопоподібних (Elopiformes). Включає два сучасні види в одному роді та декілька викопних форм, що відомі починаючи з крейди.

Опис[ред. | ред. код]

Велика срібляста риба з веретеноподібним і стиснутим тілом, з максимальною описаною довжиною близько 2,2 м; Кінцевий рот, косий або верхній, з виступаючим нижньою щелепою, з вентральною пластинкою між двома зябрами або під щелепою; мають один спинний плавець, який не має шипів і має 13-21 м'який промінь, останній ниткоподібний; грудні плавці поставлені дуже низько; анальний плавець має від 22 до 29 променів.

Класифікація[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sepkoski, Jack (2002). A compendium of fossil marine animal genera. Bulletins of American Paleontology. 364: 560. Архів оригіналу за 10 травня 2012. Процитовано 8 січня 2008.
  2. Megalops Lacépède 1803 (ray-finned fish). PBDB.
  3. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 11

Посилання[ред. | ред. код]