Теодор Гюден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Гюден
фр. Théodore Gudin

При народженні фр. Jean Antoine Théodore Gudin
Народження 15 серпня 1802(1802-08-15)[1][2][…]
Париж
Смерть 11 квітня 1880(1880-04-11)[4][5] (77 років)
  Булонь-Біянкур
Країна  Франція[6]
Жанр марина
Діяльність художник
Вчитель Ан-Луї Жироде де Русі-Тріозон
Відомі учні Alexander Wetterlingd, Johannes Møllerd, Antoine Léon Morel-Fatiod, Henriette Herminie Gudind, Louis Laurent-Atthalind і Vilhelm Melbyed
Член Société Centrale de Sauvetage des Naufragésd
Твори View of a Rocky Coast by Moonlightd, Q17815483? і Stormy landscape at sunsetd
У шлюбі з Louise-Margaret Gordon Hayd
Діти Chéricle Louis Gudind[7], Baron Theodore James Gordon Gudind[7] і Elizabeth Théodora Gudind[7]
Брати, сестри Жан-Луї Ґюденd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Фінська національна галерея, Штедель, Musée Léon-Dierxd[8], Музей мистецтв Філадельфії, Музей Грунінгеd, Амстердамський музейd, музей Дордрехтаd, Рейксмузей, Ермітаж, Баварські державні колекції картинd, Стара національна галерея, Державні художні зібрання Дрездена, Музей Конде, Musée national de la Marine de Parisd, Музей образотворчих мистецтв (Бордо), Museum of the History of Franced, National Maritime Museum[d], Художній музей Волтерс, Королівські музеї витончених мистецтв[9], Музей Валкгоф-Кам[10], Міський музей (Амстердам)[11], Musée des Beaux-Arts de Caend, Нью-Йоркське історичне товариствоd, Зібрання Воллеса, Карнавале, Музей фюрера, Musée Saliesd, Musée des Beaux-Arts de Quimperd, Музей Прованса, Maritime Museum Rotterdamd, Бременська картинна галерея, Версальський палац, Державний музей образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна, Музей Боуз, Нантський музей образотворчого мистецтва і Print Collectiond[12]
Нагороди
командор ордена Почесного легіону Орден Pour le Mérite в галузі мистецтв і науки
Автограф

CMNS: Теодор Гюден у Вікісховищі

Жан Антуан Теодор Гюден (фр. Jean Antoine Théodore de Gudin; 15 серпня 1802, Париж — 11 квітня 1880, Булонь-Біянкур) — французький художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Був учнем Жироде Тріозона і Антуана Гро, але присвятив себе зображенню моря, кораблів, морських битв і іншого. Картини в цьому роді, виставлені ним у Паризькому салоні 1822, звернули на нього загальну увагу; Але його популярність особливо зміцнилася з 1831 року, після появи перед публікою кращого з усіх його творів: «Подвиг капітана Десса під час аварії голландського корабля Колумбус». Отримавши 1838 року доручення увічнити пензлем пам'ять про славні епізоди історії французького флоту, він написав 90 картин, у тому числі 63 зберігалися у Версальському палаці, інші — у ній герцога Омальского. У 1838—1840 роках подорожував Схід, а 1841 року на запрошення імператора Миколи I відвідав Росію.

Число виконаних Гюденом картин величезне. Багато з них свідчить про те, що він був наділений тонким почуттям гармонії тонів, володів прекрасним колоритом і розумно вибирав мотиви морської природи і стаффаж, що підходить до них. Але, будучи постійно завалений замовленнями, він нерідко працював недбало, впадав у декоративність, у зайве хизування бравурністю виконання та у вишукану ефектність. Тому його слава швидко померкла, і останні роки свого життя він провів забутий майже всіма.

Картини Гюдена зустрічаються всюди; у Франції, крім Версаля, вони є у Люксембурзькому палаці та багатьох провінційних музеях — в Нанті, Авіньйоні, Перпиньяне та інших. У Санкт-Петербурзі кілька картин зберігалося в імператорських палацах й у приватних колекціях; одна («Морська битва») — у Кушелівській галереї академії мистецтв.

Дочка Теодора Гюдена Анріетта також стала художницею-мариністкою.

Примітки[ред. | ред. код]