Теорема про симпліційне наближення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці, зокрема алгебричній топології, симпліційне наближення неперервного відображення є важливим засобом, що пов'язує комбінаторні і неперервні методи. Теорема про симпліційне наближення стверджує, що довільне неперервне відображення із скінченного симпліційного комплексу у інший симпліційний комплекс (після застосування достатню кількість разів процесу барицентричного розбиття) може бути наближено симпліційним відображенням. Теорема була доведена у 1910 році Лейтзеном Брауером для доведення топологічної інваріантності симпліційної гомології.

Твердження теореми[ред. | ред. код]

Якщо є неперервним відображенням між поліедрами і симпліційний комплекс K є скінченним, то існує число таке, що для всіх існує симпліційне наближення до Тут позначає застосування n разів процесу барицентричного розбиття до симпліційного комплексу.

Доведення[ред. | ред. код]

Оскільки симпліційний комплекс K є скінченним, то існує максимальна розмірність його симплексів, яку позначимо m. Відкриті множини для всіх вершин утворюють відкрите покриття простору Позначино діаметр цього покриття, тобто найбільший діаметр у всіх множин Очевидно, що де позначає найбільшу довжину 1-симплексів у комплексі K.

Нехай тепер є барицентричним розбиттям комплексу K і позначає найбільшу довжину його 1-симплекса. За означенням барицентричного розбиття цей 1-симплекс сполучає барицентр деякого k-симплекса (де k менше або рівне m) із барицентром деякої його r грані. Нехай є вершинами відповідного k-симплекса так, що є вершинами відповідної r грані. Тоді:

Але для всіх доданків і цей вираз є рівний нулю для i = j. Таких доданків є r + 1, відповідно ненульових (k + 1)(r + 1) - (r + 1) = (r + 1)k.

Таким чином остаточно

Звідси Повторюючи ці міркування можна одержати нерівність Зокрема для довільного існує таке , що для всіх виконується нерівність

Множини для точок утворюють відкрите покриття Оскільки є компактним простором, то згідно леми Лебега існує додатне число таке, що кожна множина діаметром менша міститься в якійсь із множин . Із попереднього існує таке , що для всіх виконується нерівність Звідси для кожної вершини існує вершина така, що

Згідно із властивістю симпліційних наближень у статті Симпліційне відображення, якщо взяти і лінійно продовжити на симплексах, то f буде симпліційним відображенням і симпліційним наближенням до g. Воно і буде симпліційним наближенням із твердження теореми.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Maunder, Charles Richard Francis (1980), Algebraic topology, Cambridge University Press, ISBN 9780521231619
  • Munkres, James R. (1995). Elements of Algebraic Topology. Westview Press. ISBN 978-0-201-62728-2.
  • Isadore Singer and John A. Thorpe, Lecture Notes on Elementary Geometry and Topology, Springer-Verlag (1967) ISBN 0-387-90202-3