Тишковець Віктор Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тишковець Віктор Павлович
Народився 20 травня 1951(1951-05-20) (73 роки)
Сумська область, Українська РСР, СРСР
Місце проживання Харків
Країна  Україна
Діяльність астроном
Alma mater ХНУ імені В. Н. Каразіна
Заклад Радіоастрономічний інститут НАН України
Вчене звання старший науковий співробітник[d]
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Александров Юрій Володимирович

Віктор Павлович Тишковець — український астроном, доктор фізико-математичних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2010)[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 20.05.1951 року в Сумський обл. Вищу освіту отримав в Харківському державному університеті ім. О.М.Горького (1968-1973) на астрономічному відділенні фізичного факультету. Кандидатська дисертація ”Рассеяние света несферическими частицами в атмосферах планет” (1982), докторська дисертація “Многократное рассеяние электромагнитных волн дискретными случайными средами” (2009).

Під час роботи в астрономічній обсерваторії ХГУ, Тишковець разом з Юрієм Шкуратовим і Леонідом Акімовим досліджував опозиційний ефект, розсіювання світла несферичними частинками, поляризаційні властивості безатмосферних небесних тіл[2]. 1982 року під керівництвом Юрія Александрова він захистив кандидатську дисертацію «Розсіювання світла несферичними частинками в атмосферах планет»[3].

2010 року Тишковець був нагороджений Державна премія України в галузі науки і техніки за роботу «Розвиток теоретичних основ, розробка та застосування поляриметричних методів і апаратури для дистанційного зондування об'єктів Сонячної системи наземними та аерокосмічними засобами»[1]. Того ж року захистив докторську дисертацію[4].

Працює в Радіоастрономічному інституті НАН України. З 2012 завідує відділом космічної радіофізики[4].

Від 1 січня 2018 року — член Вченої ради Радіоастрономічного інституту НАН України.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]