Топчий Володимир Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Миколайович Топчий
Народився 6 березня 1954(1954-03-06) (70 років)
м. Миколаїв
Країна  Україна
Батько Микола Семенович
Мати Зоя Федорівна
У шлюбі з Бондаренко Тетяна Григорівна
Діти син Дмитро
Нагороди
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» I ступеня
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» I ступеня
Сайт zoo.nikolaev.ua

Володи́мир Микола́йович Топчий (нар. 6 березня 1954, Миколаїв, УРСР) — директор Миколаївського зоопарку, Заслужений працівник культури України, член ради директорів асоціації зоопарків Європи (EAZA), член Міжнародного союзу фахівців з охорони тваринного світу IUCN CBSG, лауреат Почесної нагороди «За заслуги перед містом Миколаїв», кавалер ордена Святого Миколая Чудотворця III ступеня, медалі за заслуги перед Українською православною церквою, лауреат Міжнародної премії ім. Генрі Форда, лауреат премії Євразійської регіональної асоціації зоопарків та акваріумів ім. С. М. Кудрявцева. Городянин року 2001 в номінації «Культура»[1], депутат Миколаївської міської ради IV, VI та VIII скликань.

Життєпис[ред. | ред. код]

У Миколаївський зоопарк прийшов юннатом в 1965 році. З 1978 року постійно в ньому працює. Працював на посадах екскурсовода, лектора, наукового співробітника, завідувача відділами приматів і хижих тварин. В 1987 без відриву від виробництва закінчив біологічний факультет Всесоюзного сільськогосподарського інституту (Балашиха, Московської області) за фахом біолог-мисливствознавець. Протягом 10 років обіймав посаду заступника директора з зооветеринарної частини. З 2002 року працює директором зоопарку.

Діяльність[ред. | ред. код]

Діяльність присвячена проблемам відродження та збереження культури Миколаєва, вихованню підростаючого покоління, пропаганді історико-мистецьких та природничо-наукових знань про минуле та сучасне життя міста та України. Зоопарк тісно співпрацює з навчальними закладами, учні та студенти проходять в ньому практику. Миколаївський зоопарк єдиний серед зоопарків України прийнятий до Всесвітньої Асоціації зоопарків і акваріумів (WAZA) і є представником України в цій організації. Зоопарк бере участь в 5 європейських програмах розведення рідкісних видів. З 2002 року в зоопарку реконструйовано та побудовано близько 40 нових сучасних експозицій для тварин. Є персональним членом CBSG (Міжнародний союз фахівців зі збереженню рідкісних видів, Нью-Йорк).

У 1987 році створив в зоопарку музей історії Миколаївського зоопарку. Це перший подібний музей в зоопарках України. У ньому зібрано понад дві тисячі експонатів. Особливий розділ музею присвячений засновнику зоопарку, міському голові Миколі Павловичу Леонтовичу. Виступив ініціатором проекту створення площі перед зоопарком, яка у 2003 році отримала ім'я Леонтовича.

Є автором багатьох наукових і науково-популярних статей і книг про тварин і про зоопарк («Навколо світу за півдня», «Мій Леонтович», фотоальбом «Ми з тобою однієї крові»). Автор проекту книги «Під покровом Мауглі і Багіри»[2], автор книги «Миколаївський зоопарк у фотографіях та документах». Автор книги «Місяці війни. Миколаївський зоопарк».

Родина[ред. | ред. код]

Одружений на Бондаренко Тетяні Григорівні, 1957 року народження, завідувачки відділу хижих тварин, яка працює в зоопарку з 1974 року. Син — Топчій Дмитро Володимирович, 1985 року народження. Працює в КП Миколаївелектротранс. Батько — Микола Семенович, мати — Зоя Федорівна. Батько 36 років працював у карному розшуку міста Миколаєва, стояв біля витоків службового собаківництва. Брав участь у двох легендарних шлюпочних походах «Динамо»: Миколаїв — Київ та Миколаїв — Москва в 1930-х роках.

Визнання і нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]