Трейсі Лордс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Трейсі Лордз)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трейсі Лордс
англ. Traci Lords
Ім'я при народженні англ. Nora Louise Kuzma[2]
Народилася 7 травня 1968(1968-05-07)[3][4] (55 років)
Стюбенвілл, Огайо
Громадянство  США
Діяльність телеакторка, кіноакторка, порноакторка, модель, еротична модель, акторка озвучення, кінопродюсерка
Alma mater Інститут театру і кіно Лі Страсберґаd і Redondo Union High Schoold
Роки діяльності 1984 — тепер. час
У шлюбі з Brook Yeatond
IMDb nm0000183
Автограф
Нагороди та премії

Penthouse Pet[d] (вересень 1984)


CMNS: Трейсі Лордс у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Трейсі Елізабет Лордс[прим. 1] (англ. Traci Elizabeth Lords, уроджена Нора Луїза Кузьма (англ. Nora Louise Kuzma, нар. 7 травня 1968 року) — колишня американська порноактриса, нині — актриса мейнстрімових фільмів, модель і музикант. Стала відома в 1980-і роки, завдяки зйомкам в порнографії, а також скандалу, що вибухнув після того, як було встановлено, що актриса почала зніматися в дорослому кіно в 16 років, тобто до досягнення повноліття.

Народилася і виховувалася в неповній родині. У віці 15 років, після чергового конфлікту в сім'ї, Лордс втекла з дому і почала працювати моделлю для еротичних журналів, використовуючи фальшиві водійські права. З 1984 по 1986 рік вона встигла знятися у понад 20 порнофільмах, ставши однією з найвідоміших актрис «Золотої епохи порно». У травні 1986 року, коли інформація про її справжній вік стала відома ФБР, вибухнув суспільний скандал, щодо виробників фільмів були заведені кримінальні справи, а дистриб'юторам фільмів було наказано припинити показ будь-яких матеріалів з Лордс, бо вони могли розглядатися як дитяча порнографія. Заборона фільмів за участю актриси завдала індустрії багатомільйонний збиток, сам скандал став найбільшим в історії американської порноіндустрії.

Залишивши порно, Лордс закінчила курси акторської майстерності і стала зніматися в низькобюджетних фільмах категорії B. Відтоді вона з'явилася у великій кількості фільмів і телесеріалів, деякі з яких (і безпосередньо внесок Лордс в їх успіх) були відзначені різними нагородами. Вона також успішно пробувала себе в галузі електронної музики: її сингл «Control» піднімався до другого рядка чарта Hot Dance Club Songs, а ремікс на нього набув ще більшої популярності як саундтрек до фільму «Мортал Комбат». 2003 року Трейсі опублікувала автобіографію «Traci Lords: Underneath It All», яка отримала позитивні відгуки критиків і увійшла в список бестселерів The New York Times. Однак попри різні досягнення в галузі кіно, музики і мемуарної літератури широкому загалу Трейсі Лордс як і раніше знана як легендарна актриса з «золотої епохи» американського порно.

Біографія[ред. | ред. код]

1968—1983: дитинство і юність[ред. | ред. код]

Трейсі Лордс в 1983 році

Нора Луїс Кузьма народилася в Стьюбенвіллі, штат Огайо, в робітничій сім'ї. Батько, працівник сталеливарного заводу, походив із родини русинських емігрантів (30-і роки XX століття)[6]. Незабаром після народження Нори він пристрастився до алкоголю, що поклало кінець недовгій сімейній ідилії. Мати Нори, Патриція, вдень працювала в ювелірному магазині, а в решту часу практично наодинці займалася вихованням чотирьох дочок. Коли Норі виповнилося сім, мати забрала дітей і подала на розлучення. Втім, батько, який влаштовував сцени ревнощів і бив свою колишню дружину навіть після розлучення, отримав право відвідування дітей, і кожного тижня сестри всупереч власній волі були змушені проводити з ним один день. Згодом батько зблизився з дітьми, однак він як і раніше мало турбувався життям дівчаток і їх вихованням. У своїх мемуарах актриса буде згадувати: «Здавалося, тато залишався в повному невіданні щодо того, що у мами ніколи не було грошей на найнеобхідніші речі для нас. Мене глибоко ображало те, що він насолоджувався комфортним життям, тоді як ми кожен день вживали»[7].

У 10 років Нора, яка, за її власним визнанням, фізично розвинулася дуже рано, була зґвалтована шкільним приятелем, який був старший за неї на шість років[8]. Знаючи негативне ставлення батька до ранніх статевих стосунків, дівчинка побоялася розповісти про те, що сталося і причину того, що сталося насамперед шукала в собі[9].

Незабаром мати Нори зайнялася облаштуванням особистого життя, ставши проводити вдома все менше і менше часу: «Що за матір залишить чотирьох дітей одних вдома, а сама буде спати в фургоні свого бойфренда? — задавалася питанням Лордс через роки. — Ніхто з матерів, які жили по сусідству, так не робив, хоча багато хто з них також були самотні»[10]. Актриса згадувала, що вона буквально не знала куди ховатися від сорому, який відчувала через поведінку матері, яка швидко стала героїнею місцевих пліток. Сама мати при цьому придушувала сексуальність дівчинки: через багато років в опитувальнику від Chicago Tribune на питання «Найпринизливіше, що довелося пережити» Лордс відповість: «Моя мати, яка говорила мені, що я не така сексуальна, який здаюся собі, і виглядаю, як відстій, і що ніхто не любить мене»[11].

Коли Норі виповнилося дванадцять, вона і її сестри разом з мамою і її новим залицяльником Роджером переїхали в Редондо-Біч, прибережне місто в окрузі Лос-Анджелес, штат Каліфорнія. Тут майбутня актриса стала відвідувати школу Редондо Юніон Хайскул. Роджер був сином адмірала (імовірно, Рональда Хейса[en])[12], отримував від нього гроші, вів безтурботний спосіб життя, вживав наркотики і заробляв на життя їх продажем. Через деякий час після переїзду він зробив кілька спроб пристати до Нори, коли дівчинка спала: «Спочатку я подумала, що сплю, але коли я сіла, то відчула його пальці в собі. <…> Спекотним літом я стала спати, загорнувшись в шари одягу. Мама щось говорила про те, що я сплю при включеному світлі. Вона думала, що я боюся чудовиська, яке ховається під моїм ліжком. Насправді я боялася чудовиська, яке ховалося в її»[13]. Втім, коли після даного інциденту Роджер залишив спроби домагання, його відносини з Норою нормалізувалися, і після того, як мати дівчинки знайшла нового залицяльника, друга Роджера, і готувалася зв'язати своє життя з ним, Нора виступила рішуче проти[14]. Коли мама повідомила Норі, що вони переїжджають до її нового залицяльника, дівчинка відповіла рішучою відмовою слідувати за нею, після чого Патриція дочекалася, коли старші діти пішли в школу, зібрала речі, забрала двох молодших дочок і переїхала на нове місце проживання, залишивши Нору і її сестру Лорейн самим собі. «Я була спустошена, — згадувала актриса. — Я знала, що поводилась зухвало, але я не очікувала, що мене просто кинуть. Як моя рідна мати могла кинути мене?»[14]. Через деякий час Патриція розлучилася з новим хлопцем і повернулася до дітей, які були приголомшені непостійністю матері і непередбачуваністю змін, які відбувалися в їхньому житті[15].

Після незапланованої вагітності Нори від її бойфренда і аборту Роджер допоміг дівчині знайти роботу. Надавши підроблені водійські права як посвідчення особи, дівчина незабаром стала працювати моделлю еротичних журналів. Як псевдонім вона взяла собі ім'я Трейсі Лордс: Трейсі було популярним в той час жіночим ім'ям, а прізвище було запозичене у актора Джека Лорда з серіалу «Гаваї 5-O» (в уявленні Нори, втілений ним на екрані Стів Мак-Гаретт був ідеальним вигаданим батьком). Закінчення -s було додано до прізвища з тієї причини, що «нас уже було троє: Нора (моє ім'я при народженні), Крісті (ім'я власниці вкрадених водійських прав) і ось тепер Трейсі (бажана всіма дівчинка)»[16].

1984—1987: кар'єра в порно[ред. | ред. код]

Незабаром Лордс з'явилася на обкладинках еротичних журналів Velvet, Juggs, Club та ін. Після того, як кілька однокласників впізнали її на обкладинці, дівчина покинула школу у 15 років і більше ніколи не поверталася в стіни загальноосвітніх навчальних закладів[17]. У тому ж 1984 році Трейсі вперше знялася для журналу Penthouse (у вересні 1984 року вона стала «кицькою місяця»). Вклейка в номері Penthouse за вересень 1984, за появу на якій дівчина отримала $5000, стала найуспішнішою в історії журналу, почасти, втім, тому, що на ній також були зображені лесбійські фото за участю Ванесси Вільямс, яка роком раніше виграла конкурс Miss America Pageant[18].

У своєму першому фільмі Лордс знялася у вересні 1984 року (на той момент їй виповнилося 16 років). За спогадами Трейсі, до початку знімання вона не мала уявлення про зміст фільму і його характер: передбачалося, що вона з'явиться в епізоді біля басейну в бікіні і на цьому її участь закінчиться. Опинившись на знімальному майданчику, Трейсі була вражена побаченими сценами, однак зніматися саму її ніхто не змушував. Після того, як знімання закінчилося і його учасники почали оргію, модель готувалася покинути майданчик. Випадкова зустріч з актором Томом Байроном вилилася в незапланований статевий акт, який і був відображений знімальною групою (він, втім, не увійшов у фільм, для якого була знята нова сцена все з тим же Байроном). Як стверджувала сама Трейсі, вона усвідомила, що їх знімають, ближче до кінця статевого акту[19].

Дуже швидко нова актриса надбала надзвичайно високу популярність[20], що дозволило їй вже незабаром зніматися з провідними акторами тієї епохи: її партнерами по знімальному майданчику стали Пітер Норт, Рон Джеремі, Джинджер Лінн і Том Байрон. Лордс виконувала сцени вагінального, орального, лесбійського сексу, а також сцени з подвійним вагінальним проникненням. Незабаром вона отримала неофіційний титул «Принцеси порно» («Princess of Porn») і стала однією з найвисокооплачуваніших актрис фільмів для дорослих, заробляючи від $500 до $3000 на день[21]. У своїх мемуарах актриса згадувала: «Через кілька тижнів я знову опинилася на зніманні порнофільму. Час втратив своє значення. Всі фільми зливалися воєдино. Я була пасажиром на борту власного життя. Ванна була завалена використаними шприцами, а в повітрі висів тонкий аромат несвіжих сигарет»[22]. Однак актори і режисери, які знали Лордс по зйомках, згодом відзначали, що актриса ніколи не вживала наркотики на зніманні і не просто повністю усвідомлювала те, що відбувається, а й намагалася тримати сам процес знімання під власним контролем. Режисери Джером Теннер (англ. Jerome Tanner) і Майк Карпентер згадували, що Трейсі не любила, коли їй вказують, що робити і як робити на знімальному майданчику. Карпентер згадував: «Вона говорила: „Ніхто не буде вказувати мені, як трахатись“»[20]. В одному з ранніх інтерв'ю, яке було взято в 1985 році, Трейсі на питання «що тобі найбільше не подобається в порнофільмах» дала таку відповідь: «Іноді серед режисерів зустрічається багато придурків. Ти приходиш на знімальний майданчик, і він каже тобі, як трахатись. Вони кажуть тобі, коли кричати. Я не думаю, що це правильно. Я думаю, що для кращого результату потрібно просто вміти слідувати своїм почуттям і діяти так, як тобі хочеться»[23].

У 1985 році Лордс зустріла Стюарта Делла (англ. Stuart Dell) який став її хлопцем, менеджером і бізнес-партнером. У січні 1986 вони створили компанію TLC (Traci Lords Company). Делл і Лордс уклали угоду з дистриб'ютором Саєм Адлером (англ. Sy Adler) ветераном порнобізнесу і власником Vantage International. Разом вони зняли три фільми. У березні того ж року світ побачив перший з них, «Трейсі підкорює Токіо». Друга картина, «Копулятор з Беверлі-Хіллз», вийшла незабаром, третій фільм, «Screamer», так ніколи і не побачив світ через події, що розгорнулися влітку 1986 року[24].

1987—1989: суд[ред. | ред. код]

В кінці травня 1986, приблизно через три тижні після 18-го дня народження Лордс, влада дізналася, що вона була неповнолітньою, коли знімалася в порнографічних фільмах. 10 липня в будинку Лордс і будинках людей, пов'язаних з виробництвом фільмів за участю дівчини, були проведені обшуки. 17 липня 1986 пунктам відеопрокату і кінотеатрам для дорослих в США було наказано прибрати з доступу всі матеріали з Лордс. Джон Вестон (англ. John Weston), адвокат організації Adult Film Association of America, повідомив, що дистриб'ютори повинні відкликати всі відео, створені до травня 1986, що зображують Лордс «в процесі сексуального контакту, не має значення, наскільки незначного». Це коштувало галузі мільйони доларів[25]. Лордс була допитана і поміщена під забезпечуваний арешт, для свого захисту вона найняла одного з провідних адвокатів того часу — Леслі Абрамсон. На суді діячі порноіндустрії показали, що Лордс при прийомі на роботу продемонструвала каліфорнійські водійські права, паспорт США і сертифікат про народження, в яких було зазначено ім'я «Крісті Нусман» (Kristie Nussman) і дата народження 17 листопада 1962. Представники журналу Penthouse також заявили, що Трейсі показала їм документи, згідно з якими вона була старше 18 років. Слідчі виявили справжню Крісті Нуссман, яка сказала, що її сертифікат був вкрадений, а дані в державних реєстрах замінені невідомими. Двоє дорослих читачів журналу Velvet, що побажали зберегти анонімність, які особисто знали Лордс і побачили її знімки в липні 1984, дзвонили в офіс окружного прокурора ще тоді, коли вони були опубліковані у виданні, але їм відповіли, що «нічого не можуть з цим зробити».

Обвинуваченими в першому судовому процесі виступили Джим Саут — агент, який найняв Лордс в 1984 році для фільму «Ті молоді дівчатка», — а також продюсери фільму Рональд Рене Кантор і Руперт Себастьян Макніл[26]. Оскільки Федеральний закон про заборону залучення неповнолітніх в порнографію міг бути застосований навіть у тих випадках, коли обвинувачені самі не знали про справжній вік жертви, трьом чоловікам погрожував реальний термін до 10 років ув'язнення. За словами Саута, від в'язниці їх врятувало лише те, що федеральний уряд був точно так же ошуканий Лордс, коли та подала документи для отримання закордонного паспорта, надавши неправдиві дані[27].

Пізніше власник відеосалону X-Citement Video Рубін Готтесман в 1989 році був засуджений на рік ув'язнення, оскільки продавав касети з участю Трейсі Лордс вже після того, як новина про її реальний вік стала надбанням громадськості[28]. В ході цього процесу була допитана і мати Трейсі, яка заявила, що, ледь дізнавшись про рід занять дочки, намагалася відрадити її від знімання в порно, а також загрожувала повідомити поліції про реальний вік Трейсі: «Вона [Трейсі] сказала мені, що якщо я це зроблю, то люди, з якими вона пов'язана, просто вб'ють її. Вона наказала мені мовчати, інакше у неї будуть величезні проблеми»[29].

Для самої ж актриси скандал обернувся величезним моральним потрясінням: її повсюдно переслідували шанувальники і папараці, на довгий час вона стала головною героїнею новинних випусків, а також бажаним свідком у численних справах, що стосуються дитячої порнографії: «Федеральний уряд забомбив мене повістками в суд, вони хотіли використовувати мене як дитину з плаката в роботі спеціальної групи адміністрації Рейгана по боротьбі з дитячою порнографією»[30].

Більшість фільмів за участю Лордс були повністю вилучені з публічного доступу, деякі інші піддалися правці з видаленням сцен з її участю або, в деяких випадках, були виправлені шляхом доповнення тими ж сценами, але зіграними іншими актрисами. Попри те, що різні видання повідомляли про те, що Лордс знялася у понад 70 фільмах, насправді, за її власними словами, вона з'явилася не більше ніж в двадцяти: оскільки знімання проводили різними камерами під різними кутами, то відмінності в монтажі дозволяли додавати і компілювати сцени, видаючи їх за нові фільми[21]. У своїй автобіографії Лордс зізнавалася, що за всю свою кар'єру в порно заробила близько $35 000 доларів, проте велика частина з них пішла на оплату знімного житла і наркотики[31]. Єдиним легальним відео за участю Лордс залишається фільм «Трейсі, я кохаю тебе», знятий в Парижі всього через два дні після її вісімнадцятого дня народження. 1987 року Трейсі продала права на нього за $100 000. Продаж прав дозволив їй орендувати нове житло і найняти в якості адвоката Леслі Абрамсон. Ця угода породила чутки про те, що, будучи єдиним вигодонабувачем від цієї стрічки, Лордс була зацікавлена в тому, щоб прокат і продаж всіх попередніх фільмів з її участю були заборонені, і могла сама зв'язатися з ФБР. Однак навіть ті колеги по порнобізнесу, які високо оцінювали підприємницькі здібності Лордс, вважали цю версію подій малоймовірною[20].

1987—1991: перехід в мейнстрім[ред. | ред. код]

Після декількох місяців психотерапії Трейсі Лордс прийняла рішення продовжити кінокар'єру, на цей раз навчившись грати «по-справжньому». Вона поступила на курси в Інститут театру і кіно Лі Страсберга. Покинувши курси через три місяці, Лордс спробувала знайти агента через газету «The Hollywood Reporter». З нею зв'язався Фред Вестхаймер (англ. Fred Westheimer), і хоча агентство, де він працював, відмовилося представляти Трейсі офіційно, Фред відправив дівчину на кілька прослуховувань. В результаті Лордс отримала роль «гостьового персонажа» в серіалі «Розумник»[32]. Трохи пізніше вона зустріла режисера Джима Вайнорськи, який знімав фільм «Не з цієї Землі». У цьому комедійному рімейку класичного науково-фантастичного трилера Роджера Кормана 1957-го року Лордс дісталася головна жіноча роль — медсестри Надін Сторей — яка і стала її дебютом в непорнографічному кіно[33]. Фільм, що вийшов в 1988 році, провалився в прокаті, але був позитивно зустрінутий критиками, які відзначали, що Вайнорськи і Корману вдалося неможливе — витягнути на великий екран колишню порнокоролеву. «Відповідь: „Так“ — вона в змозі грати. Трейсі Лордс краще за більшість зірок мильних опер і так само хороша, як більшість фешн-королев з прайм-тайму», — заявляв оглядач The Hollywood Reporter[34]. Через роки інший оглядач назве гру Лордс головним надбанням цього фільму: "Якщо Лордс і не велика актриса в цій картині, вона, хоча б, харизматична, у неї значно кращий комічний таймінг, ніж у більшості акторів, і у неї зовнішність і чарівність кінозірки (урізаної версії кінозірки, але все ж) у фільмі, повному людей, які щосили намагаються потрапити хоча б в «список D[en]»[прим. 2][35]. Фільм добре продавався на відеокасетах, тому Корман запропонував Трейсі Лордс знятися в його наступній картині. Оскільки новий фільм припускав відверті сцени, то Лордс, що прагнула зробити кар'єру серйозної акторки, відповіла відмовою[36].

Паралельно Трейсі Лордс підписала контракт з модельним агентством і під ім'ям Нора Кузьма з'явилася на обкладинках двох випусків журналу «Muscle & Fitness». Вже після виходу першого випуску передовиця в Los Angeles Times повідомила, що модель на обкладинці фітнес-журналу підозріло нагадує колишню порнозірку Трейсі Лордс. Другий випуск з Норою супроводжувався виправдувальним поясненням від видавця, який стверджував, що не знав про минуле моделі, яка була обрана суто завдяки видатним фізичним даним. В цей же час Лордс стала представником організації Children of the Night, яка займалася проблемами дітей, які втекли з дому або зазнали насильства[37].

У березні 1989 року Джон Вотерс запросив Трейсі Лордс для знімання у своєму новому фільмі «Плакса» — молодіжному мюзиклі про життя підлітків, де Трейсі мала грати разом з Джонні Деппом і Ріккі Лейк. Фільм був добре прийнятий публікою і критиками, а роль підлітка-бунтарки Ванди Вудворд (англ. Wanda Woodward) дозволила Лордс утвердитися як мейнстрім-актрисі. На зніманні Трейсі познайомилася з майстром з реквізиту Бруком Йітоном (англ. Brook Yeaton) — в 1990 році вони одружилися в Меріленді[38]. У червні того ж року вийшло відео з комплексом вправ під назвою «Розминаємося з Трейсі Лордс» (англ. Warm up with Traci Lords), зняте і спродюсоване колишнім бойфрендом Лордс Стюартом Деллом (англ. Stewart Dell)[39].

1992—1995: музична кар'єра[ред. | ред. код]

У 1992 році Трейсі Лордс вирішила спробувати себе в музичній сфері — вона уклала контракт на артистичний розвиток з Capitol Records. Лордс записала пісню «Love Never Dies» для фільму «Кладовище домашніх тварин 2». Продюсер саундтрека Гері Курфюст уклав з Лордс контракт від імені своєї компанії Radioactive Records[en]. Пізніше вона записала вокал для пісень «Little Baby Nothing» і «Somebody to Love» груп Manic Street Preachers і Ramones. 1993 року Лордс отримала роль Ненсі Восс в екранізації роману Стівена Кінга «Томмінокери»[40].

Навесні 1994 року Лордс розпочала роботу над своїм першим і (станом на літо 2021 рік) єдиним студійним альбомом. Платівка, яка містить 10 композицій в стилі техно, була випущена під назвою 1000 Fires[en] 28 лютого 1995 року. Запис отримав переважно позитивні оцінки критиків, які найчастіше виділяли не тільки музичні переваги, але й особисті якості і самобутність автора. Том Ерлевайн з AllMusic поставив запису три зірки з п'яти, назвавши платівку «компетентною вправою в техно». Він розкритикував Лордс за «тонкий» вокал з вузьким діапазоном, але при цьому зауважив, що «у неї дійсно сильна і самобутня особистість, яка надає запису чітке звучання»[41]. Бенджамін Свєтки з Entertainment Weekly заявив: «І, хочете вірте, хочете ні, але її тріпові техно-мелодії насправді звучать приголомшливо — як Мобі з ін'єкціями естрогену»[42]. Оглядач The Guardian назвав дебютний альбом Лордс гідним записом, при цьому зазначивши, що її пристрасний шепіт ідеально ліг на ембієнтову «Distant Land», але в цілому альбом серйозно постраждав від численних танцювальних номерів[43].

Сингли до альбому домоглися високих позицій в чартах. Сингл «Control» посів друге місце в хіт-параді Dance Club Songs, а його ремікс потрапив в саундтрек до фільму Мортал Комбат, окреме видання якого згодом отримало подвійний платиновий статус по сертифікації Recording Industry Association of America. Другий сингл, «Fallen Angel», дістався до одинадцятої позиції в Hot Dance Club Songs. Ремікс цієї пісні, зроблений Полом Окенфолдом, увійшов в саундтрек до фільму «Віртуозність» 1995 року, де Лордс з'являється в ролі-камео. У своєму огляді на «Fallen Angel» Флік Ларрі зазначав: «З цією бадьорою композицією в стилі транс, що послідувала за випущеним в кінці зими хітом „Control“, музична кар'єра Лордс готова піднятися на новий рівень. Лордс не так щоб зовсім співачка, але у неї є свій стиль і своя позиція»[44].

Попри позитивні відгуки і хороші позиції в чартах синглів альбом «1000 Fires» не добився комерційного успіху. Аналізуючи причини невдачі, Лордс визнавала: «Проблема з цим альбомом полягала в тому, що він випереджав свій час. Електроніка тільки починала з'являтися. Мобі тільки починав набувати розголосу. Коли я виступала в ролі діджея для Thrill Kill Kult і Мобі, публіка не знала, хто такий Мобі. Думаю, якщо б він вийшов трохи пізніше, все було б набагато краще. Мадонна зі своїм альбомом Ray of Light розрахувала час набагато краще, ніж я. Я пишаюся цим альбомом, тому що я слухаю його зараз, і він все ще здається актуальним. Він не здається застарілим»[45].

Після випуску цього альбому Трейсі Лордс вирушила в невелике турне в якості диск-жокея, виступаючи переважно в нічних клубах Маямі. У серпні 1995 року вона брала участь в розігріві на Enit Festival — афтерпаті фестивалю Lollapalooza — разом з такими виконавцями як Мобі, Свен Фет, DJ Keoki і Single Cell Orchestra.

1995—2021: кар'єра в мейнстрімі[ред. | ред. код]

В кінці 1995 року Лордс розлучилася зі своїм чоловіком Бруком Йітаном, який наполягав на тому, щоб вона кинула кар'єру актриси, яку називав «[її] маленьким хобі»[46].

У 1997 році Лордс з'явилася в невеликій ролі у фільмі «Ніде» Грегга Аракі і трилері «Stir»[47][48], знімалася в серіалах «Детектив Неш Бріджес» і «Змій» (англ. Vipper)[49]. У листопаді Лордс отримала роль злочинниці Шарон Лешер в декількох епізодах другого сезону серіалу «Профайлер»[50]. 1998 року вона грала ролі другого плану у фільмах Бугі бой і Extramarital[51], а також з'явилася в ролі вампірші Ракель в трилері «Блейд» (в 2002 році вона отримає пропозицію зіграти сестру-близнюка Ракель в сіквелі «Блейд 2», але відмовиться через нестачу часу)[52]. На прем'єрі фільму Лордс розповіла про закінчення роботи над своїм другим альбомом, який повинен був вийти в 1999 році — проте цього не судилося статися через припинення співпраці з Radioactive Records. У серпні Лордс розлучилася з актором Джоном Іносом, з яким зустрічалася протягом двох років — причиною, за її власними словами, стало вбивство кішки Лордс однією з собак Іноса[53].

У 2000-му році вийшли фільми «Епіцентр» і «Геть дрібниці» з Лордс в головній ролі. Роль в романтичній комедії «Геть дрібниці» принесла Лордс премію Film Discovery Jury Award в номінації «краща актриса» на фестивалі US Comedy Arts Festival[54]. У вересні вона отримала роль ватажка опору інопланетним загарбникам Джордан Редкліфф в серіалі «Перша хвиля» на каналі Sci Fi Channel[55][56].

Трейсі Лордс і модельєр Лора Бірнс на показі колекції Pinup Girl Clothing в 2016 році

У січні 2008 року стало відомо, що Лордс буде зніматися в комедії Кевіна Сміта «Зак і Мірі знімають порно». Спершу Лордс хотіла відмовитися, але, прочитавши сценарій, змінила свою думку. Спочатку героїня Лордс повинна була постати перед глядачем топлесс, але актриса відмовилася від цієї сцени, сказавши, що «покінчила з усім таким». У цьому ж фільмі взяла участь порноактриса Кеті Морган.

У 2009 Лордс з'явилася в науково-фантастичному фільмі «Принцеса Марса» разом з Антоніо Сабато, але залишилася незадоволеною проєктом: «Десь глибоко всередині я підозрювала, що це може виявитися поганим кіно. Виробництво було вкрай безвідповідальним. Але я довірилася голосам тих людей, які говорили навколо мене, ні, це буде художньо, творчо, ти виглядаєш красунею, у нас дуже обмежений бюджет, але, чесно, ти будеш пишатися. Вони виявилися не праві, це було дуже погано, як я і попереджала. Після перегляду перших двох хвилин я вимкнула фільм і більше до нього не поверталася»[57].

У березні 2010 року Лордс анонсувала початок роботи на новим альбомом, лід-синглом стала композиція «Pretty». Однак проєкт був відкладений, і «Pretty» вийшов тільки як промо-сингл. 2011 року Лордс знялася у фільмі «Au Pair, Kansas», прем'єра якого пройшла на кінофестивалі в Канзас-Сіті[58]. У липні Лордс офіційно підписала контракт з незалежним звукозаписним лейблом Sea To Sun Recordings і в жовтні випустила під цим лейблом свій старий хіт «Last Drag». Сингл потрапив на сорок п'яту позицію в танцювальних чартах і на четверте місце в Billboard Dance Club Songs[59][60].

У 2012 році Трейсі Лордс разом з Анна-Лінн Маккорд і Аріель Вінтер зіграла одну з головних ролей — владної матері Філліс — у фільмі жахів «Обрізання». Картина вперше була показана на кінофестивалі «Санденс» і принесла Лордс премію Fangoria Chainsaw Award за кращу роль другого плану і премії Fright Meter Award і CinEuphoria Award[61]. У вересні вийшов збірник танцювальної музики Traci Lords Presents: M2F2, де були представлені три ремікси треків самої Лордс, а також композиції інших виконавців. Пісня «He's My Bitch» піднялася в Billboard Dance Club Songs до 25-ї позиції[62].

У червні Трейсі Лордс розпочала співпрацю з брендом одягу Pinup Girl Clothing. За словами Лордс перша колекція була натхненна її персонажем Вандою Вудворд з фільму Плакса і стилем 50-х років: «Джон (Вотерс) виписав такого сильного персонажа в Плаксі. І в цьому світі рокабілі, панк-року і пинапу Ванда Вудворд — королева»[63].

У 2016 році Лордс запросили на роль головного протагоніста — господині детективного агентства — в серіал Swedish Dicks[64]. У жовтні був знятий другий сезон серіалу, прем'єра в США пройшла в 2017 році[65]. Місяцем пізніше Лордс оголосила про те, що вперше спробує себе в якості режисера і зніме фільм під назвою The Unquiet Grave — початок знімання було заплановано на 2017 рік. У листопаді стало відомо, що Трейсі Лордс озвучить персонаж Jackal Z в новій грі Let It Die і візьме участь в третьому сезоні EastSiders. У липні 2017 Лордс в якості моделі демонструвала колекцію одягу під маркою Helmut Lang[66], з творцем якої працювала ще в 1995 році. У травні 2018 року в якості подарунка шанувальникам на честь свого 50-річчя вона випустила сингл Come Alive. Після цього вона оголосила про початок роботи над міні-альбомом разом з Адамом Барта (англ. Adam Barta) і Джорданом Вон Хаслоу (англ. Jordan Von Haslow)[67].

На початку 2020 року до початку епідемії COVID-19, відбувся театральний дебют Лордс в п'єсі «Жінка за ґратами», постановка якого проходила на сцені театру Montalbán Theatre в Голлівуді[68]. У тому ж році у фільмі «Ферма» вона виконала роль Белль Ганнесс — американської серійної вбивці, яка, за деякими даними, вбила від 25 до 40 осіб протягом декількох десятиліть[69].

Автобіографія[ред. | ред. код]

Презентація книги (2006 рік)

Ще в 1988 році Лордс заявляла про свої плани написати мемуари, пояснюючи мотивацію: «Я сподіваюся, що ті дівчата, які планують займатися порно, прочитають її і зупиняться. Якщо вони повірять хоча б в половину того, що там написано, я буду вважати своє завдання виконаним»[70].

«Underneath It All» побачила світ 8 липня 2003 року в видавництві HarperCollins. У книзі Лордс описує свої дитинство, знімання в «кіно для дорослих», а також своє життя після розставання з порно. Незабаром після виходу книга потрапила в список бестселерів за версією The New York Times[71][72].

Критики зустріли книгу позитивними рецензіями. Сьюзан Карпентер з Los Angeles Times назвала книгу «захопливим, але моторошним оповіданням»[73]. Аманда Тайлер з USA Today прокоментувала книгу: «Історія Лордс про особисту спокуту настільки наповнена щирими емоціями і сяє душевною стійкістю, що читач закриє книгу тільки з повагою до неї і її чудової історії»[74]. Білл Цвекер в рецензії для Chicago Sun-Times, писав: «Що стосується мемуарів, написаних колишньою неповнолітньою порнозіркою Трейсі Лордс, то сказати, що книга „мальовнича“ — це нічого не сказати»[75].Практически одновременно с книгой свет увидел документальный фильм «X-Rated Ambition: The Traci Lords Story»[20]. В нём бывшие коллеги Лордс по съёмочной площадке Рон Джереми, Джинджер Линн и Том Байрон, заявили, что никогда не видели, чтобы Трейси употребляла наркотики, отмечали её высокий профессионализм, высокую сосредоточенность на работе и настаивали на том, что она всегда полностью осознавала свои действия. Ещё одна из бывших коллег Трэйси, Кристи Каньон, в одном из интервью так высказалась об автобиографии Лордс[76]:

↵Я думаю, що її книга могла б бути приголомшливою, якби вона не була наскрізь брехливою. Я думаю, книга могла б бути просто чудовою. У неї була шикарна історія, але вона надто дбає про свій імідж для своєї мейнстрімової кар'єри, якої у неї ніколи не буде.

Особисте життя[ред. | ред. код]

  • Перший чоловік — Брук Ітон (1991—1999)[46].
  • Другий чоловік — Райан Гранджер (1999—2000)[77].
  • Третій чоловік — Джефф Лі (з 2002 року)[78].
    • Син — Джозеф Гуннар Лі (нар. 7 жовтня 2007 року)[79]. На початку 2007 року Лордс завагітніла, при цьому вагітність виявилася для неї несподіванкою. На момент народження сина Лордс було 39 років.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Вибрані порнофільми[ред. | ред. код]

Рік Укр. назва Оригінальна назва
1984 Те, що мене збуджує What Gets Me Hot
Богиня сексу The Sex Goddess
Говори зі мною брудно III Talk Dirty To Me Part III
Ті молоденькі дівчатка Those Young Girls
Сестричка дорога Sister Dearest
1985 Навчаючи Менді Educating Mandy
Холлі робить Голлівуд Holly Does Hollywood
Чорна глотка Black Throat
Майбутній вуайеріст Future Voyeur
Рік Укр. назва Оригінальна назва
1985 Electric Blue 28 Electric Blue 28
Справа Арлекіна Harlequin Affair
Голлівудські серцеїдки[en] Hollywood Heartbreakers
Кучерявий бізнес[en] Kinky Business
Повії нової хвилі New Wave Hookers
Ідеальний підбір Perfect Fit
Пляма Графенберга The Grafenberg Spot (aka The G-Spot)
1986 Трейсі підкорює Токіо[en] Traci Takes Tokyo
Копулятор з Беверлі-Хіллз Beverly Hills Copulator
1987 Трейсі, я кохаю тебе[en] Traci, I Love You

Дискографія[ред. | ред. код]

Рік Сингл Альбом Найвища позиція в чарті
1994 «Control» 1000 Fires (1995) US Billboard Hot Dance Club Songs # 2[60]
UK Singles Chart # 81[60]
1995 «Fallen Angel» US Billboard Hot Dance Club Songs # 11[60]
UK Singles Chart # 72[60]
2002 EP Sunshine
2012 «He's My Bitch» M2F2 (2012)

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. У своїй автобіографії Лордс вказує, що на початку 1990-х рр. офіційно змінила ім'я на Трейсі Лордс[5].
  2. У США існує так звана Шкала Улмера, розроблена журналістом Джеймсом Улмером, яка являє собою щось на кшталт рейтингу публічних персон. При складанні шкали використовуються такі показники, як кількість успіхів і провалів кінокартин, товариськість знаменитості, манера поводитися, частота поїздок, вміння рекламувати свої картини та інше. Тепер[коли?] в цій шкалі є чотири зони — A-list, B-list, C-list і D-list. Однак, останнього офіційно не існує, тому вираз позначає незначний ступінь популярності.
Посилання на автобіографію Трейсі Лордс

Lords, Traci. Traci Lords: Underneath It All. — New York : HarperEntertainment, 2003. — 286 p. — ISBN 9780062217233.

Джерела
  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Sapere.itDe Agostini Editore, 2001.
  3. SNAC — 2010.
  4. Adult Film Index — 2022.
  5. Lords, 2003, с. 147.
  6. Lords, 2003, с. 4.
  7. Lords, 2003, с. 17.
  8. Lords, 2003, с. 21.
  9. Lords, 2003, с. 22.
  10. Lords, 2003, с. 29.
  11. Lords, Traci. Vital Statistics. — Chicago Tribune. — 1990. — 1 квітня. — P. SM12.
  12. Lords, 2003, с. 28.
  13. Lords, 2003, с. 44.
  14. а б Lords, 2003, с. 45.
  15. Lords, 2003, с. 46.
  16. Lords, 2003, с. 67.
  17. Lords, 2003, с. 68.
  18. Lords, 2003, с. 85.
  19. Lords, 2003, с. 88.
  20. а б в г  Документальный фильм «X-Rated Ambition: The Traci Lords Story» (2003) на YouTube
  21. а б Elias, Thomas. With a new movie career, Traci Lords looking forward. — Chicago Tribune. — 1988. — 10 червня.
  22. Lords, 2003, с. 90.
  23. Voice From the Past: Transcript of Rare Traci Lords Interview. avn.com (англ.). 8 липня 2003. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 12 червня 2021.
  24. Lords, 2003, с. 110.
  25. Palermo, Dave. "Sex Films Pulled; Star Allegedly Too Young", Los Angeles Times, July 18, 1986.
  26. Three in Traci Lords Sex Film Case Indicted — Los Angeles Times. Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  27. Kapelovitz, Dan (2002-09). Agents Pornographeurs: The Men Behind The Muff. Hustler. Larry Flynt. Архів оригіналу (reprint) за 20 липня 2006. Процитовано 20 липня 2006.
  28. Egan, Christina. Level of Scienter Required for Child Pornography Distributors: The Supreme Court's Interpretation of Knowingly in 18 U.S.C. 2252 : [англ.]. — Journal of Criminal Law and Criminology. — 1996. — Vol. 86, no. 4. — P. 1356—1357.
  29. Harris, Scott. Mother Tells Porno Trial Traci Lords Acted While a Minor : [англ.]. — Los Angeles Times. — 1989. — 27 April. — P. J12A.
  30. Lords, 2003, с. 122.
  31. Lords, 2003, с. 121.
  32. Broeske, Pat H. (20 березня 1988). Traci Does TV. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 24 травня 2021.
  33. Lords, 2003, с. 137.
  34. Lords, 2003, с. 140.
  35. Deming, Mark. Not of this Earth (1988): Review. allmovie.com (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2020. Процитовано 14 червня 2021.
  36. Lords, 2003, с. 143.
  37. Weinberg, Marc (July 1988). The Return of Traci Lords: 192—195. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 15 березня 2016.
  38. Allis, Tim (3 травня 1993). Reborn Yesterday. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 15 березня 2016.
  39. Gable, Clark (24 березня 1989). Whatever happened to Traci Lords, the porno queen who decided to go straight?. Orlando Sentinel. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 24 травня 2021.
  40. Vanderknyff, Rick (13 лютого 1993). Inquiring Minds Quiz Traci Lords : Speech: The former underage porn star spars with a raucous and mostly male crowd at Cal State Fullerton while fielding often randy questions. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 24 травня 2021.
  41. Erlewine, Stephen Thomas (23 грудня 2014). 1000 Fires - Traci Lords. allmusic.com (англ.). Архів оригіналу за 25 червня 2021. Процитовано 25 червня 2021.
  42. Svetkey, Benjamin (7 квітня 1995). 1000 Fires - Traci Lords. ew.com (англ.). Архів оригіналу за 25 червня 2021. Процитовано 25 червня 2021.
  43. Sullivan, Caroline. Your Essential Guide to The New CDs: Pop. — The Guardian Weekly. — 1995. — Vol. 107, no. 24. — P. A12.
  44. Flick, Larry. [Single reviews -- Fallen Angel, a single by Traci Lords]. — Billboard. — 1995. — 14 квітня. — P. 57.
  45. Interview: Ruling Traci Lords. dance.fusion.fm (англ.). 26 лютого 2012. Архів оригіналу за 30 червня 2021. Процитовано 25 червня 2021.
  46. а б Lords, 2003, с. 232.
  47. Satuloff, Bob (27 травня 1997). Smells Like Teen Spirit (734): 93. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 13 березня 2016.
  48. Atkinson, Michael (June 1997). Movies. 13 (3): 126. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 13 березня 2016.
  49. Snierson, Dan (8 січня 2001). Traci Lords is the Sci Fi Channel's new intergalactic babe. Архів оригіналу за 7 квітня 2020. Процитовано 13 березня 2016.
  50. Williams, Scott (22 січня 1998). Traci Lords - 'Profiler' In Courage. Daily News. New York. Архів оригіналу за 7 квітня 2020. Процитовано 24 травня 2021.
  51. Pinsker, Beth (13 листопада 1998). Boogie Boy is weirdly sublime. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 13 березня 2016.
  52. Head, Steve (30 січня 2001). Traci Lords: Ex-Vampire. IGN. Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 13 березня 2016.
  53. Lords, 2003, с. 259.
  54. Bowman, David (1 серпня 2003). Traci talks. Salon. Архів оригіналу за 14 липня 2020. Процитовано 13 березня 2016.
  55. Gibson, Thomasina (2000). For the upcoming third season of First Wave, Cade Foster has a new follower: Jordan Radcliffe. XPosé. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 15 березня 2015.
  56. Traci Lords of First Wave. Sci-fi Channel. 26 червня 2001. Архів оригіналу за 3 вересня 2007. Процитовано 15 березня 2015.
  57. Lords, Traci. I Did a Very Bad Thing [Архівовано 9 квітня 2017 у Wayback Machine.], The Huffington Post, September 3, 2012.
  58. Melin, Eric (8 квітня 2011). Au Pair, Kansas: KU grad's debut film, which stars Traci Lords, premieres at Kansas City FilmFest. Lawrence Journal-World. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 24 травня 2021.
  59. Trust, Gary (4 листопада 2011). Weekly Chart Notes: Rihanna, Kelly Clarkson, Traci Lords. Billboard. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 27 серпня 2016.
  60. а б в г д Traci Lords. billboard.com (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2015. Процитовано 26 червня 2021.
  61. Gingold, Michael (13 червня 2013). The 2013 FANGORIA Chainsaw Awards Results!. Fangoria. Архів оригіналу за 30 грудня 2013. Процитовано 27 серпня 2016.
  62. Dance Club Songs - The Week of February 23, 2013. Billboard. 23 лютого 2013. Архів оригіналу за 24 вересня 2019. Процитовано 23 липня 2021.
  63. Lanham, Tom (21 червня 2016). Fashion is Traci Lords' latest passion. The San Francisco Examiner. Архів оригіналу за 8 жовтня 2018. Процитовано 24 травня 2021.
  64. Mitchell, Wendy (14 березня 2016). Keanu Reeves joins comedy series 'Swedish Dicks'. ScreenDaily. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 14 березня 2016.
  65. Keslassy, Elsa (10 жовтня 2016). Mipcom: MTG Studios Orders Second Season of 'Swedish Dicks,' Lionsgate TV Takes Global Distribution Rights. Variety. Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 11 жовтня 2016.
  66. McCarthy, Lauren (25 липня 2017). A Glimpse at the Revived Helmut Lang Thanks to the New Campaign Featuring Alek Wek, Shayne Oliver, and Traci Lords. W. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 25 липня 2017.
  67. Traci Lords Returns With 'Come Alive,' A Song 'About the Struggle to Satisfy Cravings': Lyric Video Premiere. Billboard. 9 травня 2018. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 27 липня 2018.
  68. Smith, Nigel (25 січня 2020). Traci Lords Reflects on 30 Years of Cry-Baby and Why Her Past Keeps Her 'Humble'. yahoo.com. Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 15 серпня 2021.
  69. Walsh, Shannon (19 жовтня 2020). Traci Lords To Play Mysterious Real Life Serial Killer. prosportsextra.com. Архів оригіналу за 24 серпня 2021. Процитовано 24 серпня 2021.
  70. Weinberg, Marc. The Return of Traci Lords. — Orange Coast[en]. — 1988. — Липень. — P. 192.
  71. BEST SELLERS: August 31, 2003. nytimes.com (англ.). 31 серпня 2003. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 7 червня 2021.
  72. Rich, Frank (27 липня 2003). Finally, Porn Does Prime Time (англ.). nytimes.com. Архів оригіналу за 7 червня 2021. Процитовано 7 червня 2021.
  73. Carpenter, Susan (17 липня 2003). A past she finds hard to shake. latimes.com (англ.). Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 9 червня 2021.
  74. Tyler, Amanda (6 серпня 2003). Lords' life story makes for poignant reading. usatoday.com (англ.). Архів оригіналу за 9 червня 2021. Процитовано 9 червня 2021.
  75. Zwecker, Bill (23 квітня 2003). Traci Lords' porn past feeds tell-all frenzy. highbeam.com (англ.). Архів оригіналу за 17 квітня 2016. Процитовано 9 червня 2021.
  76. Gene Ross (25 вересня 2003). Christy Canyon: I Bent Over and Something Made Its Way Down There. adultfyi.com (англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 9 червня 2021.
  77. Lords, 2003, с. 298.
  78. Lords, 2003, с. 315.
  79. Бывшая порноактриса Трейси Лордс родила сына. celebritybabies.people.com. Архів оригіналу за 18 січня 2017. Процитовано 10 жовтня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]