Тьорох Ілля Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тьорох Ілля Іванович
Народився 30 червня 1880(1880-06-30)
Колбаєвичі, Самбірський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина
Помер 26 березня 1942(1942-03-26) (61 рік)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  Австро-Угорщина
 США
Діяльність композитор, хормейстер, поет
Брати, сестри Соломія Цьорох

Цьо́рох (Тьо́рох), Ілля́ Іва́нович (30 червня 1880, Колбаєвичі, Галичина, Австро-Угорщина — 26 березня 1942, Нью-Йорк, США) — український композитор, хормейстер та поет.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у селі Колбаєвичі, нині Самбірського району Львівської області. Більшу частину життя прожив у США. Дотримувався москвофільських поглядів.

Освіту, в тому числі початкову музичну, здобув у Ставропігійній бурсі Львова. Паралельно закінчив львівську консерваторію. По закінченні навчання керував хором у Ставропігійній бурсі, де він написав низку музичних творів. Співпрацював з москвофільською шовіністичною газетою «Прикарпатська Русь».

Перед початком Першої світової війни виїхав до Швейцарії. Його батько Іван Цьорох загинув у Талергофі в той період, коли австро-угорська влада розпочала репресивні заходи щодо москвофілів. У 1915 році коли російська армія окупувала Галичину Ілля Цьорох з дружиною повернулися, але того ж року змушені були тікати знову — Галичина знову перейшла під владу Австро-Угорщини. Іллю Цьороха разом із Семеном Бендасюком у 1918 році направили у США як представників москвофілів Галичини, з метою зв'язатися з тамтешньою галицько-російською громадою. Та після тривалої подорожі (Ростов-на-Дону — Владивосток — Сан-Франциско — Нью-Йорк) вони вже не вернулися, оскільки Україну захопили російські більшовики, а Галичина опинилася під владою Польщі.

З початку 1920-х років Тьорох мешкав і працював у Нью-Йорку, США. У 1929 році він відвідав Батьківщину, але незабаром виїхав назад.

Працював композитором та хормейстером[1][2] . Пізніше виступив як поет, написавши епічну поему «Сварог» (не закінчена, друкувалася окремими розділами)[3]. Під час проживання у США свої твори підписував як Elias I. Tziorogh.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. CARPATHO-RUSYN CULTURE by Bogdan Horbal [1]
  2. Victor. Encyclopedic dictionary of Victor recordings [2]
  3. Google Books [3]

Посилання[ред. | ред. код]