Факторизація многочленів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Факторизація многочлена)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Факториза́ція многочле́на — подання многочлена у вигляді добутку многочленів менших степенів.

Основна теорема алгебри стверджує, що кожен многочлен над полем комплексних чисел можна подати у вигляді добутку лінійних многочленів, причому єдиним чином з точністю до сталого множника та порядку слідування співмножників.

Протилежністю факторизації многочленів є їх розширення, перемноження поліноміальних множників для отримання «розширеного» многочлена, записаного у вигляді суми доданків.

Квадратичні многочлени[ред. | ред. код]

Ілюстрація многочлена , де дорівнює і дорівнює .

Будь-який квадратичний многочлен на комплексних числах (многочлени вигляду , де: , , і ) можна факторизувати виразами вигляду , використовуючи квадратне рівняння. Цей метод використовують так:

де і  — два корені многочлена, знайдені при розв'язуванні квадратного рівняння.

Многочлени на цілих числах[ред. | ред. код]

де:

і

Можна кожен двочлен прирівняти до нуля і знайти для два корені. При факторизації достатньо використати саме ці формули для розв'язування квадратного рівняння. Візьмемо для прикладу рівняння . Оскільки і , , що означає, що і дорівнюють 1 і 2. Тепер ми маємо . Оскільки і , , що означає, що p і q дорівнюють 1 і 2, або один з них −1, а інший −2. Підставляючи 1 та 2, або −1 і −2 замість p і q (оскільки ), бачимо, що факторизується в , даючи корені .

Зауваження: швидкий спосіб визначення, чи є другий член додатним, чи від'ємним (як у наведеному прикладі, 1 і 2 чи − 1 і − 2) полягає у перевірці другої операції тричлена (+ чи −). Якщо стоїть +, то перевіряємо першу операцію: якщо вона теж +, член буде додатним, а якщо операція −, то член буде від'ємним. Якщо друга операція − то один член буде додатним, другий — від'ємним. Така перевірка є єдиним способом визначення який член буде додатним, а який від'ємним.

Якщо многочлен із цілими коефіцієнтами має дискримінант, який є повним квадратом, то многочлен факторизується цілими числами.

Розглянемо, наприклад, поліном . Якщо підставити значення у квадратичну формулу, то дискримінант буде і дорівнює 100. Число 100 є повним квадратом, тому поліном факторизується цілими числами; ці фактори дорівнюють 2, та .

Тепер розглянемо поліном . Його дискримінант дорівнює 8657, що не є повним квадратом. Тому вираз неможливо факторизувати цілими числами.

Повний квадратний тричлен[ред. | ред. код]

Ілюстрація ідентичності

Деякі квадратні тричлени можна факторизувати двома однаковими двочленами. Їх називають повними квадратними тричленами. Повний квадратний тричлен можна факторизувати так:

і

Сума/різниця двох квадратів[ред. | ред. код]

Інший загальний метод алгебричної факторизації називають різницею двох квадратів. Він полягає у застосуванні формули

У випадку додавання обидва двочлени матимуть уявний член:

Наприклад, можна факторизувати як .

Групування[ред. | ред. код]

Ще одним методом розкладання на множники деяких многочленів є факторизація групованням.

Факторизація групуванням робиться шляхом розташування членів многочлена на дві або більше груп, кожну з яких можна факторизувати відомим способом. Результати цих факторизацій іноді можна скомбінувати так, щоб отримати простіший вираз. Наприклад, щоб факторизувати многочлен

,

згрупуємо подібні члени: ,

факторизуємо через найбільший спільний дільник

і факторизуємо на біноми

AC метод[ред. | ред. код]

Якщо квадратний тричлен має корені на раціональних числах, можна знайти p і q такі, що і . (Якщо дискримінант є квадратом числа, то вони існують, інакше ми матимемо ірраціональні або комплексні корені, і припущення про раціональний корінь є неприпустимим.)

Верхні члени будуть мати спільні фактори, які можна використати для позбавлення від знаменника, якщо він не дорівнює 1. Як приклад розглянемо квадратичний многочлен

Перевірка факторів приводить до .

Інші многочлени[ред. | ред. код]

Сума/різниця двох кубів[ред. | ред. код]

Виконаємо факторизацію суми та різниці двох кубів. Суму двох кубів можна подати у вигляді:

а різницю:

Наприклад, (або ) можна факторизувати у вигляді: .

Див. також[ред. | ред. код]