Йоганн Марія Фаріна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Фаріна Йоган Марія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Марія Фаріна
італ. Giovanni Maria Farina
Народився 8 грудня 1685(1685-12-08)[1]
Санта-Марія-Маджоре, Провінція Вербано-Кузіо-Оссола, П'ємонт, Італія
Помер 25 листопада 1766(1766-11-25)[1] (80 років)
Кельн, Куррейнський округd, Священна Римська імперія
Поховання Мелатенd
Країна  Священна Римська імперія
Діяльність парфумер, винахідник, підприємець, хімік
Знання мов німецька і італійська

Йога́нн (Джова́нні) Марі́я Фарі́на (8 грудня 1685, Санта-Марія-Маджоре, П'ємонт, Італія — 25 листопада 1766, Кельн) — засновник парфумерної фабрики в Кельні, виробник парфумів «Eau de Cologne» (нім. Kölnisch Wassers).

Життєпис[ред. | ред. код]

Йоган Марія Фаріна

Народився 8 грудня 1685 року в Санта-Марія-Маджоре регіону П'ємонт, Італія.

У 1709 році Йоган Марія Фаріна заснував в Кельні мануфактуру. Фаріна називає свої парфуми на честь нової батьківщини, міста Кельна — «Кельнська вода» або італ. EAU DE COLOGNE — одеколон. Завдяки чому Кельн стає відомим у всьому світі містом парфумерів.

У XVIII столітті «Кельнську воду» замовляє вищий світ всієї Європи: Фаріна забезпечує одеколоном двір королеви Вікторії; більшість монархів Європи наслідують її приклад, зокрема, прусський король Фрідріх ІІ дарує одеколон російській цариці Катерині ІІ; пізніше одеколон замовляє й російський цар Олександр І.

За словами Вольтера, одеколон Фаріни сприяє натхненню. Гете згадує «кельнську воду» в трагедії «Фауст», його люблять і російські письменники Микола Гоголь та Лев Толстой. «Кельнською водою» користувалися Оскар Уайльд, Томас Манн, Марлен Дітріх та принцеса Діана.

Таємницею цього аромату і його успіху було досконало опановане мистецтво дистиляції, яке Фаріна привіз із собою з Італії, де народився. Популярність оригінальних парфумів Фаріни призвела до появи на європейському ринку у XIX столітті імітації з назвою «Кельнська вода», парфумерна композиція якої суттєво відрізнялася від оригіналу. У листі до свого брата у 1708 році Фаріна пише:

Мій аромат нагадує весняний ранок в Італії після дощу; апельсини, лимони, грейпфрут, бергамот, цедрат, квіти та трави моєї батьківщини.

Вшанування[ред. | ред. код]

Кельн шанує пам‘ять видатного парфумера: статуя Йогана Марії Фаріни (1685—1766) прикрашає вежу міської ратуші. Парфуми Eau de Cologne Farina виготовляються донині за оригінальною рецептурою. Сьогодні багатовікову історію одеколону продовжує Йоган Марія Фаріна, нащадок Фаріни у восьмому поколінні.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]