Фолаут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фолаут
Fallout
Тип телесеріал
Телеканал(и) Amazon Prime Video
Дистриб'ютор(и) Prime Video
Жанр
Тривалість 60 хв.
Компанія
Керівник проєкту
Сценарист
  • Ліза Джой
  • Джонатан Нолан
Режисер Джонатан Нолан, Clare Kilnerd і Fred Toyed
На основі Fallout
Виконавчий продюсер
У головних ролях
Композитор Рамін Джаваді
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська
Перший показ 10 квітня 2024 за тихоокеанським часом[1]
Кількість сезонів 2[2]
Кількість серій 8
Посилання

«Фолаут» (англ. Fallout) — постапокаліптичний телесеріал, створений Женевою Робертсон-Дворет та Ґрехемом Ваґнером і розроблений Лізою Джой та Джонатаном Ноланом для сервісу Amazon Prime Video. Він ґрунтується на однойменній франшизі Black Isle Studios, яка наразі належить Bethesda Softworks.

Прем'єра всіх восьми епізодів постапокаліптичного серіалу «Фолаут» відбулася 10 квітня 2024 року о 18:00 за тихоокеанським часом на стримінговому сервісі Prime Video[1]. Після успіху серіалу його було продовжено на другий сезон[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Серіал зображує наслідки апокаліптичної ядерної війни в альтернативній історії, де розвиток ядерних технологій після Другої світової війни призвів до появи ретрофутуристичного суспільства і подальшої війни за ресурси[1].

Сюжет відбувається 219 років потому в постапокаліптичному Лос-Анджелесі, де люди живуть у підземних «Сховищах» унаслідок радіації на поверхні після ядерної війни, а також щоб захиститися від мутантів та бандитів. Елла Пернелл, Аарон Мотен та Волтон Ґоґґінс виконують ролі жительки «Сховища 33» Люсі, мисливця за головами Гуля / Купера Говарда й зброєносця «Сталевого братста» Максимуса відповідно[4].

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Елла Пернелл Люсі МакЛін Люсі МакЛін жителька «Сховища 33»
Аарон Мотен Максимус Максимус зброєносець СБ
Волтон Ґоґґінс Гуль / Купер Говард Гуль / Купер Говард
Кайл Маклаклен Генк МакЛін Генк МакЛін наглядач «Сховища 33»
Кселія Мендес-Джонс Дейн Дейн учасниця «Братства Сталі»
Майкл Дойл[en] Боб Спенсер Боб Спенсер
Мойзес Аріас Норм МакЛін Норм МакЛін брат Люсі
Джонні Пембертон[en] Тадей Тадей учасник «Братства Сталі»
Шерієн Дабіс[en] Пташка (англ. Birdie) Пташка (англ. Birdie)
Дейл Діккі Ма Джун Ма Джун
Метті Кардаропл[en] Г'юї Г'юї
Саріта Чоудрі Лі Молдавер Лі Молдавер
Майкл Емерсон доктор Зіґґі Вільзіг доктор Зіґґі Вільзіг
Леслі Аґґамс[en] Бетті Пірсон Бетті Пірсон попередня наглядачка «Сховища 33»
Зак Черрі[en] Вуді Томас Вуді Томас член правління «Сховища 33»

Епізоди[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показу
1«Кінець»
«The End»
Джонатан Нолан[5]Женева Робертсон-Дворет
Грем Вагнер
10 квітня 2024

У 2077 році актор Купер Говард і його донька опинилися в Лос-Анджелесі під час ядерної атаки.

219 років потому мешканку Сховища 33 Люсі Маклін обирають для шлюбу за домовленістю з мешканцем Сховища 32. Після одруження пари відвідувачі Сховища 32 виявляються переодягненими рейдерами на чолі з Лі Молдевер. Батько Люсі і наглядач Сховища 33, Генк Маклін, змушений піти з ними на поверхню. Люсі, всупереч правилам Сховища, вирішує сама вийти зі сховища, щоб розшукати батька. Тим часом аспірант Сталевого Братства Максимус отримує звання зброєносця і завдання знайти під командуванням лицаря Тітуса члена Анклаву, що втік з потужною технологією. Група мисливців за головами знаходить Говарда, перетвореного радіацією на гуля, і вербує його для пошуку того самого члена Анклаву. Натомість Говард вбиває їх і самотужки переслідує винагороду.
2«Ціль»
«The Target»
Джонатан НоланЖенева Робертсон-Дворет
Грем Вагнер
10 квітня 2024
В одному з об'єктів Анклаву вчений, доктор Зіґґі Вільзіг, розробляє таємничу синю капсулу. Він змушений тікати з об'єкта після того, як його спіймали на несанкціонованому вирощуванні піддослідного собаки CX404, який загриз колегу. Він вколює капсулу собі в шию та вирушає в пустку. Пізніше Люсі зустрічає Вільзіга, який безуспішно переконує її повернутися до Сховища 33. Розпочавши пошуки, Максимус і Тітус зазнають нападу ведмедя-мутанта, внаслідок чого Тітус отримує важке поранення. Тітус ображає і погрожує Максимусу за те, що той не зміг його захистити, що спонукає Максимуса дозволити йому стікати кров'ю і забрати його силові обладунки. Люсі прибуває до містечка Філлі, де возз'єднується з Вільзігом, який намагається організувати безпечний похід до Лі Молдавер, яка утримує її батька. Говард влаштовує засідку, вимагаючи винагороду за Вільзіга, але їм вдається втекти, коли втручається Максимус. Поранений CX404 залишається позаду, але Говард лікує пса та використовує для вистежування Люсі та Вільзіга. Пізніше Вільзіг приймає ціанід і каже Люсі, що у неї більше шансів дістатися до Молдавер, якщо їй доведеться нести лише його голову. Вона відрізає голову вченого.
3«Голова»
«The Head»
Джонатан НоланЖенева Робертсон-Дворет
Грем Вагнер
10 квітня 2024

У флешбеку Барб Говард, керівниця Vault-Tec і дружина Купера, заохочує його знятися в рекламі підземних сховищ Vault-Tec на випадок ядерної війни.

Максимус бере собі ім'я Тітуса, щоб приховати себе від Братства і уникнути покарання. Братство надсилає замість нього зброєносця Таддеуса, який не знає, що всередині силових обладунків перебуває Максимус. Люсі продовжує свою подорож через затоплену територію, поки на неї не нападає амфібія гулпер, який проковтує голову Вільзіга. Говард знаходить за допомогою CX404 Люсі, та використовує її, як приманку, щоб виманити гулпера, але йому не вдається повернути голову. Згодом Говард бере Люсі в полон і вивозить її на пустир, де розповідає про свої цинічні моральні погляди. Люсі все одно вірить, що керуватися потрібно «золотим правилом моралі». Через деякий час прибувають Максимус і Таддеус, які успішно витягають голову зі шлунка амфібії. Тим часом у Сховищі 33, Норм Маклін, брат Люсі, виступає за страту вцілілих рейдерів, які напали на Сховища 32 і 33, але йому відмовляють, оскільки Сховище 31, яке з'єднане з 32 і 33, залишається неушкодженим і придатним для поселення злочинців. Наглядач за водним фільтром Сховища 33 доповідає, що той зламався і їм залишилось води на декілька місяців.
4«Гулі»
«The Ghouls»
Деніел Грей ЛонгіноКіран Фіцджеральд10 квітня 2024
У Сховищі 33 Норм Маклін підозрює, що зі Сховищем 32, звідки напали рейдери, щось було негаразд вже раніше. Він вирішує дослідити Сховище 32, взявши з собою кузина Чета. Вони виявляють, що мешканці Сховища 32 померли два роки тому через перенаселення, а брама Сховища була відчинена потім ззовні. Тим часом Говарду потрібні ліки, щоб не здичавіти. Між ними стається бійка, в якій Люсі відкушує Говарду палець, а той відрізає її палець задля помсти. Він відводить Люсі до занедбаного супермаркета й продає її інфантильним збирачам органів в обмін на ліки. Робот Чик-Чик приживляє Люсі новий палець, а потім збирається випатрати її. Люсі вдається відбитися та випустити інших полонених, серед яких виявляються дикі гулі. Вони вбивають збирачів органів. Люсі повертається до Говарда, що знепритомнів, і лишає йому ліки, перш ніж продовжити пошуки голови Вільзіга.
5«Минуле»
«The Past»
Клер Кілнер[en]Карсон Мелл10 квітня 2024
Таддеус почуваються дедалі впевненіше перед Максимусом і просить, щоб той офіційно взяв його в підмайстри. Максимус зізнається, що він самозванець. Тоді Таддеус виймає з силової броні Максимуса джерело живлення, лишивши колишнього товариша замкненим усередині. Перед цим Максимус розчавляє йому ногу. Таддеус тікає з CX404 і головою вченого. Дещо пізніше Люсі звільняє Максимуса з обладунка, а він представляється їй Титусом. Обоє погоджуються працювати разом, щоб отримати голову. Переслідуючи Таддеуса, вони натрапляють на руїни Шейді-Сендс, колишньої столиці Республіки Нова Каліфорнія, заснованої після Великої війни, де Максимус провів дитинство. Максимус зазнає поранення під час перестрілки з людоїдами, Люсі веде його до покинутої лікарні, де обоє випадково потрапляють у процвітаюче Сховище 4. Тим часом у Сховищі 33 Бетті Джонсон, колишня наглядачка Сховища 31, перемагає на виборах, замінивши відсутнього Генка. Потім Джонсон пропонує частині мешканців Сховища 33 заселити Сховище 32. Норм відвідує Сховище 32, де вже не знаходить слідів загибелі його мешканців. Йому здається дивним, що на виборах впродовж 200 років перемагали кандидати зі Сховища 31. Говард обшукує супермаркет, де його схоплюють власники закладу.
6«Пастка»
«The Trap»
Фредерік Той[en]Кері Дорнетто[en]10 квітня 2024

Люсі та Максимус отримують привітний прийом у Сховищі 4. Вони зустрічають одноокого наглядача-мутанта Боба і його помічницю Берді, біженку з Шейді-Сендс. Вони пояснюють що їхнє сховище приймає мутантів і біженців з Шейді-Сендс після загибелі міста у 2277 році внаслідок ядерного вибуху. Боб забороняє гостям відвідувати 12-й поверх сховища. Максимус звикає до життя в сховищі, поки Люсі жахається ексцентричного ритуалу поклоніння «Вогняній Матері», яка виявилася Молдавер. Люсі таємно вирушає на 12 поверх, де дізнається, що в Сховищі 4 проводили експерименти зі створення гібридів людей і стійких до радіації тварин. Її схоплюють і Боб та Берді демонструють, що спершу Сховище 4 керувалося аморальними вченими, чиї піддослідні повстали і заселили приміщення.

У флешбеці Говард конфліктує з Барб через незрозумілі йому правила проживання у сховищах Vault-Tec. Потім його запрошують на таємну зустріч щодо політики Vault-Tec, яку веде Молдавер.
7«Радіо»
«The Radio»
Фредерік Той
Клер Кілнер
Чез Гокінс10 квітня 2024

Люсі засуджують до страти через вигнання на поверхню. Максимус одягає силові обладунки, викравши для цього джерело живлення і разом з Люсі вибирається зі сховища. Потім Люсі переконує його повернути джерело живлення. Максимус зізнається їй, що він самозванець. Таддеус замикає CX404 на заправці та знаходить портативний радіоприймач, за допомогою якого розшукує радіостанцію, щоб зв'язатися з Братством. Дорогою йому зустрічається лікар-шарлатан, який обіцяє вилікувати його ногу. Таддеус вимінює елемент живлення на ліки, що, на подив обох, зцілюють Таддеуса. Зрештою Люсі та Максимус наздоганяють Таддеуса на радіостанції. Він випадково потрапляє в пастку, але виживає; виявляється, що Таддеус перетворився на гуля, а отже не може повернутися до Братства, чиї конвертоплани вже наближаються. Максимус підмінює голову, поки Люсі втікає зі справжньою. У Сховищі 33 ув'язнені рейдери раптово гинуть. Після відселення частини мешканців, Норм пробирається до кабінета наглядачки та шле фальшивий електронний лист до Сховища 31 з проханням про зустріч. Говард тим часом убиває своїх кривдників і знаходить на тілі одного з них листа, що приводить його до схованки Молдавер. Дорогою він виявляє CX404 на заправці й бере собаку з собою.

У флешбеці молодша Молдавер розповідає як Vault-Tec захоплює владу в США. Вона дає Говарду пристрій для прослуховування, щоб шпигувати за Барб і спонукати його дізнатися правду про Vault-Tec.
8«Початок»
«The Beginning»
Вейн Іп[en]Гурсімран Сандху10 квітня 2024

У флешбеці Говард підслуховує за Барб і на свій жах дізнається, що керівництво Vault-Tec планує спровокувати ядерну війну. Барб пропонує використати сховища, щоб перечекати вимирання цивілізації на поверхні, а потім збудувати безконфліктне суспільство. Вона також пропонує найвидатнішим компаніям випробувати в кожному з понад 100 сховищ різні ідеї щодо влаштування ідеального суспільства та обрати потім найкращу.

Максимуса судять за доставлення фальшивої голови. Проте, керівник Братства високо оцінює здібності Максимуса та хоче скинути за його допомогою конкурентів. Максимус розповідає де справжня голова і туди надсилають штурмову групу. Прийшовши до Сховища 31, Норм зустрічає там доглядача в вигляді мозку на роботизованій платформі. Доглядач показує численні капсули з замороженими менеджерами Vault-Tec, серед яких були батько Норма та Молдавер. Менеджери повинні періодично прокидатися, щоб очолювати Сховища 32 і 33 для підготовки населення до захоплення поверхні. Доглядач, проте, не дозволяє Норму покинути Сховище 31, натомість пропонує лягти у порожню капсулу його батька. Люсі прибуває до табору Молдавер, де містяться залишки Республіки Нова Каліфорнія. Люсі віддає Молдавер голову Вільзіга, в якій міститься мініатюрний пристрій холодного ядерного синтезу — джерело необмеженої енергії. Молдавер пояснює, що Генк був зі Сховища 31 і коли матір Люсі дізналася про його плани, то втекла з дітьми на поверхню, в Шейді-Сендс. Генк, вбачаючи в Республіці Нова Каліфорнія конкурента, знищив столицю за допомогою ядерної бомби та повернув Люсі до Сховища 33. Лише Генк знає код активації термоядерного синтезу і Люсі вмовляє батька ввести код. Братство атакує базу Молдавер, Максимус возз'єднується з Люсі, і вона зрікається свого батька. Говард досягає того ж місця та розстрілює лицарів Братства, знаючи про вразливе місце їхньої броні. Генк намагається змусити Люсі повернутися з ним до Сховища 33, одягнувши покинуту силову броню, але з'являється Говард і запитує де його родина. Генк, почувши це, тікає. Люсі розуміє, що здичавілий гуль біля Молдавер — це її мати, та добиває її. Говард пропонує Люсі супроводжувати його разом із CX404, аби переслідувати її батька. Смертельно поранена Молдавер запускає реакцію термоядерного синтезу, щоб дає енергію для Лос-Анджелеса. Братство приписує вбивство Молдавер Максимусу та визнає його лицарем. Згодом Генк прибуває до занедбаного Нью-Вегаса.

Виробництво[ред. | ред. код]

Джой та Нолан є керівниками, сценаристами та одними з виконавчих продюсерів «Фолаут», тоді як Нолан також є режисером пілотного епізоду

Розробка[ред. | ред. код]

У 2020 році було оголошено, що Amazon MGM Studios придбала права на розробку телеадаптації франшизи, а Джой та Нолан займуться її створенням і стануть виконавчими продюсерами через свою компанію Kilter Films. Ігровий директор і виконавчий продюсер Bethesda Game Studios Тодд Говард, який був керівником розробки різних проєктів Fallout, також приєднався до проєкту як виконавчий продюсер. У січні 2022 року Робертсон-Дворет і Ваґнер долучилися до решти команди як шоуранери, а Ґоґґінс та Пернелл приєдналися до акторського складу в лютому й березні відповідно. Кайл Маклаклен приєднався до них у червні, разом із кількома іншими акторами.

У липні 2020 року було оголошено, що Amazon MGM Studios придбала на франшизу Fallout, тоді як Ліза Джой і Джонатан Нолан займуться створенням її телеадаптації та разом з Афіною Вікман стануть виконавчими продюсерами через їхню компанію Kilter Films. Джеймс Альтман, директор із видавничих операцій Bethesda Softworks, та ігровий директор і виконавчий продюсер Bethesda Game Studios Тодд Говард, який був керівником розробки різних проєктів Fallout, також приєдналися до проєкту як виконавчі продюсери[6]. За словами Говарда, Bethesda розглянула багато різних пропозицій щодо кіноадаптації Fallout упродовж років, але підхід Kilter Films зацікавив компанію найбільше, зокрема через її власний сюжет для адаптації[7][5]. У серпні 2021 року Джой описала серіал як «смішний, пригодницький і божевільний»[a][8].

У січні 2022 року було повідомлено, що виробництво «Фолаут» розпочнеться того ж року, а Нолан стане режисером пілотного епізоду, тоді як Женева Робертсон-Дворет і Ґрехем Ваґнер приєдналися як шоуранери[9]. У лютому Волтон Ґоґґінс отримав головну роль у серіалі[10], а Елла Пернелл долучилася наступного місяця[11]. У червні Кайл Маклаклен, Кселія Мендес-Джонс та Аарон Мотен приєдналися до решти акторського складу[12]. Згодом Майкл Дойл[en] і Мойзес Аріас теж приєдналися до проєкту[13][14].

Знімання «Фолаут» розпочалося 5 липня 2022 року під робочою назвою «Гондо» і відбудеться в Нью-Джерсі, Нью-Йорку та Юті[15]. У жовтні Amazon випустив перше зображення із серіалу на честь 25-річчя франшизи[16]. У серпні 2023 року показали короткий тизер-трейлер в рамках виставки Gamescom[17]. У жовтні було оголошено, що Саріта Чоудрі, Майкл Емерсон, Леслі Аґґамс[en] і Зак Черрі[en] зобразили додаткових персонажів[18]. У листопаді були опубліковані кілька зображень та деякі сюжетні деталі[4][5]. У грудні Amazon представила тизер-трейлер і кілька постерів із персонажами[19]. У березні 2024 року було показано кілька нових постерів із персонажами та дебютний трейлер. «Фолаут» буде випущено 11 квітня 2024 року в сервісі Amazon Prime Video[20].

Кастинг[ред. | ред. код]

У лютому 2022 року Волтон Гоггінс був затверджений на головну роль Купера Говарда, актора, який став гулем після падіння бомб[21]. У березні 2022 року до акторського складу приєдналася Елла Пернелл[22]. У червні 2022 року Кайл Маклахлан, Ксенія Мендес-Джонс і Аарон Мотен стали постійними акторами[23].

У жовтні 2023 року було оголошено додатковий кастинг, до якого увійшли Саріта Чаудхурі, Майкл Емерсон, Леслі Уггамс і Зак Черрі[24].

Промоція[ред. | ред. код]

Плакати серіалу, оприлюднені на початку березня 2024 року, були виконані у ретро-стилі, властивому всесвіту Fallout, і зображали Люсі, Максимуса й Гуля. Їх було стилізовано під рекламу «Нюка-Коли», вигаданого напою, який можна споживати в іграх[25].

Відеогра Fallout 76 з нагоди виходу серіалу стала безкоштовною для нових підписників Prime Video[26].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Агрегатор рецензій Rotten Tomatoes повідомляє про 94 % схвальних рецензій критиків. Консенсус критиків вебсайту такий: «Адаптація, яка виглядає як справжнє розширення ігор, „Фолаут“ — це постапокаліптичний вибух для новачків і давніх шанувальників»[27]. Середня оцінка на Metacritic складає 73 бали зі 100, що відповідає «загалом схвальним відгукам»[28].

Ділан Рот на сайті газети The Observer зробив висновок, що серіал «має хворобливе почуття гумору про насильство та смерть, але це рідко стає впоперек шляху емоційного зв'язку з персонажами». Тоді як «Останні з нас» безрадісний твір, що викриває жорстокий егоїстичний характер людства, «Фолаут» наважується бути смішним. Сатира, присутня в іграх, є і в екранізації, і «Фолаут» підходить до важливих питань легким і зрозумілим способом[29].

Ніл Армстронг з BBC, передусім виділив, що серіал має приголомшливий вигляд. Декорації та костюми переконливі, а травми та поранення огидно реалістичні. Пернелл чудово грає Люсі, довірливу, оптимістичну дівчину зі сховища, що стикається з жорстоким світом на поверхні. Ґоґґінс у ролі Говарда має пихатість антигероя спагетті-вестерну, щодо якого глядачі мусять сумніватися: хороший він хлопець чи ні. Глядачі, які люблять ігри, можуть відкрити нові аспекти всесвіту Fallout. Ті, хто ніколи в них не грали, отримають жваву абсурдистську комедію про захопливий, деталізований світ постапокаліптичної Каліфорнії[30].

Денис Федорук на ITC.ua оцінив, що з розважально-ескапістського погляду це «гіпнотичне, практично ідеальне шоу». Сюжет містить посилання на ігри, але не тоне у фансервісі та пропонує веселу й захопливу пригоду за участі Люсі, Максимуса та Гуля, що тим чи іншим чином перетинаються між собою. Екранізації відеоігор наразі є перспективною альтернативою кінокоміксам, але новачкам, не знайомим з іграми, ймовірно все ж буде важче поринути у світ Fallout[31].

Успіх серіалу посприяв зростанню продажів гри Fallout 4 у 75 разів упродовж тижня після виходу на Prime Video, порівняно з попереднім тижнем. Це вивело її на перше місце за продажами у Європі[32].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. англ. It is just a gonzo, crazy, funny, adventure, and mindfuck like none you've ever seen before.
Джерела
  1. а б в ‘Fallout’ TV Series Based On Games Gets New, Earlier Premiere Date On Prime Video. Deadline Hollywood (англ.). 8 квітня 2024.
  2. Amazon Fallout series seemingly renewed for second season, before first episode even airs. Eurogamer.net (англ.). 8 квітня 2024. Процитовано 9 квітня 2024.
  3. Otterson, Joe (18 квітня 2024). ‘Fallout’ Officially Renewed for Season 2 at Amazon. Variety (амер.). Процитовано 19 квітня 2024.
  4. а б Otterson, Joe (28 листопада 2023). 'Fallout' Amazon TV Series Reveals First-Look Photos, Including Walton Goggins as Ghoul. Variety (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 29 листопада 2023. Процитовано 1 грудня 2023.
  5. а б в Breznican, Anthony (28 листопада 2023). Fallout First Look: This Is How the World Ends—With a Smiling Thumbs-Up. Vanity Fair (англ.). Condé Nast. Архів оригіналу за 28 листопада 2023. Процитовано 1 грудня 2023.
  6. Goldberg, Lesley (2 липня 2020). 'Fallout' TV Series From 'Westworld' Creators in the Works at Amazon. The Hollywood Reporter (англ.). Eldridge Industries. Архів оригіналу за 9 січня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  7. Thorne, Will (2 липня 2022). 'Fallout' Series From 'Westworld' Creators in the Works at Amazon. Variety (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 3 липня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  8. Weintraub, Steve (19 серпня 2021). Lisa Joy on 'Reminiscence,' Casting Hugh Jackman, and How the 'Fallout' Amazon Series Will Be Like Nothing You've Seen Before. Collider (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 16 грудня 2022.
  9. Andreeva, Nellie (6 січня 2022). 'Fallout': Kilter Films' TV Series Based On Games Moving Forward At Prime Video With Jonathan Nolan Directing; Duo Set As Showrunners. Deadline (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 6 січня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  10. Bricken, Rob (18 лютого 2022). The Fallout TV Show Casts Walton Goggins as Its Leading Ghoul. Gizmodo (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  11. Hughes, William (30 березня 2022). Yellowjackets' Ella Purnell to star in the Fallout TV show. The A.V. Club (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  12. Otterson, Joe (28 червня 2022). 'Fallout' Amazon Series Casts Kyle MacLachlan, Xelia Mendes-Jones, Aaron Moten. Variety (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 28 червня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  13. Christopherson, David (25 жовтня 2022). Prime Video Reveals First Look at Fallout TV Series. MovieWeb (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 25 жовтня 2022. Процитовано 3 березня 2023.
  14. Northrup, Ryan (25 січня 2023). Fallout TV Show Set Photos Reveal Major Video Game Location. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 3 березня 2023.
  15. Fallout (w/t: "Hondo") — TV Series — New York, New Jersey, Utah. Stunt Access (англ.). Архів оригіналу за 29 серпня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  16. Rivera, Joshua (25 жовтня 2022). Here's a first look at Amazon's Fallout TV series. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 25 жовтня 2022. Процитовано 16 грудня 2022.
  17. Moon, Mariella (24 серпня 2023). Amazon's Fallout series will arrive on Prime Video in 2024. Engadget (англ.). Yahoo! Inc. Архів оригіналу за 24 серпня 2023. Процитовано 25 серпня 2023.
  18. Petski, Denise (23 жовтня 2023). 'Fallout' TV Series From 'Westworld' Creators Based On Games Gets Prime Video Premiere Date. Deadline (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 23 жовтня 2023. Процитовано 1 грудня 2023.
  19. Webster, Andrew (2 грудня 2023). Amazon's first Fallout trailer welcomes you to the wasteland. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 2 грудня 2023. Процитовано 2 грудня 2023.
  20. Lyles, Taylor (7 березня 2024). New Fallout TV Series Trailer Reveals Just How Much of the Game Is in the Show. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 8 березня 2024. Процитовано 8 березня 2024.
  21. Norrie, Doug (20 липня 2022). See Walton Goggins Give Major Update From Set Of Fallout. GIANT FREAKIN ROBOT (амер.). Процитовано 14 квітня 2024.
  22. Otterson, Joe (30 березня 2022). ‘Fallout’ TV Series at Amazon Casts ‘Yellowjackets’ Star Ella Purnell in Lead Role. Variety (амер.). Процитовано 14 квітня 2024.
  23. Otterson, Joe (28 червня 2022). ‘Fallout’ Amazon Series Casts Kyle MacLachlan, Xelia Mendes-Jones, Aaron Moten (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 14 квітня 2024.
  24. Andreeva, Denise Petski,Nellie; Petski, Denise; Andreeva, Nellie (9 квітня 2024). ‘Fallout’ TV Series Based On Games Gets New, Earlier Premiere Date On Prime Video. Deadline (амер.). Процитовано 14 квітня 2024.
  25. Ankers-Range, Adele (4 березня 2024). Fallout Series Gets New Character Posters, but Fans Are Divided About Nuka-Cola Promotion. IGN (англ.). Процитовано 19 квітня 2024.
  26. Obias, Rudie (12 квітня 2024). ‘Fallout 76’ Is Now Free For New Prime Members Following TV Adaptation. Variety (амер.). Процитовано 19 квітня 2024.
  27. Fallout: Season 1 | Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 15 квітня 2024.
  28. Fallout season 1. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 15 квітня 2024.
  29. ‘Fallout’ Review: A Post-Apocalyptic Adventure With a Sick Sense of Humor. Observer (амер.). 11 квітня 2024. Процитовано 15 квітня 2024.
  30. Fallout review: This adaptation of the post-apocalyptic video game franchise is 'a vivid, brutal romp'. www.bbc.com. Процитовано 15 квітня 2024.
  31. Рецензія на серіал «Фолаут» / Fallout. ITC.ua. 14 квітня 2024. Процитовано 15 квітня 2024.
  32. D'Angelo, William (18 квітня 2024). Fallout 4 Was the Best-Selling Game in Europe Last Week As Sales Jumped 7,500%. VGChartz (амер.). Процитовано 19 квітня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]