Володар перснів: Персні влади (2 сезон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Володар перснів: Персні влади 2»
англ. «The Lord of the Rings: The Rings of Power (season 2)»
Тип телесеріал
Телеканал(и) Prime Video
Дистриб'ютор(и) Amazon Studios
Жанр фентезі
Тривалість 65-67 хвилин
Режисер Хуан Байона
Вейн Їп
На основі Володар перснів
Мова оригіналу англійська
Попередник Володар перснів: Персні влади

Другий сезон американського фентезійного телесеріалу «Володар перснів: Персні влади» заснований на епічному романі Дж. Р. Р. Толкіна «Володар перснів». За сюжетом представлені деякі головні події Другої епохи Середзем'я, за тисячі років до «Гобіта» та «Володаря перснів» Толкіна. Виробництвом сезону серіалу займається Amazon Studios у співпраці з New Line Cinema та завдяки консультуванню Tolkien Estate. Джей Ді Пейн та Патрік Маккей виступають шоуранерами.

У листопаді 2017 року компанія Amazon купила телевізійні права на «Володаря перснів» і взяла на себе зобов'язання створити кілька сезонів нового серіалу. Другий сезон було офіційно замовлено в листопаді 2019 року, і написання сценарію почалося під час тривалої перерви у виробництві першого сезону, яка сталася через пандемію COVID-19. У серпні 2021 року Amazon оголосив, що зйомки серіалу перенесуть з Нової Зеландії до Великої Британії, починаючи з другого сезону. Зйомки почалися в жовтні 2022 року, режисерами стали Шарлотта Брендстрьом, Сана Хамрі та Луїза Хупер. Значна частина великого міжнародного акторського складу серіалу повернулася з першого сезону, як і композитор Беар МакКрірі, який почав працювати на початку виробництва. Зйомки проходили в Сурреї та Беркширі, а також на Канарських островах та були завершені на початку червня 2023 року під час страйку Гільдії письменників Америки 2023 року.

Прем'єра восьмисерійного сезону очікується в 2024 році на сервісі «відео за запитом» Amazon Prime Video.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

Актори першого сезону, що підтвердили участь:

Для другого сезону оголошено участь нових акторів:[16][17][18]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розроблення[ред. | ред. код]

У листопаді 2017 року Amazon придбала глобальні телевізійні права на «Володаря перснів» Дж. Р. Р. Толкіна. Компанія Amazon Prime Video зобов'язалася створити багатосезонний серіал, заснований на романі, який, як вважалося, триватиме п'ять сезонів та буде створено Amazon Studios у співпраці з New Line Cinema. Очікувалося, що бюджет становитиме 100–150 млн USD на сезон[19], і сервіс «відео за запитом» погодить трансляцію, ще до розроблення наступних сезонів. Джей Ді Пейн і Патрік Маккей були найняті для розробки серіалу в липні 2018 року[20] і через рік були названі шоуранерами[21][22]. Prime Video офіційно замовила другий сезон з восьми серій у листопаді 2019 року[21][23] та оголосила повну назву серіалу «Володар перснів: Персні влади» у січні 2022 року[24]. У грудні цього року було оголошено про режисерську команду сезону, яка складається виключно з жінок: Шарлотта Брендстрьом (з першого сезону), Сана Хамрі та Луїза Хупер. Брендстрьом також стала співвиконавчим продюсером сезону, виконавчими продюсерами якого були Пейн, Маккей, Ліндсі Вебер, Каллум Грін, Джастін Добл, Джейсон Кехілл та Дженніфер Гатчісон[23].

Написання сценарію[ред. | ред. код]

Команду сценаристів серіалу було розформовано, коли в лютому 2020 року почалося виробництво першого сезону. Але після зйомок перших двох епізодів була запланована довша, ніж зазвичай, чотири-п'ятимісячна перерва у виробництві, щоб дати можливість сценаристам знову зібратися, переглянути перші кадри, спланувати другий сезон для плідної роботи над сценарієм[21]. Ця виробнича перерва зрештою почалася раніше, ніж очікувалося, через пандемію COVID-19, яка тривала з середини березня до кінця вересня[25][26][27]. Очікувалося, що написання сценарію другого сезону буде завершено одночасно з пост-продакшном першого сезону між серпнем 2021 року та червнем 2022 року[28][29].

Після уникнення «орієнтованої на лиходія» історії в першому сезоні, щоб зосередитися на знайомстві зі світом і героями, шоуранери вирішили, що другий сезон має глибше зануритися в «знання та історії на які чекали глядачі»[30], зокрема, Саурона. Маккей зазначив, що це буде більш вражаючим через участь у першому сезоні Халбранда з Ґаладріель у порівнянні з тим, якби вони почали серіал тільки із Сауроном як антагоністом[31]. Він додав, що після того, як Ґаладріель дізналася про обман Саурона і вдарила кинджалом свого брата, аби створити Ельфійські Персні Влади в першому сезоні, наступним кроком її подорожі стало дослідження наслідків її дій, коли вона полювала на Саурона. До сезону введені такі персонажі, як гобіти Норі та Незнайомець, чарівники, які подорожують до землі Рун на сході Середзем'я[32]. Це одна з локацій, яка раніше не була зображена на екрані та яку шоуранери хотіли представити в серіалі[31]. У сезоні також постане більше місць і персонажів із творів Толкіна, а також відбудеться «масова» битва з двох епізодів[33].

Місця зйомок[ред. | ред. код]

Керівник Amazon Studios Дженніфер Салке в червні 2018 року заявила, що серіал можна буде виробляти в Новій Зеландії, де знімалися трилогії «Володар перснів» та «Хоббіт», але Amazon також готова знімати в інших країнах, якщо вони зможуть «представити ці місця справді автентичними, тому що ми хочемо, щоб це виглядало неймовірно»[34]. У вересні 2019 року Amazon підтвердив, що зйомки першого сезону проходитимуть у Новій Зеландії. Шотландія також розглядалася як місце для зйомок. Виробництво першого сезону завершилося 2 серпня 2021 року, коли ще новозеландська знімальна група не знала, коли почнуться зйомки другого сезону[35]. Замовляючи другий сезон у листопаді 2019 року, Amazon розглядав можливість знімати його паралельно з першим, як це було зроблено для кожної з трилогій фільмів. Утім планувалася перерву, щонайменше на один рік, щоб встигнути завершити постпродакшн першого сезону та написати другий. Amazon продовжив оренду кіностудії Окленда на час перерви, щоб декорації серіалу могли залишитися там, де вони були побудовані[29].

Через тиждень після завершення зйомок першого сезону Amazon оголосила, що переносить виробництво серіалу до Сполученого Королівства, починаючи з другого сезону. Фахівці Amazon якраз бронювали студій у Великій Британії[36], а Шотландія, як повідомлялося, вважалася потенційним новим місцем для зйомок[37]. Компанія планувала відправити всі декорації, які були створені для першого сезону, з Нової Зеландії до Великої Британії та найняти нову британську команду, оскільки більшість команди першого сезону проживала в Новій Зеландії[38][39]. Фактори, які зіграли роль у зміні локації залежали від Amazon, яка вже інвестувала значні кошти в британську студію для кількох інших виробництв. Сподівання на те, що Велика Британія була б «економнішим вибором» через високу вартість виробництва першого сезону в Новій Зеландії, а також можливість знімати в інших європейських країнах поблизу Великої Британії, як це було зроблено для телесеріалу в жанрі фентезі «Гра престолів» стали вирішальними. Також, маєток Толкіна в серіалі доцільніше знімати у Великій Британії, оскільки Толкін надихався там для своїх книг і той факт, що обмежувальна політика Нової Зеландії на кордоні часів пандемії не дозволила керівникам Amazon відвідувати та контролювати виробництво, тоді як багато акторів із закордону (більше половини з яких британці) не могли залишити країну протягом майже двох років під час зйомок першого сезону[21]. У серпні 2020 року Amazon запропонувала сплатити за готелі та орендовані приміщення, щоб не залежати від переміщень, але ця ідея була відхилена урядом Нової Зеландії через передбачувану потребу в «додаткових послугах», пов'язаних з карантинними обмеженнями[40]. До того ж, законодавство Великої Британії дозволяє отримати 25-відсоткову податкову знижку на 80 відсотків витрат на зйомки завдяки урядовій програмі податкових пільг «телебачення високого класу»[28][41][42].

Актори та знімальна група висловили жаль, що не повертаються до Нової Зеландії на другий сезон. Вебер назвав це «важким від'їздом» і сказав, що вони не змогли б створити перший сезон без новозеландської знімальної групи[29][35]. Однак Маккей зазначив, що, оскільки, Толкін надихався Великою Британією на написання власних творів, вони «повернуть це майно додому» з другим сезоном[29]. Він також припустив, що майбутні сезони будуть переходити на інші території в світі Толкіна, що потребувати нових місць зйомок. Вернон Сандерс[43] з Amazon, підтвердив, що другий сезон «відкриє нові території, де відбуватимуться нові експансивні речі», які використовуватимуть переваги нових місць, доступних у Великій Британії та Європі[44][45].

Кастинг[ред. | ред. код]

Під час реклами першого сезону на Comic-Con у Сан-Дієго в липні 2022 року автори сценарію заявили, що пропонують роль у другому сезоні телеведучому та завзятому шанувальнику Толкіна Стівену Колберу[46], який був модератором панелі серіалу на конвенції. Через місяць вони сказали, що персонаж Кірдан буде представлений у другому сезоні[47]. Персонаж ненадовго з'явився у фільмах «Володар перснів» у виконанні Майкла Елсворта[48].

До списку акторів, які повернулися з першого сезону, увійшли Синтія Аддай-Робінсон як Міріель[2], Роберт Арамайо як Ельронда[4], Оуейн Артур як Дурін IV[2], Максим Болдрі як Ісілдур[4], Назанін Бон'яді як Бронвін[2], Морвед Кларк як Ґаладріель[5], Ісмаель Крус Кордова як Арондір[6], Чарльз Едвардс як Келебрімбор[7], Трістан Гравелл як Фаразон[2], Ема Хорват як Еаріен[2], Маркелла Кавена як Еланор «Норі» Брендіфут[8], Джефф Моррелл як Волдрег[2], Тайро Мухафідін як Тео[9], Пітер Муллан як Дурін III[10], Софія Номвет як Діза[5], Ллойд Оуен як Еленділ[12], Алекс Таррант як Валанділ[2], Чарлі Вікерс у ролі Саурона[13], Леон Водхем у ролі Кемена[14], Бенджамін Вокер у ролі Гіл-галада[15] та Деніел Вейман у ролі Незнайомця[8].

1 грудня 2022 року стало відомо, що Сем Гейзелдайн замінив Джозефа Моула в ролі Адара у другому сезоні. Рішення було прийнято кількома місяцями раніше, і Моул не брав участі в просуванні першого сезону. Amazon також оголосила про переможців кастингу Габріеля Акувудіке, Ясена «Зейтса» Атура, Бена Деніелса, Амелії Кенворті, Ніа Тоул та Ніколаса Вудсона[16]. 7 грудня Amazon оголосила про перемогу на кастингу Олівера Елвіна-Вілсона, Стюарта Боумена, Геві Сінгха Чери, Вільяма Чабба, Кевіна Елдона, Вілла Кіна, Селіни Ло та Калама Лінча[16]. Сандерс відзначив різноманітність нових акторів сезону, заявивши: «Серіал продовжує приймати акторів з усього світу. Ми вважаємо, що це рівень шоу, яке ми створили в першому сезоні, і ми робимо те саме для другого сезону, ми намагаємося знайти найкращих акторів для ролей»[45]. Amazon оголосила у березні 2023 року, що Кіаран Гайндс, Рорі Кіннір і Таня Муді будуть мати повторювальні ролі у другому сезоні[18].

Постановка[ред. | ред. код]

Художник-постановник Ремсі Ейвері покинув серіал після першого сезону, щоб працювати над фільмом «Капітан Америка: Прекрасний новий світ» (2024)[49], і його замінив данський дизайнер Крістіан Мілстед у другому сезоні. Брендстрьом заявила, що Мілстед привніс скандинавський вплив у декорації та місця дії серіалу[50][51], але також зауважила, що багато декорацій Ейвері були відправлені до Великої Британії та ще створювалися додтаково для другого сезону[49].

Зйомки[ред. | ред. код]

Шарлотта Брендстрьом зняла чотири епізоди.

Очікувалося, що попереднє виробництво розпочнеться у другому кварталі 2022 року, а зйомки будуть проводитися переважно на студії Bray Film Studios та на аеродромі Бовінгдон за межами Лондона[52]. У червні 2022 року шоуранери шукали додаткові місця для зйомок[53], а актори мали їхати до Великої Британії в серпні[54]. Зйомки почалися 3 жовтня[55] і мали тривати приблизно вісім місяців. Брендстрьом, Хамрі та Хупер знімали свої епізоди одночасно залежно від наявності місць і декорацій[56]. Алекс Дізенхоф повернувся з першого сезону, щоб працювати з Брендстрьом як оператор[57], а Лорі Роуз та Жан-Філіп Госсарт також виступали операторами цього сезону[49][58].

Наприкінці жовтня зйомки проходили на Hankley Common у Сурреї. Декорацію для зруйнованого села було побудовано на «пустинному чорному ландшафті» заповідника (в результаті двох лісових пожеж на початку 2022 року), що призвело до припущень, що його використовували для зображення Мордору[59]. На початку лютого зйомки проходили в лісі Свінлі в графстві Беркшир. Великий замок був побудований на Баттерстіп-Райз в цьому районі, поблизу міста Аскот[60][61]. Вільям, принц Уельський та Кетрін, принцеса Уельська, які живуть у сусідньому Віндзорському замку, відвідали знімальний майданчик серіалу зі своїми дітьми під час зйомок. Локальні зйомки на Тенерифе в складі Канарських островів, почалися на початку березня, зокрема, у національному парку Тейде[62][63]. До 17 березня зйомки проходили в місті Сан-Хуан-де-ла-Рамбла на острові Тенерифе, в тому числі в прибережному басейні Чарко-де-ла-Лаха. 21 березня кінь помер від зупинки серця під час репетицій сезону у Великій Британії. Це був один із близько 30 коней, наданих The Devil's Horsemen[64]. Це була перша смерть на знімальному майданчику за 50-річну історію компанії, і кінь стояв серед 20 інших коней, коли помер[65]. Організація захисту прав тварин PETA закликала використовувати візуальні ефекти та інші техніки, а не ризикувати життям справжніх коней. Зйомки на Bray Studios були перервані приблизно на годину 3 квітня через пожежу на складі. 15 квітня Морфідд Кларк повідомила, що перебуває в середині 4-тижневого блоку нічних зйомок[66]. Наступного тижня Ніколь Макбрайд з Bracknell News повідомила про занепокоєння місцевих жителів щодо шкоди, завданої лісу Свінлі зйомками телесеріалу. У відповідь Crown Estate заявили, що співпрацюватимуть із виробництвом, щоб «повністю відновити територію лісу… створивши, таким чином, створити нові середовища існування»[58].

Після того, як у травні 2023 року розпочався страйк Гільдії сценаристів Америки, шоуранери та інші сценаристи й продюсери більше не могли перебувати на знімальному майданчику[67]. Повідомляється, що до закінчення сезону залишалося 19 знімальних днів станом на 4 травня, коли було виявлено, що виробництво триває під наглядом режисерів і виконавчих продюсерів, які не є сценаристами. Виробництво офіційно завершили на початку червня 2023 року[49][68].

Музика[ред. | ред. код]

Композитор Беар МакКрірі отримав сценарії сезону наступного дня після завершення роботи над музикою першого сезону. У листопаді 2022 року він почав писати музику для другого сезону, включно з музикою, яка використовувалася під час зйомок, і висловив захоплення тим, що брав участь у сезоні з самого початку та міг працювати краще, ніж у першому сезоні[69]:47:20–52:37.

Реліз[ред. | ред. код]

Восьмисерійний сезон телесеріалу планується випустити на сервісі «відео за запитом» Prime Video[21]. У жовтні 2022 року шоуранери заявили, що працюватимуть над сезоном «ще пару років»[33], а в грудні Сандерс сказав, що другий сезон, швидше за все, не буде готовий до виходу в 2023 році[70]. У The Hollywood Reporter заявили, що серіал буде готовий протягом 24 місяців і, ймовірно, вийде в прокат протягом 2024 року[71].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thompson, Avery (29 грудня 2022). Cynthia Addai-Robinson Reveals Why Her 'People We Hate At The Wedding' Role 'Felt Fated' (Exclusive). Hollywood Life. Архів оригіналу за 29 грудня 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  2. а б в г д е ж и к л м н п Leigh, Janet A. (23 грудня 2022). Rings of Power season 2 potential release date - Lord of the Rings. Digital Spy. Архів оригіналу за 30 грудня 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  3. Lane, Carly (1 грудня 2022). 'The Rings of Power': Ismael Cruz Córdova, Markella Kavenagh, & Owain Arthur on Elf Wigs, Mithril, and Season 2. Collider. Архів оригіналу за 2 грудня 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  4. а б в Radish, Christina (9 жовтня 2022). 'The Rings of Power's Maxim Baldry on His Favorite On-Set Detail & The Role Grief Plays in Isildur's Arc. Collider. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  5. а б в Amin, Arezou (14 жовтня 2022). Here's Everything Morfydd Clark Told Us About 'The Rings of Power' Season 2. Collider. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  6. а б Hatchett, Keisha (17 грудня 2022). Rings of Power Stars Explain Why Poppy Didn't Go with Nori, Tease the Elrond and Durin Scene You Didn't See. TVLine. Архів оригіналу за 17 грудня 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  7. а б Weintraub, Steve (18 жовтня 2022). Charles Edwards Talks 'The Rings of Power' Finale, Filming the Creation of the [Spoiler], and Celebrimbor's Storyline. Collider. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  8. а б в г Francisco, Eric (14 жовтня 2022). 'Rings of Power' Season 2 will introduce a major Lord of the Rings location, cast reveals. Inverse. Архів оригіналу за 4 грудня 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  9. а б Pometsey, Olive (9 грудня 2022). Tyroe Muhafidin is The Rings of Power's brightest Gen Z star. The Face. Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 29 січня 2023.
  10. а б Cordero, Rosy (8 травня 2023). 'Rings Of Power' Cast Tease Season 2; Morfydd Clark Confirms Galadriel "Will Become Acquainted With" Nenya. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 8 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  11. Campione, Katie (15 квітня 2023). 'Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Team Talk Crafting The Look & Sound Of The Second Age, Tease Season 2 – Contenders TV. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 квітня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  12. а б Barraclough, Leo (18 червня 2023). 'Rings of Power' Cast Slams Racist Backlash at Monte-Carlo Television Festival, Teases 'Action-Packed' Season 2. Variety. Архів оригіналу за 18 червня 2023. Процитовано 8 липня 2023.
  13. а б Echebiri, Makuochi (15 жовтня 2022). 'The Rings of Power': Sauron Actor Teases Season 2 Character Arc. Collider. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  14. а б Amaya, Erik (20 березня 2023). Everything We Know About The Lord of the Rings: The Rings of Power Season 2. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 2 квітня 2023. Процитовано 6 травня 2023.
  15. а б Hermanns, Grant (28 листопада 2022). Benjamin Walker Interview: DIAGEO Whisky & The Rings of Power. Screen Rant. Архів оригіналу за 28 листопада 2022. Процитовано 25 січня 2023.
  16. а б в Petski, Denise (1 грудня 2022). 'Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Recasts Adar With Sam Hazeldine, Adds 6 More Actors For Season 2. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 1 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  17. Petski, Denise (7 грудня 2022). 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Adds 8 To Season 2 Cast. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 7 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  18. а б Murphy, J. Kim (20 березня 2023). 'The Lord of the Rings: The Rings of Power' Season 2 Adds Ciarán Hinds, Rory Kinnear and Tanya Moodie. Variety. Архів оригіналу за 20 березня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  19. Andreeva, Nellie (13 листопада 2017). Amazon Sets 'The Lord of the Rings' TV Series In Mega Deal With Multi-Season Commitment. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 13 листопада 2017. Процитовано 13 листопада 2017.
  20. Goldberg, Lesley; Kit, Borys (28 липня 2018). 'Lord of the Rings': Amazon Taps 'Star Trek 4' Duo to Develop TV Series. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 28 липня 2018. Процитовано 25 квітня 2020.
  21. а б в г д Andreeva, Nellie (18 листопада 2019). 'The Lord Of the Rings' Series Gets Early Season 2 Renewal By Amazon, Sets Season 1 Hiatus. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 26 квітня 2020.
  22. White, Peter (27 липня 2019). Amazon Sets Creative Team For 'Lord Of The Rings' TV Series Including 'GoT' & 'Breaking Bad' Producers – TCA. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 27 липня 2019. Процитовано 26 квітня 2020.
  23. а б Andreeva, Nellie (14 грудня 2022). 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Sets All-Female Directing Team, Reveals Episode Count For Season 2. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 14 грудня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  24. Otterson, Joe (19 січня 2022). 'Lord of the Rings' Amazon Series Reveals Full Title in New Video. Variety. Архів оригіналу за 19 січня 2022. Процитовано 20 січня 2022.
  25. Keall, Chris (15 березня 2020). Coronavirus: Amazon's Lord of the Rings production in West Auckland shut-down. New Zealand Herald. Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  26. Wiseman, Andreas (7 травня 2020). New Zealand Returns To Production, Paving Way For 'Avatar' Sequels & 'The Lord Of The Rings' Series To Resume Filming. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 7 травня 2020. Процитовано 8 травня 2020.
  27. Andreeva, Nellie (28 вересня 2020). Amazon's 'The Lord Of The Rings' Resumes Production In New Zealand, Netflix's 'Cowboy Bebop' Next. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  28. а б Milne, Jonathan; Sumner, Bonnie (5 серпня 2021). Return of the Rings: Govt hopes Amazon will come back to film more seasons. Newsroom. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 7 серпня 2021.
  29. а б в г Andreeva, Nellie (12 серпня 2021). 'The Lord Of The Rings' To Move Production To UK From New Zealand For Season 2. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 12 серпня 2021. Процитовано 14 серпня 2021.
  30. Robinson, Joanna (14 лютого 2022). 10 Burning Questions About Amazon's 'The Rings of Power'. Vanity Fair. Архів оригіналу за 14 лютого 2022. Процитовано 16 лютого 2022.
  31. а б McHenry, Jackson (14 жовтня 2022). The Long Road to Mordor. Vulture. Архів оригіналу за 14 жовтня 2022. Процитовано 26 січня 2023.
  32. Breznican, Anthony (27 жовтня 2022). 'The Rings of Power' Creators Reveal How Sauron Hid in Plain Sight. Vanity Fair. Архів оригіналу за 27 жовтня 2022. Процитовано 26 січня 2023.
  33. а б Hibberd, James (5 жовтня 2022). 'The Rings of Power' Showrunners Break Silence on Backlash, Sauron and Season 2. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 5 жовтня 2022. Процитовано 26 січня 2023.
  34. Hibberd, James (12 серпня 2021). Amazon's 'The Lord of the Rings' Is Leaving New Zealand for the U.K. for Season 2. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 12 серпня 2021. Процитовано 14 серпня 2021.
  35. а б Sweney, Mark (12 серпня 2021). Amazon moves production of Lord of the Rings TV series to UK. The Guardian. Архів оригіналу за 12 серпня 2021. Процитовано 14 серпня 2021.
  36. Andreeva, Nellie (11 червня 2018). Amazon Studios Head Jennifer Salke On Strategy, 'Lord Of the Rings' Series, Battle For Talent & 'Transparent' End Game: Q&A. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 25 квітня 2020.
  37. Amazon Studios Announces New Zealand as Location for Its Upcoming Series Based on The Lord of the Rings (Пресреліз). Culver City, California: Amazon Studios. 17 вересня 2019. Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 7 травня 2020.
  38. McDonald, Craig (10 лютого 2019). New £1b Lord of the Rings prequel TV series set to be filmed in Scotland. Daily Record. Архів оригіналу за 10 лютого 2019. Процитовано 26 квітня 2020.
  39. McDonald, Craig (14 квітня 2019). Amazon's £1bn Lord of the Rings series set to be filmed at new Scots studio. Daily Record. Архів оригіналу за 17 квітня 2019. Процитовано 4 січня 2021.
  40. Walls, Jason; Dillane, Tom (26 вересня 2021). Revealed: Amazon's private Lord of the Rings MIQ pitch shot down by Government last year. New Zealand Herald. Архів оригіналу за 26 вересня 2021. Процитовано 1 жовтня 2021.
  41. Gray, Alistair (13 грудня 2021). Tax rebates fuel UK film and TV boom. Financial Times. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 11 лютого 2022.
  42. High-end Television Tax Relief. British Film Commission. 19 грудня 2017. Архів оригіналу за 19 січня 2022. Процитовано 11 лютого 2022.
  43. Ellwood, Gregory (24 серпня 2022). 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power': J.D. Payne & Patrick McKay Achieve The Impossible, But It's Not What You Think | Page 2. The Playlist. Архів оригіналу за 27 серпня 2022. Процитовано 27 серпня 2022.
  44. Dennett, Kelly; Hoyle, Craig (20 серпня 2022). 'We love NZ': LOTR The Rings of Power earns high praise for Kiwi film industry. Stuff. Архів оригіналу за 20 серпня 2022. Процитовано 27 серпня 2022.
  45. а б Andreeva, Nellie (19 грудня 2022). 'LOTR: The Rings Of Power': Vernon Sanders Talks Season 1 Return On Investment & Season 3 Renewal, Teases Faster Pace & Bigger Battles In Season 2. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 19 грудня 2022. Процитовано 5 січня 2023.
  46. Coggan, Devan (22 липня 2022). Stephen Colbert really wants a role in 'The Lord of the Rings: The Rings of Power'. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 22 липня 2022. Процитовано 7 серпня 2022.
  47. Dockterman, Eliana (15 серпня 2022). This Fan-Favorite Character Is Joining the Second Season of 'Rings of Power'. TIME. Архів оригіналу за 15 серпня 2022. Процитовано 20 серпня 2022.
  48. Dominguez, Noah (17 серпня 2022). Lord of the Rings' Círdan Will Appear in Rings of Power Season 2. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 17 серпня 2022. Процитовано 20 серпня 2022.
  49. а б в г Grobar, Matt (21 червня 2023). 'LOTR: The Rings Of Power' Director Charlotte Brändström & Production Designer Ramsey Avery On Lighting's Role In Helping Viewer To Navigate Middle-Earth And A "Darker And More Dramatic" Season 2 – The Process. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 21 червня 2023. Процитовано 21 червня 2023.
  50. Kardelo, Alexander (24 лютого 2023). Andra säsongen av "Maktens ringar" blir "stark, mörk och dramatisk". MovieZine (швед.). Архів оригіналу за 25 лютого 2023. Процитовано 25 лютого 2023.
  51. Boccella, Maggie (17 січня 2023). 'Willow': Jon Kasdan on the Finale, Graydon, and the Power of Love in Storytelling. Collider. Архів оригіналу за 17 січня 2023. Процитовано 25 лютого 2023.
  52. Coggan, Devan (2 серпня 2022). Power players: Inside 'The Lord of the Rings: The Rings of Power'. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 2 серпня 2022. Процитовано 8 серпня 2022.
  53. Ravindran, Manori; Yossman, K. J. (24 листопада 2021). Amazon's 'Lord of the Rings' Series Sets First U.K. Filming Locations (Exclusive). Variety. Архів оригіналу за 24 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  54. Dockterman, Eliana (15 серпня 2022). The Secretive, Extravagant, Bighearted World of 'The Rings of Power'. TIME. Архів оригіналу за 15 серпня 2022. Процитовано 20 серпня 2022.
  55. Hibberd, James (3 жовтня 2022). 'The Rings of Power' Season 2 Starts Production in the U.K. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 3 жовтня 2022. Процитовано 17 січня 2023.
  56. Levine, Nick (29 вересня 2022). Lord Of The Rings' Maxim Baldry: "I've always felt like an outsider". NME. Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 29 січня 2023.
  57. Goldfinch, Alexander (14 лютого 2023). Charlotte Brändström: "Väldigt spännande att få jobba med Christoph Waltz". MovieZine (швед.). Архів оригіналу за 25 лютого 2023. Процитовано 25 лютого 2023.
  58. а б Who, What, When & Where. Cinematography World. № 12, November 2022. с. 22. Процитовано 8 липня 2023.
  59. O'Brien, Christy (20 жовтня 2022). New season of Rings of Power 'being filmed at Hankley Common'. SurreyLive. Архів оригіналу за 29 січня 2023. Процитовано 29 січня 2023.
  60. Henni, Janine (16 лютого 2023). Kate Middleton and Prince William Take George and Charlotte to Visit TV Show Set During School Break. People. Архів оригіналу за 17 лютого 2023. Процитовано 18 лютого 2023.
  61. McBride, Nicole (15 лютого 2023). Rumours circulate about up-coming filming as 'castle' structure is spotted. Royal Borough Observer. Архів оригіналу за 8 березня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  62. De Avisos, Diario (9 березня 2023). The first images of the filming of The Rings of Power in Tenerife are filtered. Tenerife Weekly News. Архів оригіналу за 11 березня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  63. De Avisos, Diario (17 березня 2023). 'The Rings of Power' revolutionizes San Juan de la Rambla. Tenerife Weekly News. Архів оригіналу за 27 березня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  64. Hibberd, James (26 березня 2023). Horse Dies on Amazon's 'The Rings of Power' Set, PETA Calls for Use of CGI Animals. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 26 березня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  65. Andreeva, Nellie (3 квітня 2023). 'LOTR: The Rings Of Power' Production Briefly Interrupted By Fire. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 3 квітня 2023. Процитовано 22 квітня 2023.
  66. Crowley, Liam (11 травня 2023). The Rings of Power's Morfydd Clark Discusses Taking on Galadriel From Cate Blanchett (Exclusive). ComicBook.com. Архів оригіналу за 17 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  67. Vary, Adam B. (4 травня 2023). 'Rings of Power' to Finish Filming Season 2 Amid Writers Strike Without Showrunners on Set. Variety. Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  68. McBride, Nicole (19 квітня 2023). Residents worry over possible state of forest following Lord of the Rings filming. Bracknell News. Архів оригіналу за 20 квітня 2023. Процитовано 4 червня 2023.
  69. Saunders, Robert (24 листопада 2022). Rings of Power Soundtrack Secrets Revealed | Bear McCreary Interview. In Deep Geek. Процитовано 24 січня 2023 — через YouTube.
  70. Amin, Arezou (19 грудня 2022). 'The Rings of Power' Season 2 Release Date Teased by Amazon Studios Head. Collider. Архів оригіналу за 19 грудня 2022. Процитовано 26 січня 2023.
  71. Hibberd, James (28 жовтня 2022). 'House of the Dragon,' 'Rings of Power,' 'Andor' Fans Face Long Waits for Season 2. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 11 листопада 2022. Процитовано 26 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]