Фіногєєв Олександр Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фіногєєв Олександр Віталійович
Народився 2 січня 1953(1953-01-02) (71 рік)
Bekovod, Пензенська область, РРФСР, СРСР
Місце проживання Миколаїв
Діяльність лікар-письменник
Мова творів російська

Олександр Віталійович Фіногєєв (нар. 2 січня 1953, с. Беково, Пензенська область, РРФСР, СРСР) - російський, український письменник, лікар.

Біографія[ред. | ред. код]

Фіногєєв Олександр Віталійович (народився 2 січня 1953 року) — письменник, лікар.

Народився 2 січня 1953 року в Поволжі, в селищі Беково, Пензенська область. Він так описує свою появу на світ Божий: «Під ранок, в п'ятницю, 2 січня 1953 року в селищі Беково, провідним своє літочислення з 1621 року, хоча початок його історії ведеться з 1671 року що на південному заході Пензенської області, швидше за все в селянській, ніж в інтелігентній родині, в люту, сніжну зиму і Різдвяні морози, хоча таких слів в той час навіть і не вимовляли, бо всі були атеїстами, за два з невеликим місяці до смерті Вождя всіх часів і народів, товариша Сталіна, моя мама вибрали несамовитий крик і на білий світ з'явилося недоношеним, золотушним істота, яка теж несамовито закричав, намагаючись перекричати виття вітру за вікном, і оповістити світ про появу нового мешканця блакитної планети. Це був я! І з'явитися в інший час мені не уявлялося можливим».

Його мати, Фіногеева (Клімова) Зоя Миколаївна (1925-1981), інженер по лесокультур, працювала в Бековському лісгоспі. Батька Олександр не пам'ятає, він кинув сім'ю, коли йому виповнилося три місяці. Виховували його жінки: мама, бабуся і тітка.

Після закінчення середньої школи в 1970 році пішов працювати на завод Металлопластмассовых виробів в селищі Колишлей Пензенської області, де працював верстатником, а потім наладчиком. В 1971 році вступив у Ленінградську Військово-медичну академію імені Кірова С. М. на факультет підготовки лікарів для Військово-морського флоту. Навчання він пізніше опише в своїх ранніх оповіданнях. Закінчив її в 1977 році був направлений для подальшого проходження служби на Червонопрапорний Чорноморський флот, де служив лікарем на військових кораблях та частинах Севастополя і Миколаєва.

Почав службу на Гвардійському Великому протичовновому кораблі «Сообразительный» з посади начальника медичної служби. Через півроку був відряджений на малий ракетний корабель і відбув на ньому в Червоне море, в район бойових дій між Ефіопією і Сомалі. По завершенні походу, закінчив інтернатуру по хірургії і в 1978 році був направлений на Єскадрений міноносець «Благородний», на якому прослужив шість років. На цьому кораблі борознив Чорне, Мармурове, Егейське, Середземне, Іонічне, Адріатичне, Тірренське моря, Атлантичний океан, обігнув Європу і з Севастополя прийшов на острів Котлін, місто Кронштадт через Гібралтарську протоку, Біскайська затока, протока Ла-Манш, Північне і Балтійське моря і Фінську затоку.

У 1984 році переведений на Сторожовий корабель «Беззаветный».

Проходячи службу на кораблях, дуже багато оперував.

З дружнім візитом був у Болгарії, Югославії, Сирії та Тунісі.

У 1985 році, для подальшого проходження служби, направлений у місто Миколаїв на посаду флагманського лікаря в 181 бригаду споруджуваних і ремонтирующихся кораблів.

У 1998 році закінчив військову службу в званні підполковника. Воїн-інтернаціоналіст. Нагороджений дев'ятьма урядовими нагородами.

Після служби працював в обласному Управлінні охорони здоров'я, медицини катастроф, міському Управлінні охорони здоров'я. Працює в Спілці письменників в місті Миколаїв і лікарем-реабілітологом в лікарській амбулаторії сімейного типу у селі Степове, Миколаївської області.

Автор дев'яти книг оповідань.

Своє життя Олександр Фіногеев з великим інтересом описує в автобіографічних оповіданнях «Про мене» і «Я». Безліч розповідей, пов'язаних зі службою на кораблях, більшість з яких гумористичні, він розміщує на сторінках всіх своїх книгах. Пише також ліричні, драматичні повісті й оповідання, публіцистику.

Скальпель і ручка - ось два інструменти, які він впевнено тримав і тримає в своїх руках протягом всього свого життя. Крім надання кваліфікованої медичної допомоги морякам Чорноморського флоту, він прагнув полегшити службу початківцям корабельним лікарям і пише «Пам'ятку начальнику медичної служби надводного корабля», «Посібник з електрокардіографії», «Довідник голкорефлексотерапевт». Крім цього, пише репризи для команд КВН, сценарії до новорічних свят і дитячим ранків.

Саме в селі Степове розкривається письменницький талант Олександра Віталійовича. З-під його пера в 2008 році виходить перша книга морських розповідей «В ті дні в морях дороги наші були», а в 2009 і 2013 р одах - «... і життя, і море, і любов ...», і «По місцях стояти! »...

Він знайомиться з поетами та публіцистами. Лауреат Державної премії поет Дмитро Кремінь, поет В'ячеслав Качурин і літературний критик Євгеном Мірошниченко проявили до молодого автора батьківську турботу і показали шлях у велику літературу

22 травня 2014 року прийнятий у Союз письменників Росії.

Потім книги у Фіногеєва посипалися, як з рогу достатку: в 2014 році «У житті не повірю», в 2015 році - «Міражі туману», в 2017 році - «Кола на воді», в 2018 році - «Смуга прибою», в 2018 році - «Бризки океану. Вибране », в 2019 році -« Тиха заводь ».

Олександр Іванов, професор Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв, поет, прозаїк, композитор і публіцист пише в одному з передмов до його книги наступне: «Багато лікарів (згадаємо: Антон Чехов, Володимир Даль, Михайло Булгаков, Григорій Горін, Василь Аксьонов , Вікентій Вересаєв, Станіслав Лем, Конан Дойль і багато інших), залишивши свою основну професію, стали письменниками. Чому? Напевно, праця лікаря має на превеликий розуміння філософії життя, знання психології людини і величезному досвіду спілкування з людьми. І звичайно ж, талант, закладений Богом. Фіногєєв теж, ступивши на письменницьку стезю, став цілителем душі.

В одній з передач на миколаївському телебаченні Олександра Фіногеєва назвали «Наш миколаївський Чехов!» Я з таким гіперболічним твердженням згоден. І зовсім не тому, що мені хочеться зарахувати свого друга до когорти великих. Тут важливий творчий посил. В його оповіданнях присутній і м'який гумор, і людська трагедія, і тонкі психологічні спостереження, і зрілі думки. А головне - прагнення розсекретити глибинні мотиви подій, вчинків, почуттів.

Ще його називають майстром діалогу. У них він розкриває і вигляд, і характер героя, його взаємини з навколишнім світом і суть того, що відбувається. Хто знає Фіногеєва особисто, може сміливо дізнатися в ньому будь-якого з його героїв. І мова його живий, невигадані, народний, лексика багата і вишукана».

З огляду на, що він військовий лікар, в більшій частині його оповідань, особливо ранніх, події пов'язані з військово-морською службою. Його герої - моряки і офіцери, а романтика моря описується яскраво і пронизливо.

Проживаючи в селі Степове, Миколаївської області, видається в кращому видавництві "Іліон".

Публікується в літературно-художніх періодичних виданнях «Миколаїв літературний», «Соборна вулиця». Брав участь у фестивалях: "Миколаївська книга", "День сміху", веде в школі літературний гурток «Крила Пегаса», бере участь у зустрічах з читачами Миколаєва та Миколаївської області, селища Беково Пензенської області (Росія), пропагує свою творчість, твори інших письменників і їхні книги.

Проза автора самобутня, хлестка, з відтінками народності, де гумор і людська трагедія нерозривно пов'язані з життям героїв його оповідань. Він любить писати про моряків і про море, якому віддав двадцять шість років життя.

Автор слів 9 пісень: "Ты ушла", "Все ты!", "Бессмертный полк", "Ты приходи", " Шепчу", "Любите Вы...", "Быть может ты пришла с небес", "Фокстрот грусти", "Морская служба". Композитор Ігор Мєркушев, Санкт Петербург.

Фіналіст національної літературної премії "Письменник року 2020".

Твори[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Публікації у виданнях[ред. | ред. код]

  • Эпоха Secand hand [Текст]: рассказ. — Южная правда. — 2013. — 27 июня
  • Как всё начиналось [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2013. — № 12
  • Природная находчивость [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2013. — № 12
  • Жизнь, как она есть [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2013. — № 12
  • Золотые яблоки [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2013. — № 12
  • Первое знакомство с флотом [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2013. — № 12
  • Продолжение следует [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2014. — № 8
  • Дружба [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2014. — № 8
  • Отпуск [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2014. — № 8
  • Крутой вираж [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2015. — № 3-4
  • Одноклассники [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2015. — № 3-4
  • Всего лишь один день [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2016. — № 3- 4
  • Уйдут ли философские романы из школьной программы. — Бековский вестник. — 2016. — 21 октября
  • Дождь [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2017. — № 4
  • Пятница, тринадцатое [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2017. — № 7
  • Хомяк [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2017. — № 1-2
  • Музыкальный дивертисмент [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2017. — № 1-2
  • Поэзия любви [Текст]: рассказ. — Соборная улица. — 2017. — № 1-2
  • Строевой смотр [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2018. — № 2
  • Мудрость — не порок [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2018. — № 2
  • История болезни [Текст]: рассказ. — Николаев Литературный. — 2018. — № 2
  • Судьба [Текст] : рассказ. - Николаев Литературный. - 2018. - № 1-2
  • Живая легенда [Текст]: - Николаев Литературный. - 2019. - № 1-2
  • Философ: [Текст] : рассказ. - Николаев Литературный. - 2019. - № 11
  • Я [Текст] : рассказ. - Николаев Литературный. - 2019. - № 11
  • Возвращение [Текст] : рассказ. - Николаев Литературный. - 2019. - № 11

Про життя і творчість Олександра Фіногєєва[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Писатель из Николаева посетил Беково - Культура - Бековский вестник. www.vestibek.ru. Архів оригіналу за 21 квітня 2018. Процитовано 28 лютого 2018.
  2. Члены клуба "СТИХиЯ" встретились с писателем А.В. Финогеевым - Культура - Бековский вестник. vestibek.ru. Архів оригіналу за 21 квітня 2018. Процитовано 28 лютого 2018.
  3. Kabba Design Group. Вечерний Николаев газета Николаев Украина НИКОЛАЕВ И НИКОЛАЕВЦЫ - Морская душа. www.vn.mk.ua. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 28 лютого 2018.
  4. Kabba Design Group. Вечерний Николаев газета Николаев Украина ЭТО ЧТО-ТО НОВЕНЬКОЕ - Морские байки военврача Финогеева. www.vn.mk.ua. Архів оригіналу за 22 березня 2018. Процитовано 28 лютого 2018.