Хвесик Михайло Артемович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвесик Михайло Артемович
Народився 21 липня 1955(1955-07-21) (68 років)
Любешівський район, Волинська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність економіст
Alma mater ХНУ імені В. Н. Каразіна
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Нагороди
Державна премія України в галузі науки і техніки Заслужений діяч науки і техніки України

Хве́сик Миха́йло Арте́мович (нар. 21 липня 1955) — директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», доктор економічних наук (1992), професор (1996), заслужений діяч науки і техніки України (2007), академік Національної академії аграрних наук України (2010), член правління Спілки економістів України. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 21 липня 1955 у с. Лахвичі Любешівського району Волинської області.

У 1982 закінчив Харківський державний університет ім. О. М. Горького і поступив до аспірантури Українського НДІ гідротехніки і меліорації (м. Київ). 1986 року захистив кандидатську дисертацію: «Влияние орошения сточными водами на формирование гидрогеолого-мелиоративной обстановки (на примере оросительных систем УССР)»

У 1990 став завідувачем відділу проблем використання та охорони водних ресурсів Ради з вивчення продуктивних сил України НАН України. 1992 року захистив докторську дисертацію на тему: «Еколого-економічні проблеми охорони та відтворення водних ресурсів в умовах інтенсивного техногенного навантаження (на прикладі України)».

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Спеціаліст у галузі еколого-економічних проблем використання та охорони водних ресурсів. Основні напрямки його діяльності стосуються економіки агропромислового комплексу, земельних відносин, аграрного природокористування, наукового забезпечення інвестиційно-інноваційного розвитку продуктивних сил, трансформації української економіки, розробки засад оптимізації екосистем, охорони та відтворення природно-ресурсного потенціалу, забезпечення сталого розвитку і національної безпеки України.

Автор близько 400 наукових праць, зокрема, близько 50 монографій, підручників та навчальних посібників.

Запропонував низку законодавчих актів, нормативно-технічних і нормативно-правових документів, є автором винаходів та рекомендацій щодо технології утилізації і переробки відходів промислового і сільськогосподарського походження.

Є засновником наукової школи економістів-екологів, підготувавши близько 10 докторів та 30 кандидатів наук.

Нагороди і почесні звання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 16 травня 2007 року № 411/2007 «Про відзначення державними нагородами з нагоди Дня науки»
  2. Указ Президента України від 23 серпня 2014 року № 675/2014 «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2013 року»

Джерела[ред. | ред. код]