Хвороба Меньєра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвороба Меньєра
Зображення
Названо на честь Prosper Menièred
Уражає внутрішнє вухо
Медична спеціальність оториноларингологія
Поширеність 0,0019[1]
ICD-9-CM 386.00[2][3] і 386.0[2][3]
Ідентифікатор NCI Thesaurus C185243
CMNS: Хвороба Меньєра у Вікісховищі

Хвороба Меньєра — негнійне захворювання внутрішнього вуха, що характеризується збільшенням обсягу ендолімфи (лабіринтної рідини) і підвищенням внутрішньолабіринтного тиску (ендолімфатичний гідропс), в результаті чого виникають рецидивні напади прогресуючої глухоти (частіше односторонньої), системного шуму..[4] Хвороба була вперше вивчена французьким лікарем Проспером Меньєром (1799—1862). Належить до рідкісних захворювань, згідно з даними різних авторів, частота захворювання варіює від 20 до 200 випадків на 100 000 населення. У тих випадках, коли передбачається вторинний характер ендолімфатичного гідропсу, у безпосередньому зв'язку з іншим захворюванням, традиційно використовується термін «синдром Меньєра».[5]

На хворобу Меньера страждають переважно представники європеоїдної раси. Середній вік хворих коливається від 20 до 50 років, але хвороба може траплятися і в дітей. Дещо частіше захворювання зустрічається в осіб інтелектуальної праці та у мешканців великих міст. Етіологія захворювання остаточно не з'ясована.[4]

Етіологія[ред. | ред. код]

Причини появи цього захворювання до кінця не вивчені, проте, найчастіше припускають такі:

  • ангіоневроз;
  • вегетативну дистонію;
  • порушення обміну ендолімфи та іонного балансу внутрішньолабіринтних рідин;
  • вазомоторні та нервово-трофічні розлади;
  • інфекцію та алергію;
  • порушення харчування, вітамінного та водного обміну.

Симптоматика[ред. | ред. код]

Дебютувати хвороба Меньєра може як із вестибулярних, так і зі слухових (зниження слуху, закладеність вуха, вушний шум) симптомів. У перші 2-3 роки захворювання приглухуватість може бути минущою з практично повним відновленням слуху в міжприступному періоді. З роками слух поступово знижується, аж до повної глухоти.[4]

Основні симптоми:

  • періодичні напади системного запаморочення;
  • Розлад рівноваги (хворий не може ходити, стояти і навіть сидіти);
  • Нудота, блювання ;
  • Посилене потовиділення;
  • Зниження, рідко підвищення, артеріального тиску, збліднення шкірних покривів;
  • Дзвін, шум у вусі (вухах).
  • Порушення координації.

Зазвичай перебіг хвороби Меньєра непередбачуваний: симптоми хвороби можуть погіршитися, або поступово зменшитися, або залишитися без зміни. У хворих, які страждають на хворобу Меньєра, згодом можуть з'явитися й інші прояви. Приступи запаморочення поступово можуть погіршитися і стати частіше, внаслідок чого хворий втрачає працездатність, не може нормально водити автомобіль і займатися іншою фізичною активністю. Хворі змушені постійно бути вдома. Порушення слуху стає незмінним. У деяких хворих розвивається глухота на стороні враження. Прояви тинітуса також можуть з часом погіршитися. Також відзначається перехід патологічного процесу з одного вуха до іншого. У такому разі може навіть розвинутись повна глухота.

Водночас трапляються випадки, коли захворювання поступово самостійно проходить і більше ніколи не рецидивує. Деякі пацієнти, які страждають на хворобу Меньєра, відзначають, що через 7-10 років у них поступово зменшуються прояви запаморочень, напади з'являються рідше. У деяких хворих ці прояви можуть повністю пройти. Крім того, симптоми тинітуса також можуть повністю пройти, а слух нормалізуватися.

Лікування[ред. | ред. код]

Лікування хвороби Меньєра проводиться за двома напрямками: усунення гострого нападу та профілактика нових нападів.[6] Всі існуючі зараз способи та методи лікування спрямовані на полегшення переносимості хворими на напади запаморочення, але не змінюють значно перебіг процесу і не запобігають розвитку приглухуватості.[7] Однак індивідуальна терапія, що підбирається з урахуванням супутніх захворювань, може уповільнити розвиток приглухуватості, зменшити вираженість вушного шуму, зменшити частоту і вираженість запаморочення.[8]

Лікування гострого нападу[ред. | ред. код]

Госпіталізація зазвичай не потрібна, за винятком випадків рясного блювання з зневодненням.[6] Для усунення нападу використовуються седативні препарати (діазепам), засоби, що покращують мозковий кровообіг, дегідратаційні засоби. У гострому періоді доцільно вводити препарати парентерально чи свічках.[4] Деякі експерти рекомендують проведення завушних новокаїнових блокад.[4][9]

Медикаментозна профілактика нападів[ред. | ред. код]

Лікування в міжприступному періоді (підтримуюча терапія) має бути комплексним та активним. Застосовуються засоби, спрямовані на всі сторони патологічного процесу:

Немедикаментозне лікування[ред. | ред. код]

  • Зниження споживання солі зменшення кількості рідини у внутрішньому вусі.
  • Обмеження вживання алкоголю, куріння тютюну та приймання кофеїну, а також стресів та будь-яких станів, що провокують напади.
  • Реабілітаційна гімнастика[10] для тренування почуття рівноваги допомагає 70-80 % пацієнтів покращити хронічні симптоми[11].
  • Хімічна абляція лабіринту — застосовується у важких випадках вираженого запаморочення, яке не усувається медикаментозними засобами. Полягає у введенні в барабанну порожнину ототоксичних антибіотиків, таких як гентаміцин. В результаті зменшується вироблення ендолімфи клітинами внутрішнього вуха та патологічна імпульсація з боку ураженого лабіринту.

Щадні хірургічні операції:

  • Хірургічне дренування ендолімфатичного мішка — застосовується при неефективності консервативного лікування симптомів хвороби Меньєра та збереженому слуху з ураженого боку. Мета — зменшити тиск в ендолімфатичному просторі, зменшити прояви хвороби, не ушкоджуючи при цьому структуру вуха.
  • саккулотомія — декомпресивна операція на сферичному мішечку;
  • перетин вестибулярного нерва з метою припинення аферентної імпульсації, що сприяє зникненню вестибулярних розладів.
  • лазеродеструкція горизонтального напівкружного каналу — дозволяє домогтися позбавлення від нападів запаморочення в найближчі та віддалені терміни, зберегти слух і затримати розвиток гідропічного процесу в іншому вусі при односторонньому процесі.[12]

При безуспішності щадних видів хірургічних втручань проводять такі деструктивні операції як:[4]

  • Лабіринтектомія.
  • Кохлеосаккулотомія.
  • Вестибулярна нейректомія.

Слід зазначити, що операції на автономній нервовій системі та перерізання сухожиль м'язів барабанної порожнини малоефективні, а декомпресивні та деструктивні хірургічні втручання, як правило, призводять до глухоти на опероване вухо та поновлення нападів запаморочень у віддалені терміни у зв'язку з фіброзним зарастанням створених співустей.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Europe PubMed Central — 2012.
  2. а б Disease Ontology — 2016.
  3. а б Monarch Disease Ontology release 2018-06-29 — 2018-06-29 — 2018.
  4. а б в г д е ж и Зайцева О. В. Болезнь Меньера в современной клинической практике : [рос.]. — Русский медицинский журнал. — 2010. — № 16. — С. 1022—1026. — ISSN 2225-2282.
  5. Замерград М. В. и др. Диагностика системного головокружения в амбулаторной практике : [арх. 29 жовтня 2020]. — Неврологический журнал. — 2014. — № 2.
  6. а б Minor L. B., Schessel D. A., Carey J. P. Meniere's disease : [арх. 22 вересня 2017]. — Current opinion in neurology. — 2004. — № 1. — С. 9—16. — ISSN 1350-7540.
  7. Нурмухаметова Е. Диагностика и лечение болезни Меньера. — Русский медицинский журнал.. — 1998. — № 20. — С. 1346–1347.
  8. Патякина О. К. Лечебная тактика при вестибулогенном головокружении. — Consilium medicum. Приложение.. — 2001. — С. 9–12.
  9. Бабияк В. И., Ланцов А. А., Базаров В. Г. Клиническая вестибулология. — СПб.: «Гиппократ», 1996. — 336 с.
  10. Упражнения для тренировки чувства равновесия « Omnibus rebus | Борис Бикбов. Архів оригіналу за 27 липня 2020. Процитовано 27 липня 2020.
  11. L. Yardley, F. Barker, I. Muller, D. Turner, S. Kirby. Clinical and cost effectiveness of booklet based vestibular rehabilitation for chronic dizziness in primary care: single blind, parallel group, pragmatic, randomised controlled trial // BMJ. — 2012. — Vol. 344, iss. jun06 1 (6 June). — P. e2237–e2237. — ISSN 1756-1833. — DOI:10.1136/bmj.e2237.
  12. Егорова М. Ю., Корвяков В. С. Метод лазеродеструкции вестибулярных рецепторов горизонтального полукружного канала у пациентов с болезнью Меньера в историческом аспекте : [рос.]. — Российская оториноларингология. — 2013. — № 5. — С. 109—113. — ISSN 1810-4800.

Посилання[ред. | ред. код]