Гераклейський півострів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Херсонеський півострів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гераклейський півострів
Країна  Росія
Мапа

Геракле́йський піво́стрів — трикутний виступ суші в Чорному морі на південному заході Кримського півострова, від якого відокремлюється Севастопольською бухтою, річкою Чорною, Балаклавською долиною та Балаклавською бухтою. Займає площу близько 10 тис. га.

Гераклейський півострів у давнину був територією Херсонеса Таврійського. Назва його походить від грецької — χερσόνησος, тобто півострів. Інша назва півострова — Трахейський. У XIX столітті вживалася також назва Іраклійський.

У давнину Гераклейський півострів, можливо, був захищений у східній частині валом і ровом для захисту херсонеситів від їх сусідів таврів. Півострів був сільськогосподарською округою Херсонеса — хорою, де були зведені укріплення, садиби, розмежовані наділи, влаштовані виноградники і сади.

Півострів являє собою кам'янисте плоскогір'я, порізане балками, яке полого спускається з висот Сапун-гори до Чорного моря.

На Гераклейському півострові розташована Південна сторона Севастополя.

Література[ред. | ред. код]

  • Гриневецкий С. Р., Зонн И. С., Жильцов С. С. Черноморская энциклопедия. М.: Международные отношения, 2006. — С.  42. ISBN 5-7133-1273-9

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 44°33′ пн. ш. 33°30′ сх. д. / 44.550° пн. ш. 33.500° сх. д. / 44.550; 33.500