Хижняк Дмитро Савович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хижняк Дмитро Савович
Народився 1910
Городище, Черкаський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Помер серпень 1943
Діяльність державний діяч
Партія КПРС
Нагороди
орден Леніна орден Червоної Зірки

Дмитро Савович (Савелійович) Хижняк (1910(1910), містечко Городище Київської губернії, тепер Черкаської області — загинув 1943, тепер Львівська область) — український радянський партійний діяч, секретар Дрогобицького обкому КПУ, керівник оперативної групи ЦК КП(б)У по Дрогобицькій області. Депутат Дрогобицької обласної ради 1-го скликання.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в родині робітника-слюсаря Городищенського цукрового заводу. Закінчив семирічну школу. Трудову діяльність розпочав робітником цукрового комбінату в містечку Городищі на Київщині. Працював у радгоспі.

Член ВКП(б) з 1929 року.

До 1931 року — голова Зорівської сільської ради на Черкащині. У 1931—1932 роках — секретар Золотоніського районного виконавчого комітету.

З 1932 року працював на відповідальній комсомольській роботі. Обирався головою районного бюро юних піонерів, секретарем, 1-м секретарем Олевського і Рокитнянського районних комітетів ЛКСМУ Київської області.

У 1937—1939 роках — 1-й секретар Бабанського районного комітету КП(б)У Київської області.

З вересня 1939 року — голова Тимчасового управління Підгаєцького повіту Тернопільського воєводства. Потім працював 1-м секретарем Лісківського повітового комітету КП(б)У Дрогобицької області.

У 1940—червні 1941 року — завідувач організаційно-інструкторського відділу Дрогобицького обласного комітету КП(б)У.

З 10 червня 1941 року — секретар Дрогобицького обласного комітету КП(б)У з транспорту.

З червня 1941 року — учасник німецько-радянської війни. Перебував на кадровій роботі в Центральному штабі партизанського руху в Москві, працював заступником начальника відділу кадрів Центрального штабу партизанського руху. З 1943 року служив начальником 1-го відділення відділу кадрів Українського штабу партизанського руху. У червні 1943 року очолив оперативну групу ЦК КП(б)У по Дрогобицькій області. На чолі групи відправлений на територію Львівщини. Загинув у бою з німецькими військами у серпні 1943 року.

Звання[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]