Хоко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хоко (Hoko)


Служба
Тип/клас мінний загороджувач
Держава прапора
Належність Імперський флот Японії
Спущено на воду 8 вересня 1941
Введено в експлуатацію 20 грудня 1941
Виведений зі складу флоту 28 вересня 1943 потоплений поблизу острова Бугенвіль
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 720
Технічні дані
Озброєння
Хоко. Карта розташування: Папуа Нова Гвінея
28.09.43
28.09.43
Район потоплення Хоко

Хоко (Hoko) — корабель Імперського флоту Японії, який під час Другої світової війни взяв участь в операціях японських збройних сил на Соломонових островах.

Хоко спорудили 1941 року на корабельні Tama Heavy Industries у Тамано. Корабель належав до мінних загороджувачів типу Хірасіма (втім, він також міг виконувати функцію сітьового загороджувача).

Первісно корабель приписали до військово-морської бази Мако (на Пескадорських островах у південній частині Тайванської протоки), де він займався протичовновими операціями та проведенням конвоїв до Індокитаю, Японії та Філіппін.

10 квітня 1943-го Хоко вирушив з Мако, ескортуючи конвой до Рабаулу — головної передової бази японців у архіпелазі Бісмарка, з якої провадились операції на Соломонових островах та сході Нової Гвінеї.

28 серпня 1943-го поблизу острова Бука (лежить біля північного узбережжя Бугенвіля на заході Соломонових островів) корабель безрезультатно атакував летючий човен PBY «Каталіна».

28 вересня за кілька кілометрів від північного завершення Буки Хоко атакували та потопили бомбардувальники B-24 «Ліберейтор».[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Minelayers. www.combinedfleet.com. Процитовано 23 грудня 2020.
  2. Niehorster, Dr Leo. Minelayers, Imperial Japanese Navy, World War II. www.niehorster.org. Процитовано 23 грудня 2020.