Хілотерій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хілотерії †
Час існування: міоценпліоцен (15-2 млн р. тому)
Скелет хілотерія
Скелет хілотерія
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Надряд: Лавразіотерії (Laurasiatheria)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Родина: Носорогові (Rhinocerotidae)
Рід: Хілотерії (Chilotherium)
Посилання
Вікісховище: Category:Chilotherium
Віківиди: Chilotherium
EOL: 4452704
Fossilworks: 43196

Хілотерії (лат. Chilotherium) — рід носорогових, який жив від пізнього міоцену до пліоцену 15–2 мільйонів років тому. Ареал цих тварин простягався від Азії до Північно-Східної Європи. Відомо близько одинадцяти видів хілотеріїв.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довжина тіла близько 3 метрів, висота 1,5–1,8 метрів. Вага тварини була в межах 1–2,5 тонн. Ноги хілотерія були короткими, на передніх кінцівках по 3 пальці. Череп хілотерія був ширший і менший чим і їх родичів — ацератеріїв. Роги були відсутні, але на нижній щелепі були пара невеликих бивнів довжиною в 12 сантиметрів, кінцівки бивнів дивились вперед і були трохи зігнуті до верху.

Місце життя та харчування[ред. | ред. код]

Невеликий зріст і довжина ніг хілотерія свідчать про те, що це була травоїдна тварина, харчувалась рослинністю яка росла на землі, а широка нижня щелепа допомагала викопувати кореневища. Мешкали, найімовірніше, у болотистих низинах та біля річок.

Поведінка[ред. | ред. код]

Значні скупчення знахідок останків вказує що ці тварини, найімовірніше, жили стадом. Стадний спосіб життя забезпечував відносну безпечність окремих представників, і успішне виживання потомства яке було під охороною старших. Міцні гострі різці додатково могли бути назначені для захисту від хижих тварин і в боротьбі самців за самок.

Поширення хілотеріїв

Вимирання[ред. | ред. код]

У пліоцені хілотерії починають вимирати. Ймовірно причиною їх вимирання було зміна клімату в пліоцені, клімат став посушливий, унаслідок чого скоротилась рослинність біля річок та боліт, де мешкали хілотерії.

Види[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]