Цезальпінієві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цезальпінієві
Delonix regia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Підродина: Цезальпінієві (Caesalpinioideae)
DC., 1825
Триби

Cassieae[fr]
Caesalpinieae[en]
Cercideae[en]
Detarieae[en]

Вікісховище: Caesalpinioideae

Цезальпінієві[1] (Caesalpinioideae) — підродина бобових рослин, назва походить від назви рослини цезальпінія (Caesalpinia).

Цезальпінієві — переважно дерева, поширені у вологих тропіках. Їх квітки зігоморфні, але дуже різні. Кореневі вузлики зустрічаються дуже рідко в цій підродині, і навіть коли зустрічаються, мають примітивну структуру.

Таксономісний статус цієї групи не до кінці впевнений. У деяких старіших класифікаціях, наприклад системі Кронквіста, група класифікувалася у розряді родини, Caesalpiniaceae. Хоча група все ще визнається, існує сумнів щодо розміщення багатьох родів (у цієї підродині або у інших). Недавні систематичні дослідження, використовуючи молекулярні дані, підтвердили парафілетичність групи щодо підродин метеликові (Faboideae або Papilionoideae) і мімозові (Mimosoideae) і зараз розглядається розкол групи.

Роди звичайно групуються в чотири триби, Caesalpinieae, Cassieae, Cercideae і Detarieae. Триба Cercideae раніше іноді включалася до підродини метеликові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бобові. Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 18.01.2018.