Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Волочиськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Волочиськ)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Волочиськ
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2002

Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Волочиську — парафія і храм греко-католицької громади Хмельницького деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в м. Волочиськ Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

В одній із своїх промов тодішній вікарій Тернопільської єпархії УГКЦ о. митрат Василій Семенюк, опираючись на архівні дані, сказав, що в цьому містечку на Збручі до 1723 року існували дві українські греко-католицькі церкви. Але слід доповнити, що греко-католицизм на цьому терені російський царизм знищив наприкінці XVIII століття — у 30-х роках XIX століття. Після проголошення незалежності України з метою відновлення історичної справедливості постало питання про утворення громади УГКЦ у м. Волочиськ. Одним із ініціаторів її заснування був місцевий житель Любомир Хоптяний.

Влітку 1995 р. в м. Волочиськ було зареєстровано громаду УГКЦ, яка на той час нараховувала 11 осіб. Богослужіння проводили в приміщенні місцевої Школи мистецтв о. Зиновій Гончарик, який тимчасово виконував обов'язки пароха, а також о. Михайло Валійон та о. Володимир Івашків із Підволочиського протопресвітеріату. За о. Євстахія Ладики розпочато будову тимчасової каплиці. Згодом міська адміністрація виділила місце під забудову церкви.

У 1997 році на Вербну неділю відбулося відкриття і освячення каплиці Різдва Пресвятої Богородиці. Іконостас, ікони виконали місцеві художники, вірні громади Михайло та Оксана Авдиковичі. Суттєво допомагав у будівництві святині голова тодішнього колгоспу із с. Староміщина Підволочиського району Зеновій Довгий.

Значний внесок у духовний та фінансовий розвиток парафії зробила Тернопільська вища духовна семінарія ім. патріарха Йосифа Сліпого на чолі з тодішнім о. митратом Василієм Семенюком, а також о. Й. Касперський із Німеччини та парафіяни.

За о. Володимира Турина розпочали будівництво нового храму.

За о. Володимира Козака завершено будову нового храму. 4 грудня 2002 року його урочисто освятив владика Михаїл Сабрига.

7 травня 2006 року парафію і церкву відвідав Глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар разом із владиками Михаїлом Сабригою, Василієм Семенюком, Василієм Івасюком, екзархом Казахстану о. Василем Говерою.

На парафії діють: спільнота «Матері в молитві», молодіжний хор, Вівтарна дружина, Біблійний гурток, недільна школа, ведеться катехитична праця з дітьми, молоддю та дорослими. Відбуваються реколекції та прощі до святих місць, організовуються молодіжні та дитячі вистави.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Зиновій Гончарик (до 1996),
  • о. Євстахій Ладика (1996—1999),
  • о. Володимир Турин (1999—2000),
  • о. Володимир Козак (з лютого 2000).

Джерела[ред. | ред. код]