Церква Святого Духа (Солоне)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святого Духа (Солоне)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Солоне
Конфесія ПЦУ

CMNS: Церква Святого Духа у Вікісховищі

Церква Святого Духа в Солоному — парафія і храм Заліщицького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Солоне Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм Святого Духа, збудований з місцевого дуба — взірець народної архітектури. Меморіальна дошка датує 1860 рік — час побудови церкви. До 1989 року була єдина православна громада, яка пізніше розділилася. Внаслідок поділу храм перейшов до греко-католицької громади, яка була більш чисельною.

Православні парафіяни використовували римо-католицький костел, який за часи радянської влади був складом. У 1993 році після капітального ремонту і встановлень; на храмі трьох куполів його освятив архрієпископ Тернопільський і Бучацький Василій як храм Святого Духа, а у 2009 році біла центрального входу збудовано шестигранну дзвіницю.

Насипано та освячено символічну могилу жертвам сталінського терору, відновлено пам'ятний хрест на честь скасування панщини (1991). Встановлено та освячено пам'ятник сотнику Січових Стрільців УПА Роману Зозуляку (1936), реставровано і відновлено фігуру святого Миколая Чудотворця (1992).

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Олександр Процишин.

Джерела[ред. | ред. код]