Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Дзвиняч)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Дзвиняч)

Тип церква
Статус спадщини пам'ятка архітектури місцевого значення України
Країна  Україна
Розташування Дзвиняч
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1791

CMNS: Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Дзвинячі — парафія і храм Заліщицького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Дзвиняч Чортківського району Тернопільської области.

Оголошена пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 510)[1].

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм Успіння Пресвятої Богородиці заснував Антон Ханановський в 1791 році. Вимурована в центрі села споруда має форму костела, поряд — дзвіниця. Будівлю споруджували, як костел, але вона була завеликою, бо поляків у селі було менше, ніж русинів. Тому пан Вартанович віддав її греко-католицькій громаді (Церква Успіння Пресвятої Діви Марії, Станиславівська єпархія, Заліщицький деканат)[джерело?]. Жителі села збирали кошти на закінчення будівництва, наймали малярів для прикрашення Божого дому.

Вартанович збудував ще один будинок під костел. Під час Другої світової війни костел розгромили, а за радянської влади туди завезли сіль, яка довершила свою згубну справу.

Старожили стверджують, що на території села пам'ятають три храмові споруди: перша знаходилася там, де нині проживає Галина Прокіпчук. Це була невеличка дерев'яна церква. Тепер на тому місці зведено хрест, встановлено відпуст і щорічно освячують воду. Другий храм був на подвір'ї Романа Мартинчука. Третій — сучасний.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Василь Вирозуб.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]