Цецинія Аррія Молодша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цецинія Аррія Молодша
Ім'я при народженні Caecinia Arria
Народилася невідомо
Померла після 97
Діяльність римська матрона
Рід Цецини
Батько Авл Цецина Пет
Мати Аррія Старша
Брати, сестри Гай Леканій Басс Цецина Пет
У шлюбі з Публій Клодій Фразея Пет
Діти Фаннія

Цецинія Аррія Молодша (лат. Caecinia Arria; ? — після 96) — римська матрона часів ранньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з етруського роду нобілів Цецинів. Донька Авла Цецини Пета, учасника змови Луція Скрибоніана, та Аррії Старшої. Замолоду вийшла заміж за Публія Клодія Фразею, в майбутньому лідера опозиції.

Підтримувала свого чоловіка у поглядах щодо імператора Нерона. У 66 році бажала накласти руки разом із Фразеєю, але той наказав Аррії жити, щоб виховувати доньку. У 75 році була заслана у зв'язку з діяльністю її зятя Гая Гельвідія Пріска, проте незабаром імператор Веспасіан повернув Аррію до Риму.

У 93 році імператор Доміціан відправив у заслання онука Аррії Молодшої — Гая Гельвідія Пріска Молодшого — разом з її донькою Фаннією. Аррія пережила страту онука в 96 році. У 97 році, після приходи до влади імператора Нерви, її було повернуто до Риму. Намагалася домогтися реабілітації зятя та онука, але марно. Про дату її смерті немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Публій Клодій Фразея Пет, консул-суфект 56 року.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Simone Follet: Arria (minor). In: Richard Goulet (Hrsg.): Dictionnaire des philosophes antiques. Band 1, CNRS, Paris 1989, ISBN 2-222-04042-6, S. 596 (нім.)