Чемпіонат Рутенії з хокею

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемпіонат Рутенії з хокею
Вид спорту Хокей із шайбою
Засновано 1934
Кількість команд
Країна(и) Чехословаччина Чехословаччина
Угорщина Угорщина
Закарпатська область
Поточний чемпіон

Розіграш Чемпіонату Рутенії з «канадського хокею» проводився у 1930—1940 роках на території сучасного Закарпаття, що було частиною Чехо-Словаччини та, пізніше, Угорщини.

Історія[ред. | ред. код]

У чемпіонаті Чехо-Словаччини[ред. | ред. код]

Володар першого чемпіонського титулу на закарпатській території визначився в січні 1934 року. Турнір мав назву Чемпіонат Рутенії і був складовою частиною чемпіонату Чехо-Словаччини (республіканський титул розігрувався поміж чемпіонами Богемії, Моравії, Сілезії, Словаччини і Рейхспротекторату Богемії та Моравії. Чемпіонат Рутенії був складовою частиною першості Східної Словаччини).

Першими володарями закарпатського чемпіонського звання стали спортовці Ужгородського Атлетичного Клубу. 11 лютого 1934 року хокеїсти УАК провели в Кошицях матч з переможцем Класу ІІ Східної Словаччини — Кошицьким Атлетичним Клубом, який виграли з рахунком 2:1 (шайби закинули Чонгар та Кешко).

У 1935 та 1936 роках чемпіонат Рутенії також проводився. Переможці цих розіграшів невідомі.

У чемпіонаті Угорщини[ред. | ред. код]

Після німецького поділу Чехо-Словаччини в березні 1939 року, Рутенія / Підкарпатська Русь була окупована Угорщиною. У січні 1940 року закарпатські хокеїсти знов зустрілися з атлетами «Кошице АК». На цей раз зустріч відбувалась в рамках відбірного турніру провінційних регіонів першості Угорщини і завершилася з рахунком 8:0 не на користь УАК.

У регіональних змаганнях чемпіонатів Угорщини 1943 та 1944 років спортовці УАК програли усім кошицьким командам та закинули лише 3 та 2 шайби відповідно.

Призери змагань[ред. | ред. код]

Сезон Чемпіон Срібний призер Брозовий призер
1934 УАК Ужгород ? ?
1935 ? ? ?
1936 ? ? ?

Після закінчення війни з приходом до Закарпаття радянської влади, хокей в Ужгороді на деякий час з'явився знов. Місцевий «Спартак» брав участь в розіграшах чемпіонату СРСР 1946 року та першостях УРСР з 1939 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]