Червона кімната

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червона кімната
The Red Room
Жанр готика
Форма оповідання
Автор Герберт Веллс
Мова англійська
Опубліковано 1896
Країна  Велика Британія
Видавництво журнал "The Idler"
У «Гутенберзі» 23218

Червона кімната (англ. The Red Room) — оповідання англійського письменника Герберта Веллса. Вперше опубліковане у журналі "The Idler" у 1896 році[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідач вирішує провести ніч у замку Лотарингії, де нібито є кімната з привидами, пофарбована у яскраво-червоний колір. Він має намір спростувати легенди про привидів. Попри туманні попередження трьох слуг, які живуть у замку, оповідач піднімається до «Червоної кімнати».

Спочатку оповідач намагається подолати свій страх темряви, запалюючи свічки, але вони з невідомої причини постійно гаснуть. Він уявляє, що свічками керує злий розум. Коли страх посилюється, він натикається на якісь меблі в темряві, вдаряється головою об стіну та непритомніє.

Слуги знаходять його вранці та дуже хочуть почути опис привида. Оповідач погоджується, що в кімнаті є якась сила, але то був не привид, а сам страх.

Сприйняття[ред. | ред. код]

За публікацією освітнього порталу Shmoop University Inc., «Червона кімната» не є звичайною готичною новелою, оскільки в ній хоча й присутні необхідні атрибути жанру, мова йде про людську психологію, коли сила страху перемагає людський розум та самоконтроль»[2].

На думку Олівера Тірла[3],  лектора Університету Лафборо, дослідника літератури ХІХ-ХХ століття, «Червона кімната» – гарний раціональний погляд на історію привидів, яка була популярною наприкінці ХІХ століття». Г. Веллс, «написавши історію з родзинкою, в якій немає привидів, а є лише страх, що робить своє без допомоги надприродного, перевернув умовності жанру»[4].

Посилання[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wells, H. G. (14 вересня 2016). The Red Room (англ.). Read Books Ltd. ISBN 978-1-4733-4546-1.
  2. The Red Room Introduction | Shmoop. www.shmoop.com. Процитовано 28 квітня 2024.
  3. Dr Oliver Tearle, Loughborough University. www.lboro.ac.uk (англ.). Процитовано 28 квітня 2024.
  4. by (27 грудня 2023). A Summary and Analysis of ‘The Red Room’ by H. G. Wells. Interesting Literature (амер.). Процитовано 28 квітня 2024.