Чорний нарцис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорний нарцис
англ. Black Narcissus
Жанр драма
Режисери Майкл Павелл
Емерик Прессбургер
Продюсери
  • Майкл Павелл
  • Емерик Прессбургер
Сценаристи
  • Майкл Павелл
  • Емерик Прессбургер
На основі роману Чорний нарцис Румер Годден[en]
У головних
ролях
Дебора Керр
Флора Робсон
Дженні Лерд
Оператор Джек Кардіфф
Композитор Браян Ісдейл[en]
Художник Альфред Юнге
Кінокомпанія
Дистриб'ютор General Film Distributors (Велика Британія)
Тривалість 100 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1947
Дата виходу 27 травня 1947 (Велика Британія)
Кошторис £280 000
IMDb ID 0039192
Рейтинг IMDb: 8.0/10 stars
CMNS: Чорний нарцис у Вікісховищі

«Чорний нарцис» (англ. Black Narcissus) — британська психологічна драма 1947 року, поставлена режисерами Майклом Павеллом та Емериком Прессбургером за однойменним романом (1939) британської письменниці Румер Годден[en]. Прем'єра стрічки відбулася за декілька місяців до проголошення незалежності Індії[1]. На думку Дейва Кера, у той час фільм сприймався як прощання з Британською імперією[2].

«Чорний нарцис» отримав визнання за новаторство в технічному плані — оператор Джек Кардіфф наповнив фільм яскравими кольорами, що принесло картині премію Американській кіноакадемії за найкращу операторську роботу, за найкращу роботу художника-постановника і премію Золотий глобус за найкращу операторську роботу .

Сюжет[ред. | ред. код]

Сестра Клода на чолі невеликої групи черниць з ордену Послушниць Марії Калькуттської направлена в саме серце Гімалаїв, в палац Мону, наданий ордену індійським генералом для облаштування втам диспансеру і школи. Колись у цьому палаці розміщувався гарем батька генерала. Це справжнє «орлине гніздо», нависле над порожнечею на висоті 8000 футів (майже 2,5 км). Англійський резидент містер Дін категорично проти заснування монастиря в цьому місці і пророкує, що незабаром черницям доведеться звідси поїхати. Серед вихованців — 17-річна сирота, знехтувана чоловіком, і молодий принц, надушений одеколоном «Чорний нарцис», який він замовив з Лондона. Принц добився дозволу навчатися в цій школі, призначеній, в принципі, для дівчат і маленьких хлопчиків.

Висота, чисте повітря, аромати, дивовижний колорит і чуттєвість, розчинена в цих краях, змінять і перевернуть внутрішній розпорядок життя сестер, особливо — сестри Клоди, у якої з'явилася безліч часу і приводів подумати про минуле. Вона любила молодого чоловіка, була заручена з ним, а він сам поїхав до Америки. Сестра Рут закохана в Діна і звинувачує Клоду в тому ж. Вона хоче вийти з ордену. Переодягнувшись у мирське вбрання, Рут накладає макіяж і приходить до Діна, щоб освідчитися йому в кохання. Потім вона намагається зіштовхнути у прірву сестру Клоду, коли та б'є у дзвін на площі: але спроба обертається невдачею, і Рут сама падає, розбиваючись на смерть. Після цієї події сестри остаточно покидають палац, коли починається сезон дощів.

У ролях[ред. | ред. код]

Дебора Керр сестра Клода
Флора Робсон сестра Філіппа
Дженні Лерд сестра Гані
Джудіт Ферс сестра Брайоні
Кетлін Байрон сестра Рут
Есмонд Найт старий генерал
Сабу молодий генерал
Дейвід Фаррар містер Дін
Джин Сіммонс Канчі

Знімальна група[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Індія у фільму була побудована в декораціях на студії в Пайнвуді і в садах Леонардслі в Сассексі. Рішення залишитися в Англії спочатку здивувало і розчарувало знімальну групу, що розраховувала на захоплюючу експедицію, але режисер Майкл Павелл, за згодою художника по декораціях Альфреда Юнге, вирішив, що це єдиний спосіб добитися повного контролю над творчим процесом[3].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[4]
Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат
Спільнота кінокритиків Нью-Йорка 1947 Найкраща акторка Дебора Керр Номінація
Кетлін Байрон 3-є місце
Премія «Оскар» 1948 Найкращий оператор Джек Кардіфф Перемога
Найкраща робота художника-постановника Альфред Юнге Перемога
Премія Золотий глобус 1948 Найкращий оператор Джек Кардіфф Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лурселль, Жак. Black Narcissus/Черный нарцисс // Авторская энциклопедия фильмов. — СПб. : Rosebud Publishing, 2009. — Т. 1. — С. 473—475. — 3000 прим. — ISBN 978-5-904175-02-3.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]