Чумак Максим Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Максим Чумак
Чумак Максим Вікторович
 Лейтенант
Загальна інформація
Народження 1984(1984)
м. Київ, Українська РСР, СРСР
Смерть 3 січня 2023(2023-01-03)
поблизу м. Сватове на Луганщині
(загинув у ході російського вторгнення в Україну)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Максим Вікторович Чумак — український спортсмен, лейтенант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році, майстер спорту України з дзюдо та самбо.

Життєпис[ред. | ред. код]

Максим Чумак народився 1984 року в Києві. Ще в ранньому дитинстві почав займатися спортом. Після закінчення загальноосвітньої школи навчався в Державному податковому університеті. Закінчив там і кафедру військової підготовки, отримавши звання молодшого лейтенанта запасу. Брав участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях з дзюдо та самбо. За вагомий внесок у досягнення українського спорту і виконали відповідних нормативів Максиму Чумаку було присуджено почесне спортивне звання «Майстер спорту України з дзюдо та самбо». З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну 26 лютого 2022 року Максим Чумак добровільно вступив до лав Національної гвардії України. Під час війни отримав звання лейтенанта. Разом з побратимами у надзвичайно тяжких умовах у лісі вздовж лінії фронту під Кремінною виконував бойові завдання. За тиждень до смерті, 27 грудня 2022 року згідно з Указом Президента «Про відзначення державними нагородами України» за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Загинув 3 січня 2023 року під Сватовим на Луганщині. В авто, де перебував Максим Чумак влучив снаряд. Підготовлено подання на нагородження загиблого офіцера орденом «За мужність» ІІ ступеня[1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» II ступеня (2022, посмертно)
  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Максим Чумак. ЯНГОЛИ СПОРТУ. Реквієм за загиблими українськими спортсменами (укр.). 20 січня 2022. Процитовано 21 січня 2023.
  2. У боях під Сватовим загинув дзюдоїст Максим Чумак. 24 канал Спорт (укр.). 21 січня 2023. Процитовано 21 січня 2023.
  3. Український дзюдоїст загинув під Сватовим. https://champion.com.ua (укр.). 21 січня 2023. Процитовано 21 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]