Шаблон:Вибрана стаття/9 вересня, 2006

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Деруни́, дерун (одн.) — картопляні млинці, користуються великою популярністю в українській кухні, особливо в північних районах України. Основним інгредієнтом страви є терта картопля. Власне, від способу приготування млинців (тертої, а в деяких регіонах кажуть — дертої, картоплі) й походить назва деруни. Деруни зі сметаною є традиційною частиною святкового столу на Благовіщення.

В українців деруни відомі також під назвами "терті (картопляні) пля́цки", "терчаники", "тертюхи", на сході України більш вживаною назвою є "дра́ники", "драча́ники". За неперевіреними версіями, також вживають назви: "бабка", "кизлики" (Закарпаття), "пертушаники" (на Київщині) "гейзебубели";

До столу деруни подаються зі сметаною, ряжанкою, сиром, шкварками чи соломахою. За традиційними народними рецептами іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею та грибами, заправлений підсмаженим борошном (запражку). Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складали у макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч.

(докладніше…)