Шкварки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шкварки
Шкварки із свинячої підчеревини

Шква́рки[1], також ви́шкварки[2] — обсмажені шматочки сала з домашньої худоби чи птиці, які утворюються під час витоплення жиру. В українській кухні шкварки широко використовуються при приготуванні різноманітних страв, а також як поливка для вареників, зварених каш, тощо.

Шкварки слід готувати, витоплюючи сало на малому вогні, після чого відділити смалець, що утворився, від, власне, шкварок. Найпоширеніші шкварки — із свинячого сала чи підчеревини.

У кухні ашкеназів (східноєвропейських, в тому числі українських, євреїв) поширені шкварки з курячого, гусячого та качиного жиру (шмальц).

Чипси зі шкірки сала[ред. | ред. код]

В Україні набувають популярності хрусткі шкварки з шкірки сала (свинячої шкіри). За кордоном ця закуска відома як pork rinds в Сполучених Штатах Америки, chicharron в Іспанії і Мексиці, flæskesvær в Данії, grammeln або grieben або schweinekrusten в Німеччині і Австрії, pork scratchings в Англії.

Хрусткі шкварки з шкірки сала

На відміну від класичних шкварок, звичних для українців, процес приготування хрустких шкварок (чипсів) з шкірки сала досить складний і включає: варку сирої шкіри в підсоленій воді, нарізку і сушку до стану ламкості, смаження у фритюрі. В результаті отримуємо хрусткі, повітряні «чипси з сала» що тануть у роті і мають неперевершений натуральний смак бекону.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]