Юшаєв Султан Тагірович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юшаєв Султан Тагірович

Народження 24 квітня 1960(1960-04-24) (64 роки)
Хасав'юрт, Дагестанська АРСР
Країна  Росія
Діяльність художник

CMNS: Юшаєв Султан Тагірович у Вікісховищі

Султан Тагирович Юшаєв (нар. 24 квітня 1960(19600424), Хасав'юрт, Дагестанська АРСР, РРФСР, СРСР) — чеченський художник, нині проживає в Бельгії, був членом Спілки художників СРСР[1], член Товариства бельгійських професійних художників[2][3]. Старший брат Заміра Юшаєва[1]. Автор герба Чеченської республіки Ічкерія[2][3].

Біографія[ред. | ред. код]

Юність[ред. | ред. код]

Народився 24 квітня 1960 ріка в чеченській родині в місті Хасавюрт Дагестанської АРСР, РРФСР. У 1978 році закінчив Хасавюртовское ЗОШ № 14 імені х. Нураділова. У тому ж році вступив до Ізбербашського педагогічного училища на відділення художника-викладача. Через рік Юшаєв перевівся в Дагестанське художнє училище імені М. А. Джемала в Махачкала. У 1982 році, залишивши училище, поїхав до м. Ленінград і влаштувався вільним слухачем в Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна. І в тому ж році вступив до цього ж інституту на факультет живопису. У 1983 році був призваний до Радянської Армії. Після дворічної служби, в 1985 році продовжив навчання в Академії мистецтв у майстерні А.а. Мельникова — академіка живопису, народного художника СРСР (майстерня монументального живопису). Дипломною роботою художника була картина "з рідної землі", про депортацію чеченського народу в лютому 1944 року. Полотно зберігається в науково-дослідному музеї Академії мистецтв. Після завершення навчання, на запрошення Міністерства культури Чечено-Інгушської АРСР Султан Юшаєв поїхав працювати в місто Грозний. У 1991 році Султан Юшаєв став членом Спілки художників СРСР[4][2].

Кар'єра[ред. | ред. код]

На чеченському національному з'їзді в Грозному 23 - 25 Листопад 1990 г, був оголошений конкурс на виконання ескізів першого чеченського герба. Варіант герба Султана Юшаєв сподобалася оргкомітету, після чого був прийнятий як офіційний герб Чеченської республіки Ічкерія. В кінці 1991 року С.Юшаєв був запрошений в Королівський Кілський університет Великобританії, де провів виставку своїх картин; також проводив там майстер-класи на факультеті образотворчих мистецтв. Пізніше Султана Юшаєва для написання портрета Ексетерського університету[en] запросили в місто Ексетер. Портрет знаходиться в галереї університету серед портретів колишніх президентів[4].

Пізніше було написано кілька сімейних портретів для приватних колекціонерів. Султан Юшаєв приїжджав додому і брав активну участь на всіх виставках, які проходили в Грозному. Пізніше, в 1995—1996 роки, під час бойових дій, вся колекція робіт художника, що знаходилася в музеї образотворчих мистецтв ім. П. Захарова, безповоротно втрачена[4].

Герб Ічкерії[ред. | ред. код]

Герб Чеченської Республіки Ічкерія

Влітку 1990 року Султан Юшаєв приїхав до Чечні з Ленінграда (Санкт-Петербурга) і облаштовувався в столиці Чечні, місті Грозному. Організатори загальнонаціонального з'їзду чеченського народу, який пізніше став Конгресом (ОКЧН), готувалися до з'їзду, запланованого на осінь 1990 року, і вирішили, що на цьому форумі повинні бути прапор і герб. Був оголошений конкурс в Спілці художників Чечні, в якому майже всі художники взяли участь. У кожного художника був свій варіант герба, і у Юшаєва був варіант з вовком в колі вічності. Був ще другий варіант з вовком в трикутнику, де кожен кут герба символізував минуле, сьогодення і майбутнє чеченського народу. Оргкомітет обговорював всі варіанти, і ескіз Юшаєва з вовком сподобався всім. Цей варіант гаряче підтримали відомий чеченський історик Долхан Хожаєв, популярний чеченський поет Апті Бісултанов[en] і багато інших. Цей варіант був прийнятий оргкомітетом з'їзду чеченського народу. На першому з'їзді ОСЧН герб був без зірок, а ідея додавання зірок прийшла пізніше після звернення чеченських істориків, які вивчають тайпи і Тукуми. Історики попросили Юшаєва, зберігаючи існуючу геральдику, додати зірки. Однак Юшаєву довелося поїхати в Велику Британію на запрошення одного з місцевих університетів, де Султан Юшаєв працював у Лондоні деякий час[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Юшаєв Султан. vaydahar. 08.02.2013. Архів оригіналу за 31 May 2023.
  2. а б в г Султан Юшаев: Живопись - это пища для моей души. Руслан Исаев. 08.02.2013. Архів оригіналу за 1 Oct 2022.
  3. а б в Майрбек Вачагаев (Июль 04, 2023). Европейский художник из Хасавюрта. kavkazr.com. Архів оригіналу за 15 Jul 2023.
  4. а б в Ильмудин Соипов (17-11-2017). Художник: ОТ ВДОХНОВЕНИЯ К ПРОФЕССИОНАЛИЗМУ. Нийсо-Дагестан. Архів оригіналу за 15 Jul 2023.