Ягодовський Ігор Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ігор Дмитрович Ягодовський (6 листопада 1917, Чернігів — 20 березня 1999, Чернігів) — український радянський архітектор та реставратор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Чернігові в сім'ї службовця, представника відомої дворянської родини Чернігівської губернії. У Харкові закінчив семирічну школу та школу фабрично-заводського навчання. У 1937 році став студентом Харківського інженерно-будівельного інституту. Проте навчання перервала німецько-радянська війна.

Влітку 1941 року Ігоря Ягодовського направили на будівництво протитанкових окопів до Дніпропетровської області. Не маючи можливості евакуюватись після німецького наступу, він опинився на окупованій території і в 1943 році був вивезений на примусові роботи до Югославії.

Після визволення Югославії був направлений на Донбас, де працював на шахті у Ново-Мушкетово помічником начальника підземних споруд. У 1946 році продовжив навчання в Київському інституті цивільних інженерів на факультеті житлового будівництва, після закінчення якого у 1948 році був направлений на роботу до Чернігова в архітектурно-проектну майстерню на посаду архітектора, а вже згодом став другим післявоєнним архітектором міста.

У 1945, 1958 і 1968 роках ним у співавторстві були розроблені післявоєнні генеральні плани Чернігова, за якими місто було відбудовано і реконструйовано. Загалом побудовано, реконструйовано та облаштовано близько 40 значних об'єктів. За проектами Ігоря Ягодовського також побудовано багато об'єктів і в інших населених пунктах Чернігівщини, у тому числі містах Ніжині, Прилуках, Новгороді-Сіверському. Для багатьох сіл області, зокрема Волчек, Подище, Пустотино, Смолянка та інших, архітектор створив нові післявоєнні проекти планування. Серед кращих архітектурних творінь Ігоря Ягодовського — головпоштамт, будинок колишнього обкому партії, Алея Героїв, всі будинки на проспекті Миру на відрізку від Красної площі до проспекту Перемоги.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Творець обличчя повоєнного Чернігова: 100 років з дня народження архітектора Ігоря Ягодовського. Чернігівська обласна державна адміністрація. Офіційний сайт. 8 листопада 2017.
  • Пам’яті Ігоря Ягодовського. Телерадіокомпанія SVOBODA.FM. 20 березня 2008.
  • Та не упав, не стлів, не зник Чернігів ... Чернігівський міський портал. 18 Вересня 2015.