Ян Веннегор оф Гесселінк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ян Веннегор оф Хесселінк)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Ян Веннегор оф Гесселінк
Особисті дані
Повне ім'я Ян Йоганес Веннегор оф Гесселінк
нід. Jan Johannes Vennegoor of Hesselink
Народження 7 листопада 1978(1978-11-07) (45 років)
  Олдензал, Нідерланди
Зріст 191 см
Вага 85 кг
Прізвисько Довгий Ян
Громадянство  Нідерланди
Позиція Нападник
Інформація про клуб
Поточний клуб Рапід (Відень, Австрія)
Номер 10
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
19962001 Нідерланди Твенте 142 (63)
20012006 Нідерланди ПСВ 156 (72)
20062009 Шотландія Селтік 78 (34)
20092010 Англія Галл Сіті 31 (3)
2010 Австрія Рапід 8 (2)
Національна збірна**
2000—          Нідерланди Нідерланди 17 (3)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.
Інформацію оновлено 28 березня 2011.

** Інформацію про ігри та голи за національну збірну
оновлено 28 березня 2011.

Ян Веннегор оф Гесселінк (нід. Jan Vennegoor of Hesselink, нар. 7 листопада 1978 року) — нідерландський футболіст, який виступає у складі австрійської команди Рапід (Відень). Грає на позиції нападника. Таранний форвард, завдяки видатним фізичним даним (зріст 191 см, вага 85 кг) небезпечний під час гри на другому поверсі.

Біографія[ред. | ред. код]

Ян Веннегор оф Гесселінк народився 7 листопада 1978 року в старовинному нідерландському містечку Олдензал неподалік від кордону з Німеччиною. Саме там він почав грати у футбол у складі місцевої юнацької команди Квік'20. Талановитого хлопця швидко запримітили скаути, і у сімнадцятирічному віці почалася його професійна кар'єра.

ФК Твенте[ред. | ред. код]

Першим дорослим клубом Яна Венегора оф Гесселінка стала команда нідерландського першого дивізіону ФК Твенте з Енсхеде, у складі якої він опинився в 1996 році. Перші два сезони не виявилися особливо вдалими (лише 4 забиті м'ячі у 40 поєдинках), але починаючи з 1998 року Геселінк протягом трьох сезонів поспіль ставав найкращим бомбардиром команди та не пропустив жодного матчу. У сезоні 2000—2001 Геселінк допоміг Твенте виграти Кубок та Суперкубок Нідерландів. Така вдала гра стала запорукою того, що футболістом зацікавились серйозніші клуби.

Наприкінці свого перебування у складі Твенте Геселінк отримав запрошення до лав національної збірної Нідерландів та встиг провести у її складі два матчі. Дебют відбувся 11 жовтня 2000 року у відбірковому поєдинку Чемпіонату світу проти збірної Португалії, який завершився поразкою з рахунком 0-2. Товариська зустріч 28 лютого 2001 року із командою Туреччини голів вболівальникам не подарувала.

Після п'яти чудових сезонів у складі Твенте влітку 2001 року Ян Венегор оф Геселінк перейшов до складу одного з лідерів нідерландського футболу — команди ПСВ Ейндговен. Сума трансферу склала 11 мільйонів Євро.

ПСВ Ейндговен[ред. | ред. код]

У першому ж своєму сезоні на новому рівні Геселінк показав, на що здатний, забивши у 34 матчах 22 голи. Однак наступні два роки виявились куди менш врожайними — форвард відзначився лише 8 та 12 голами відповідно. Наприкінці сезону 2003—2004 років Геселінку повідомили, що він може залишити клуб. Це був, мабуть, найскладніший момент у кар'єрі нападника.

В сезоні 2004—2005 років Геселінк все ж таки залишився у складі команди і знову набрав чудову форму, забивши 19 голів у 28 поєдинках та допомігши ПСВ стати чемпіоном країни. У березні 2005 року Геселінк знову отримав запрошення до національної збірної, після паузи довжиною в чотири з половиною роки.

У своєму останньому сезоні в ПСВ Геселінк знову став чемпіоном Нідерландів. 24 серпня 2006 року футболіст почав новий етап своєї кар'єри, підписавши з провідним шотландським клубом Селтік трирічний контракт з можливістю подовження на один рік. Сума трансферу склала 3,4 мільйони фунтів стерлінгів.

ФК Селтік[ред. | ред. код]

Вибір Гесселінком саме шотландського чемпіонату легко пояснити. Атлетичний силовий футбол британських островів як ніякий інший мав пасувати міцному нідерландському форварду. З самого початку «шотландські» справи у Геселінка пішли вдало. У своєму дебютному поєдинку проти Гайберніана він забив гол, вийшовши на заміну. В наступному матчі Геселінк приніс своїй команді перемогу над Абердіном з рахунком 1-0. Також він відзначився забитим м'ячем у матчі Ліги Чемпіонів проти Манчестер Юнайтед на Олд Трафорді.

Ця гольова серія перервалася у жовтні 2006 року через травму гомілкостопа. [1][недоступне посилання]

Титули[ред. | ред. код]

Нідерланди Нідерланди

Шотландія Шотландія

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Ім'я Ян Веннегор оф Гесселінк — найдовше у європейському футболі — уходить своїм корінням у 17 сторіччя, коли між собою одружилися представники двох фермерських родин з нідерландської області Енсхеде. Оскільки обидва імені — Венегори і Геселінки — мали однакову соціальну вагу, родина вирішила не обирати між ними, а навпаки використовувати обидва. Так утворилося прізвище Венегор оф Геселінк.

Сполучник «оф» у нідерландській мові має значення «або», «чи», тобто буквальний переклад прізвища футболіста на українську мову має звучати як «Венегор чи Геселінк».[2] [Архівовано 23 січня 2008 у Wayback Machine.] За чутками, на початку кар'єри форварда це спричиняло певні незручності нідерландським коментаторам, які, дивлячись у стартові протоколи, не могли зрозуміти, хто ж буде грати — Венегор чи Геселінк.

Посилання[ред. | ред. код]