Я — Хортиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Я — Хортиця
Режисер Ігішев Олександр Сергійович
Сценарист Lev Arkadyevd
Кінокомпанія Одеська кіностудія
Мова російська
Країна  СРСР
Рік 1981
IMDb ID 0240232

«Я — Хортиця» (рос. «Я — Хортица») — український радянський художній фільм 1981 року режисера Олександра Ігішева.

Історія[ред. | ред. код]

В основі фільму — реальні події часів німецько-радянської війни.

У квітні 1981 року на великі екрани вийшов художній фільм «Я — Хортиця». Перший публічний перегляд кінострічки відбувся у запорізькому палаці культури «Орбіта». Знімали ж фільм у Запоріжжі, та й про події, що відбувалися у серпні 1941 року саме в цьому місті під час німецької окупації.

Найпочесніші гості запорізької кінопрем'єри 1981 року були вихованці Запорізької дитячої залізниці. За рік до прем'єрного показу фільму, у 1980 році, платформи дитячої залізниці отримали назви «юних чапаєвців»: Володі Литяги, Христофора Ємельянова, Льоні Панфіловського, Віллі Писаревського. Юні запорізькі залізничники брали участь і у зйомках фільму про хортицьких школярів, а тодішній машиніст дитячої залізниці Юрій Жданов навіть зіграв одну з головних ролей — втіливши на екрані образ Льоні Панфіловського[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Серпень 1941 року. Німці, захопивши острів Хортицю, що омивається з двох сторін Дніпром, підходять до Запоріжжя. На острові лишається невеликий підрозділ радянських військ. Він веде запеклий бій... Головні герої кінострічки — школярі із загону «Юні чапаївці», який у 1941 році діяв на окупованому нацистами острові Хортиця. Молодь добре знала острів, його потаємні тропи, численні плавні й не могли стояти осторонь — допомагала чим могла червоноармійцям, і на початку вересня 1941 року тим навіть вдалося, хоч і не на тривалий час, але вибити гітлерівців з острова Хортиці.

У ролях[ред. | ред. код]

Творча група[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 3 та 4 квітня в історії Запоріжжя. akbash.zp.ua. 4 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]