1-Wire

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
iButton в пластиковому корпусуванні, що використовувався як смарт-квитка Akbil[en] в Стамбулі
"Java Ring" із вбудованим iButton

1-Wireшина передачі даних пристроїв, розроблена компанією Dallas Semiconductor Corp., що дозволяє здійснювати передачу даних на малій швидкості (16.3kbps[1]), сигналізацію, і живлення через єдиний провідник.

1-Wire подібна за концепцією на I²C, але із меншою швидкістю передачі даних на більшу відстань. Вона зазвичай використовується для зв'язку із малими недорогими пристроями, такими як цифрові термометри і погодні пристрої. Мережа пристроїв 1-Wire із назначеним пристроєм на роль мастера називається MicroLAN.

Однією відмінною особливістю цієї шини є можливість використання лише двох проводів: для даних і землі. Аби забезпечити це, пристрої 1-Wire мають конденсатор у 800 пФ для збереження заряду і живлення пристрою під час періоду активності лінії даних.

Використання[ред. | ред. код]

В залежності від своєї функції, пристрої 1-Wire доступні у вигляді окремих компонентів для інтегральних мікросхем або у пакуванні TO-92[en], і в деяких випадках у портативній форму, що називається iButton що містить в собі Мініатюрний елемент живлення. Виробники також випускають більш складні пристрої, ніж такі що містять один компонент для комунікації по шині 1-Wire.

Пристрої комунікації по 1-Wire можуть бути одним із багатьох компонентів на друкованій платі в рамках одного продукту, а можуть бути єдиним компонентом у пристрої, наприклад, у термометрі, або можуть приєднуватися до пристрою над яким здійснюється моніторинг. Деякі лабораторні системи та інші системи отримання даних і контролю з'єднуються із пристроями 1-Wire за допомогою кабелів із уніфікованим конектором або за допомогою кабелю CAT-5[en].

Можна побудувати цілі системи із сенсорів і актуаторів зв'язаних між собою як компоненти 1-Wire. Кожен компонент містить в собі усю логіку, яка необхідна для роботи із шиною 1-Wire. До таких прикладів відносяться реєстратори температури, таймери, датчики струму та напруги, монітори для контролю батарей, і пам'ять. До комп'ютера їх можна під'єднати за допомогою перетворювача шини.

Пристрій iButton (що також відомий як Ключ Далласа) це стандарт механічної упаковки, що містить в собі компонент 1-Wire в середині невеликої "кнопки" з неіржавної сталі подібної до дископодібної батареї для годинників.

Кожен чип 1-Wire має унікальний код ідентифікатора. Ця особливість робить ці чипи корисними для використання як ключа для відмикання замків, сигналізацій, автентифікації користувачів в комп'ютерних системах, та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reading and Writing 1-Wire® Devices Through Serial Interfaces - Application Note - Maxim. www.maximintegrated.com (амер.). Архів оригіналу за 17 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]